Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Νεύριασε το ΔΝΤ γιατί έβγαλαν στην φόρα την …διγλωσσία του



Έντονος εκνευρισμός επικρατεί από τις πρωινές ώρες σήμερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ουάσιγκτον, μόλις έγινε η γνωστή η αποκάλυψη από την κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch και την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος των δηλώσεων (statements) των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που κατέθεσαν σε προκαταρκτικό στάδιο ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ αναμένεται να εκφράσει σφοδρά παράπονα στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι η πράξη της διαρροής -που αποτελεί επιτυχία της Stockwatch- έγινε για να τορπιλλιστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και ειδικά να τεθούν εμπόδια και να αναδειχθούν προβλήματα για την επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, Ντέλια Βελσκουλέσκου.  Μία πηγή είπε ότι “αν ο στόχος της διαρροής είναι να “φαγωθεί” η κ. Βελσκουλέσκου, αυτό δεν θα γίνει”… Σημειωνεται ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, δηλαδή να διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα του Δ.Σ.. Ολα τα κείμενα που καταθέτονται στο Δ.Σ. παραμένουν απόρρητα για πέντε χρόνια. Μαύρη τρύπα αποτελούν για τους εκτελεστικούς διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το κυπριακό πρόγραμμα. Οι τοποθετήσεις των εκτελεστικών διευθυντών του ταμείου, που θα κληθούν σήμερα να εγκρίνουν το €1 δισ. που θα δώσει το Ταμείο στην Κύπρο, αναδεικνύουν τα μεγάλα ερωτηματικά που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στην επιτυχή υλοποίηση του.
Με το εσωτερικό 47-σέλιδο έγγραφο του ΔΝΤ, που δημοσιεύει η StockWatch, οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου θέτουν – σε αυστηρό, σε κάποια σημεία, ύφος – ερωτήματα στους τεχνοκράτες του Ταμείου, που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του μνημονίου. Αν και η εκτελεστική διεύθυνση του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Κύπρο, τα ζητήματα που αναδεικνύονται από το έγγραφο είναι σημαντικά.
Κάποιοι διευθυντές, για παράδειγμα, αφήνουν σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς της διευθυντικής ομάδας που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις (π.χ. της Ντέλια Βελκουλέσκου), και διερωτούνται γιατί το ταμείο συναίνεσε στο «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.
Οι Paulo Nogueira Batista και Hector Torres αναφέρουν ότι το «το πρώτο πακέτο ήταν απαράδεκτο αφού επέβαλλε ζημιές σε μικρούς ασφαλισμένους καταθέτες και επειδή δεν διαφοροποιούσε μεταξύ φερέγγυων και μη φερέγγυων τραπεζών».  «Δεν θα έπρεπε ποτέ να υιοθετηθεί από τη διεύθυνση, ιδίως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Συμβούλιο», σημειώνουν σε αυστηρό ύφος. Η πιο κοινή διαπίστωση των διευθυντών είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις των τεχνοκρατών του Ταμείου, ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,5% σε δύο χρόνια και θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου το 2015, είναι υπερβολικά αισιόδοξες.  Θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις και ζητούν από τους τεχνοκράτες να εξηγήσουν πως θα ανακάμψει η οικονομία σε περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας.
Η λέξη «αισιόδοξες» αναφέρεται αρκετές φορές το κείμενο, που σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπει στην κακή εμπειρία με τις προβλέψεις που έκαναν οι τεχνοκράτες του Ταμείου σε σχέση με την Ελλάδα.
Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου αμφισβητούν επίσης τις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους – ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα το ταμείο, και που ήταν η βασική δικαιολογία για το «κούρεμα».  Θεωρούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι τόσο απρόβλεπτο, που καθιστά τους όποιους υπολογισμούς απλές εικασίες. Μία από τις πιο ουσιαστικές κριτικές είναι για τις εξαιρέσεις που δόθηκαν σε κάποιους ανασφάλιστους καταθέτες.  Αρκετοί διευθυντές διερωτούνται γιατί κάποιοι καταθέτες έτυχαν διαφορετικού χειρισμού από άλλους.
Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το χειρισμό των υπόλοιπων καταθετών σε τράπεζες που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν στήριξη από το κράτος.  
Οι πιο πάνω διευθυντές αναφέρουν «ότι κάποιες τράπεζες και συνεργατικά, που θεωρήθηκαν φερέγγυα, θα χρειαστούν κρατική στήριξη για να επιβιώσουν.  Οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε αυτές τις ‘φερέγγυες αλλά υπο-κεφαλαιοποιημένες’ τράπεζες θα εξαιρεθούν από τη μετατροπή των καταθέσεων τους σε μετοχές (αλλά θα ωφεληθούν από κρατική στήριξη)».
Οι δύο διερωτούνται αν αυτοί οι χειρισμοί θα δημιουργήσουν νομικές απαιτήσεις.
ΕΔΩ τα έγγραφα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα STOCKWATCH: http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/May15_2013_IMF.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου