Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Τα εν οίκω μη εν δήμω; Ποιο χεράκι διέγραψε τα αρχεία που έκαιγαν πολύ κόσμο ;



Στο ερώτημα γιατί οι κυπριακές τράπεζες συνέχιζαν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι είχε ξεσπάσει η ελληνική κρίση κι οι ξένες τράπεζες έσπευδαν να τα ξεφορτωθούν, επιχειρεί να απαντήσει το πρακτορείο Reuters.
Επικαλούμενο έγγραφο της έρευνας της Alvarez & Marschal το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες της πρώην διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου για την αγορά των ελληνικών ομολόγων.
Ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ένα στικάκι το οποίο περιείχε προγράμματα για διαγραφή αρχείων από υπολογιστές τοποθετήθηκε σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή της Τράπεζας Κύπρου. Εντός μερικών λεπτών διαγράφηκαν 28.000 αρχεία, σύμφωνα με τους ερευνητές που επιχείρησαν να αντιγράψουν τα αρχεία.
Τα αρχεία αυτά περιείχαν emails, τα οποία είτε ελήφθησαν, είτε εστάλησαν την κρίσιμη περίοδο στα τέλη του 2009 όταν η Τράπεζα Κύπρου, επένδυσε δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά ελληνικών ομολόγων,  την ώρα που αντιθέτως οι ξένοι επενδυτές προχωρούσαν σε μείωση της έκθεσής τους στην Ελλάδα.
Οι ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην κρίση στην οποία βυθίστηκε η κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Οι Κύπριοι πολίτες πλέον ψάχνουν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και βυθίστηκε στην κρίση η κυπριακή οικονομία, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να υφίστανται τις συνέπειες της λιτότητας,  ωστόσο το να αποκαλυφθούν τα σχετικά στοιχεία δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα από το στιγμή που «εξαφανίστηκαν» τα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου.
Η απόρρητη έκθεση, η οποία συντάχθηκε για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου από την Alvarez and Marsal, αναφέρει ότι οι Κύπριοι τραπεζίτες ήταν εξαιρετικά πρόθυμοι από το 2009 και μετά να επενδύσουν σε υψηλού ρίσκου ελληνικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η διάβρωση του ισολογισμού τους από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η έκθεση, την οποία έχει στη διάθεσή του το Reuters, ισχυρίζεται ότι στελέχη της τράπεζας μπορεί να μην έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις αγορές ομολόγων σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ καθυστέρησαν και τις σχετικές έρευνες.
Τον Δεκέμβριο του 2009, οι διευθυντές δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης και στα διοικητικά τους συμβούλια, ότι πούλησαν τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο τότε δεν αποκάλυψαν ότι παράλληλα είχαν προχωρήσει  άμεσα σε νέες, μεγαλύτερες αγορές ελληνικών ομολόγων.
Η Τράπεζα Κύπρου, αρνήθηκε να σχολιάζει την έκθεση, όπως και ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Γλάυκος Κληρίδης. Μπορεί η προσοχή να στράφηκε κυρίως στη Λαϊκή Τράπεζα, ωστόσο η έρευνα της Alvarez and Marsal, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πρώην διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου