Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα η απόφαση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις.


Το Διεθνές Δικαστήριο θα αποφανθεί σήμερα εάν η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απόφαση έχει κομβική σημασία όχι μόνο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις και για τη δυνατότητα θυμάτων των ναζί να προσφύγουν ατομικά απαιτώντας αποζημίωση από το γερμανικό κράτος, αλλά θα κρίνει και την ετεροδικία, την ασυλία δηλαδή που δικαιούνται τα κράτη στις περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου.

Το ολοσέλιδο άρθρο την εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit με τίτλο «Πόσο κοστίζει η δικαιοσύνη;» και υπότιτλο «Τα θύματα των Ναζί πιθανόν να έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν πολύ περισσότερα χρήματα από όσα πληρώνει μέχρι τώρα η Γερμανία», τα λέει όλα

Τι είναι σημαντικότερο στην Ευρώπη, η δικαιοσύνη ή η νομική ειρήνη; Μέχρι τώρα οι ιδιώτες δεν μπορούν να προσφύγουν κατά ξένων κρατών για αποζημιώσεις.

Όπως λέγεται, την αντιμετώπιση των εγκλημάτων πολέμου, της καταναγκαστικής εργασίας και της βίαιης απομάκρυνσης προσώπων από τον τόπο τους, τη ρυθμίζει η εξωτερική πολιτική. Τι γίνεται όμως, αν η εξωτερική πολιτική δεν αποζημιώνει τα θύματα;

Έτσι βλέπουν τα πράγματα όλο και περισσότερα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος, που κατάφεραν να επιζήσουν. Προσφεύγουν κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για ατομική αποζημίωση , και δικαιώνονται από τα δικαστήρια της πατρίδας τους.

Αντιδρώντας η γερμανική κυβέρνηση προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο σημερα θα εκδώσει σχετική απόφαση. Θα πρέπει βάσει της απόφασης να πληρώσει η Γερμανία δισεκατομμύρια;», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η Γερμανία δεν ξεπλήρωσε τα χρέη της

Η εφημερίδα La Croix δημοσιεύει άρθρο του Vincent De Féligonde με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Μεταπολεμικά η Γερμανία δεν ξεπλήρωσε όλα τα χρέη της» στο οποίο ο φιλοξενεί τις απόψεις του Γερμανού ιστορικού Albrecht Ritchl, καθηγητή στο London School of Economics.

Στον υπότιτλο του άρθρου υπογραμμίζεται ότι «Σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό Αlbrect Ritchl, καθηγητή στο London School of Economics το γερμανικό οικονομικό θαύμα μετά τον Πόλεμο οφείλεται στη μη αποπληρωμή των χρεών της χώρας του μετά από δύο Παγκόσμιους Πολέμους».

Το εφετείο της Φλωρεντίας το 2008 επικύρωσε την απόφαση που είχε εκδώσει το 1997 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς καταδικάζοντας τη Γερμανία σε καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944. Από την πρώτη απόφαση είχε ακολουθήσει μεγάλος δικαστικός αγώνας με πρωτοβουλία του αείμνηστου Ιωάννη Σταμούλη, αλλά η αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης δεν έγινε τελικά καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ανακοπής του γερμανικού δημοσίου το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου