Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Σε ποιου λαμογιού offshore πήγε το χρήμα;



Ένας λογαριασμός συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εισαγγελέων και δικαστών που ερευνούν την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Πρόκειται για λογαριασμό, που ανήκε στον...Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο εξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο λογαριασμός άνοιξε το 2005 στην HSBC και έκλεισε μέσα σε μόλις.... 5 ώρες!
Ο Α. Ρωσσώνης, από τη δεκαετία του 80' αντιπροσωπεύει διάφορους ιταλικούς οίκους αμυντικών συστημάτων, ενώ το 2001 μαζί με συνεργάτη του συνέστησαν Ανώνυμη Εταιρεία κερδίζοντας διαγωνισμούς και εξοπλίζοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με ιταλικά πυροβόλα.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς ερευνούν όλους τους φακέλους σχετικά με τον συγκεκριμένο λογαριασμό, αλλά και αυτόν που διατηρούσε η έτερη ξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη, με τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη.

Ο λογαριασμός του Σικιαρίδη μέχρι την ημέρα που έγινε η υποκλοπή, είχε υπόλοιπο 1,22 εκατομμύρια δολάρια.

Η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της Ανδρέας Ρωσσώνης, που εμφανίζονται στην πρωτότυπη λίστα ως δικαιούχοι λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα, κλήθηκαν από τους Εισαγγελείς για εξηγήσεις με την ιδιότητα των ύποπτων για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων. Αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.



Μειλίχιος και σνομπ ο Ανδρέας Ρωσσώνης -όπως άλλωστε αρμόζει σ' ένα κολεγιόπαιδο και γαμπρό μιας παραδοσιακής πολιτικής οικογένειας όπως αυτή του Μ. Παπακωνσταντίνου- χρόνια τώρα μπαινοβγαίνει στο υπουργείο Αμυνας με τον αέρα του νικητή...
Πρωτοεμφανίζεται στον χώρο των εξοπλισμών στα μέσα της δεκαετίας του '80 πλάι στον Β. Μοδιάνο, που από τη δεκαετία του '70 εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον ιταλικό αμυντικό κολοσσό Fin Μecanica Group, που μεταξύ άλλων διαθέτει τα γνωστά κανόνια Oto Μelara - πυρομαχικά, πολεμικά πλοία της εταιρείας Fincantieri καθώς και το αμυντικό τμήμα της Alenia.
«Πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρήματος» σε τέσσερις λίστες, από τις οποίες η μία αγνοήθηκε προκλητικά από το 2007, με καταθέτες στο εξωτερικό και ιδιοκτήτες ακινήτων και σκαφών αναψυχής έρχονται τώρα στο φως.
Μάλιστα η λεγόμενη «λίστα Λίχτενσταϊν» πέρασε από πολλά κύματα αδράνειας και ολιγωρίας των αρχών καθώς, αν και έγινε γνωστή το 2007, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν συγκινήθηκε, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες.
Μετά τον πολιτικό θόρυβο, το 2008 ο τότε υφυπ. Οικονομικών Α. Μπέζας υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών. Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια επικράτησε «σιγή ασυρμάτου» ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι η λίστα είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.
Λίστα Λιχτενστάιν: Ασυλία στους μεγαλοκαταθέτες για μια πενταετία
Λίστα Λουξεμβούργου: Μαύρο χρήμα στον παράδεισο της Ευρώπης
Λίστα Ολλανδίας: Θαλαμηγοί με σημαία... Ολλανδίας και φοροδιαφυγής
Λίστα Λονδίνου: Αγορές ακινήτων έως 3 εκατ. ευρώ την τελαυταία τριετία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου