Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Θα αποικίσουν και τον Άρη, και εμείς θα είμαστε στο… μνημόνιο





Στην Φώτο η οικογένεια ..κορλεόνε της Αθήνας

Όπως αναφέρει σημερινό άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή, μέχρι το 2040 περίπου θα...βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη “δίπτυχη δέσμη μέτρων” (two – pack) για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, που άρχισε να εφαρμόζεται και επισήμως από αυτήν την εβδομάδα που είναι και  τα …γενέθλια του κακό ψόφο ναχει Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του εν λόγω, απολύτως δεσμευτικού νομικού πλαισίου, το οποίο φυσικά έχει συνυπογράψει και η Ελλάδα, ακόμα και μετά τη λήξη ενός Μνημονίου, «τα κράτη – μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το Πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη – μέλη, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το συμβούλιο μετά από  πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους – μέλους».

Πρακτικά η χώρα δεν θα ελευθερωθεί ποτέ! Και μας λένε ότι την έσωσαν . Πολλοί από εμάς θα έχουν γίνει γαλαξιακή σκόνη, και η χώρα ακόμα δεν θα έχει ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια από τον EFSF, συνολικού ύψους 144,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί 10,66 δις ευρώ), με λήξεις έως και το 2048. 

Επίσης, έχει λάβει 52,39 δις ευρώ σε διμερή δάνεια από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Οι λήξεις αυτών των δανείων αναμένεται να επεκταθούν ακόμα περισσότερο από τη μέση διάρκεια ωρίμανσης 30, 48 ετών που έχουν σήμερα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι μέχρι και τη τέταρτη δεκαετία του 21 ου αιώνα, όταν η Ελλάδα θα αποπληρώσει το 75% αυτών των δανείων, θα βρίσκεται υπό το καθεστώς ασφυκτικής εποπτείας, εκτός φυσικά αν στο μεταξύ αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που απαιτεί ουσιαστικά ομοφωνία των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Πρακτικά, η εποπτεία αυτή σημαίνει ότι ακόμα και μετά το τέλος του Μνημονίου η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιεί, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος – μέλος υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσει την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική του κατάσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου