Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Σαββατοκύριακο κουρεύουν τα…. αρνιά.



Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται οι τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ως «εργαλεία» για τη διάσωση τραπεζών άφησε την Τρίτη το γραφείο του Μισέλ Μπαρνιέ, επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ.

Η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου, τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση της ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί. Ωστόσο λενε νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους «μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες» να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών - δεν θα πλήττονται όμως οι αποταμιευτές με λιγότερα από 100.000 ευρώ, όπως είπε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Δεν είναι επ' ουδενί δυνατό να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες ποσών κάτω των 100.000 ευρώ, είτε τώρα είτε στο μέλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου επίτροπου για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.

«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδον», είπε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Σαντάλ Χιουζ.

Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου κρούει των κώδωνα του κινδύνου για καταθέτες και επενδυτές άλλων χωρών και συνιστά ένα άσχημο προηγούμενο, αφού μετά την επώδυνη συμφωνία, πλέον κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής, γράφει το Bloomberg.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες της διάσωσης της Κύπρου. Η διάσωση της νήσου συνιστά προηγούμενο για την ευρωζώνη…Το μήνυμα ότι οι μέτοχοι όλων των βαθμίδων ίσως υποχρεωθούν να βοηθήσουν ένα κράτος με έλλειψη ρευστότητας, μπορεί να κάνει τους επενδυτές πολύ πιο επιφυλακτικούς, αφού (ενδέχεται) να αποτελέσουν στόχο την επόμενη φορά που θα χρειαστεί βοήθεια η Σλοβενία, η Ιταλία, η Ισπανία ή (εκ νέου) ακόμη και η Ελλάδα. Ο κίνδυνος είναι ότι η επιδρομή στις τράπεζες και το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων θα γίνει ακόμη πιο πιθανός την στιγμή που μια χώρα κάνει αίτηση για νέα διάσωση, λένε οικονομολόγοι από την Λευκωσία μέχρι τη Νέα Υόρκη». Μέχρι πρότινος, σημειώνει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δεν άγγιζαν τους καταθέτες και τους ομολογιούχους στα πλαίσια των προσπαθειών διάσωσης των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης, σε μια σειρά, ολονύχτιων, διαβουλεύσεων την τελευταία τριετία…
«Με την Κύπρο, αυτή η παράδοση έσπασε» τονίζεται στο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου