Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Έχει μείνει κάποιος που να μην λαδώθηκε διαχρονικά από ....Γερμανούς ;




Νέα στοιχεία «δείχνουν» μίζες για τα γερμανικά υποβρύχια σε πολιτικούς  
Έρευνες σε κοινή εταιρεία των ομίλων EADS και ThyssenKrupp καθώς και στα γραφεία της Rheinmetall στη Γερμανία, πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα οι Γερμανικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση με τις «μίζες» για τα γερμανικής κατασκευής υποβρύχια, που προμηθεύτηκε η Ελλάδα. Όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κρατικού εισαγγελέα στη Βρέμη οι εταιρίες αυτές θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία σε σχέση με συμβάσεις για εξοπλισμό ελληνικών υποβρυχίων. Στην Αtlas Electronic, κοινή εταιρεία των δυο ομίλων και την Rheinmetall Defence Electronics έγιναν έρευνες καθώς θεωρούνται ύποπτες για δωροδοκία ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ και για φοροδιαφυγή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung. H ΕΑDS και ThyssenKrupp επιβεβαίωσαν την έρευνα στην κοινή εταιρεία τους, την οποία αγόρασαν από την ΒΑΕ Systems. Η Rheinmetall δεν έκανε κάποιο σχόλιο, αλλά σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, τον οποίο επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, αρνείται τις κατηγορίες. H γερμανική Sueddeutsche Zeitung, γράφει ότι οι έρευνες αφορούν ενδείξεις δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων και φοροδιαφυγή ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ και επεκτάθηκαν, εκτός από τη συγκεκριμένη εταιρεία, και σε θυγατρικές της Krauss Maffei Wegmann και Rheinmetall. Κοινό σημείο των εταιρειών, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, είναι το γεγονός ότι μέσω κοινού αντιπροσώπου δύο εξ αυτών στην Ελλάδα, φαίνεται να έχουν δοθεί 17,5 εκατ. ευρώ, για τη νομιμότητα των οποίων οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της τοπικής Εισαγγελίας δεν έχουν πεισθεί.
Η Atlas ήταν έως το 2006 μέρος του τοπικού ναυπηγείου της Βρέμης Bremer Vulkan και ελεγχόταν από τη βρετανική ΒΑΕ.
Τότε με παρέμβαση της γερμανικής κυβέρνησης πέρασε σε αμιγώς γερμανικά χέρια, συγκεκριμένα στην Thyssen Krupp, καθώς θεωρείται από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην καρδιά της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας. Στη Βρέμη έχει την έδρα της και η θυγατρική της Rheinmetall Defence Electronics. Οι επίμαχες συναλλαγές δεν αφορούν τη φάση κατάρτισης και έγκρισης της σύμβασης, αλλά τη φάση υλοποίησής της και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα στοιχεία στις γερμανικές αρχές δόθηκαν από τις ίδιες τις εταιρείες. Για τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές η υπόθεση της κατάρτισης σύμβασης των υποβρυχίων έχει κλείσει με την πληρωμή από την εταιρεία Ferrostaal προστίμου 190 εκατ. ευρώ και την καταδίκη δύο στελεχών της εταιρείας σε συμβολικές ποινές.
Ο ένας από αυτούς, μάλιστα, ο οποίος και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην κατάρτισης της συμφωνίας με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, απεβίωσε πριν από μερικούς μήνες. Είχε παραμείνει για πολλούς μήνες υπό κράτηση στις γερμανικές φυλακές και μετά συνεργάσθηκε με τις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου.
Τα δύο πρώην στελέχη της Ferrostaal παραδέχθηκαν ότι έγιναν παράνομες πληρωμές εκατομμυρίων στην Ελλάδα μέσω ενός πλέγματος λογαριασμών στην Ελβετία. Τα χρήματα από την Ελβετία έφθαναν στην Κύπρο και από εκεί μεταφέρονταν στην Αθήνα.
Η Atlas είχε συμμετοχή στην κατασκευή του οπλικού συστήματος του υποβρυχίου Isus 90, που σύμφωνα με ανθρώπους που είχαν γνώση των λεπτομερειών αποτελούσε σημαντικό τμήμα στην προστιθέμενη αξία του υποβρυχίου.
Τις ύποπτες πληρωμές ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ από τις δύο γερμανικές εταιρείες προς Έλληνες "επιχειρηματίες" για τo πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Neptune II των υποβρυχίων Type 209/1200 μεταξύ των ετών 2002-2011,  ερευνά και η εισαγγελία της Βρέμης.
Η έρευνα αφορά συμβάσεις των εταιρειών Atlas και Rheinmetall Defence Electronic Systems με το ελληνικό δημόσιο και οι πληρωμές γίνονταν σε δύο Eλληνες επιχειρηματίες και μία "εταιρεία-γραμματοκιβώτιοο" η οποία εισέπραττε προμήθεια που έφτασε το 15% των συμβάσεων και εν συνεχεία μοίραζε χρήμα σε αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αξιωματικούς του ΠΝ.
Και αυτές οι μίζες εκτείνονταν στην διάρκεια της θητείας πέντε υπουργών Εθνικής Άμυνας (Γ.Παπαντωνίου, Σ.Σπηλιωτόπουλου, Ε.Μεϊμαράκη, Ε.Βενιζέλου και Π.Μπεγλίτη).
Οι έρευνες εστιάζουν όπως προαναφέραμε στις γερμανικές επιχειρήσεις Atlas και Rheinmetall Defence Electronic Systems.
Μία πληροφορία αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για την σύμβαση Neptune I κατά την οποία εκσυγχρονίστηκαν τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης 209/110.
Στα έγγραφα της εισαγγελίας της Βρέμης κατονομάζονται οι δύο Eλληνες επιχειρηματίες.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Neptune II, αν και δεν έχουν γίνει υπάρξει δοκιμές αποδοχής (και εδώ είναι ένα πολύ ύποπτο στοιχείο καθώς αναβάλλονται συνέχεια ενώ υποτίθεται ότι το υποβρύχιο είναι έτοιμο), η φημολογία είναι έντονη για αποτυχία του προγράμματος.
Το S118 ΩΚΕΑΝΟΣ είναι το πρώτο υποβρύχιο παγκοσμίως στο έγινε απόπειρα να τοποθετηθεί σύστημα AIP σε μία σχεδίαση 40 ετών και φαίνεται ότι οι Γερμανοί δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά... Έφοδο όμως στα γραφεία της εταιρείας Atlas Elektrotechnik Gmbh, νυν Rheinmetall Defence Electronics, έκανε όμως και η γερμανική οικονομική αστυνομία αναφορικά με την ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ παράνομη προμήθεια που καταβλήθηκε σε για τις συμβάσεις εκσυγχρονισμού των ελληνικών υποβρυχίων Type 209 Neptune I/II, αλλά τα πράγματα πλέον μπλέκουν ακόμα περισσότερο αφού βρέθηκαν στοιχεία και για τις προμήθειες των αρμάτων μάχης Leopard-2HEL!
Συγκεκριμένα μεταδίδεται από την Γερμανία ότι τόσο από τη συγκεκριμένη εταιρεία ότι εντοπίστηκαν ροές από τις κατασκευάστριες εταιρείες των LEO2HEL, την Krauss Maffei Wegmann και Rheinmetall.
Αντιπρόσωπος της Krauss Maffei ήταν η εταιρεία ΑΧΟΝ του Θ.Λιακουνάκου, ενώ η Rheinmetall  έχει δικό της γραφείο υπό τον Μ.Χάϊνζελμαν στην Ελλάδα και συνεργάζεται με διάφορους απόστρατους αξιωματικούς (είχε κάνει και ... σεμινάριο στην Σχολή Ευελπίδων, προ μηνών!)
Η Atlas έχει την έδρα της στη Βρέμη και αποτελεί κοινή εταιρεία των ομίλων Thyssen Krupp και EADS, ενώ , σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές φέρεται να έχουν δοθεί 17,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω κοινού αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα
Οι συναλλαγές που ερευνώνται δεν σχετίζονται με τη φάση κατάρτισης και έγκρισης των σύμβασης, αλλά με την υλοποίησή τους και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία στις γερμανικές αρχές έχουν δοθεί από τις ίδιες τις εταιρείες.
Η Atlas είχε υλοποιήσει διάφορα προγράμματα, τόσο στα προγράμματα Neptune I/II, αλλά και στον πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ των Type 214 (σύστημα μάχης ISUS 90) το οποίο είχε παρουσιάσει προβλήματα και δεν παραλαμβανόταν πριν αυτά λυθούν. Λύθηκαν ή έπεσε "λαδάκι";
Να θυμίσουμε ότι ερευνώνται οι περίοδοι πέντε υπουργών Εθνικής Άμυνας από το 2002 μέχρι το 2011.
H Rheinmetall Defence Electronics έχει απορροφήσει την STN Atlas Elektronik η οποία κατασκεύαζε το σύστημα μάχης EMES 15, τα περισκόπια του άρματος (μαζί με την Zeiss Optronik η οποία επίσης αντιπροσωπευόταν από την AXON) τα θερμικά, τα συστήματα σταθεροποίησης και βολής εν κινήσει κλπ.
Για την προμήθεια των LEO2HEL είχε διαρρεύσει στα τέλη του 2003 σύμβαση μεταξύ εξωχώριων εταιρειών με τεράστιες προμήθειες ((Evanston, IBOS κλπ), χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση...


4 σχόλια:

  1. Ο Καρατζαφέρης ήταν τίμιος γι'αυτό τον πέταξαν έξω άφησαν να μας κυβερνούν όλοι οι μιζαδόροι Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπανδρέου και ο νοσταλγός του Χίτλερ Μιχαλολιάκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πολλά μπορεί να εγκαλέσει κάποιος τον Καρατζαφερη. Όχι όμως ότι τα πήρε από τους Γερμανούς. Τα αφεντικά του ΝΑΙ τα πήραν

    ΑπάντησηΔιαγραφή