Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Όλο..διαπιστώσεις. Tο …δια ταύτα ποιο είναι;



Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με την αμφιλεγόμενη δράση υπηρεσιών της Αστυνομίας.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις προσώπων (αστυνομικών και ιδιωτών) για συμμετοχή σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες. Παράλληλα, διερευνήθηκε ο βαθμός υπαιτιότητας αστυνομικών για αξιόποινες πράξεις κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, εμπλοκής τους σε περιπτώσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς με φυλετικό ή άλλο κίνητρο διακρίσεως, καθώς και την διασύνδεση αυτών με εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως γνωστοποίησε η ΕΛ.ΑΣ, έγιναν αιφνιδιαστικές έρευνες σε 104 Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής και της Περιφέρειας, ειδικότερα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και της περιοχής του Πειραιά, όπου παρατηρείται αυξημένη εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς.
Κατά τις έρευνες συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί, ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, οι δέκα είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής.
Διενεργήθηκε ακόμα έλεγχος σε «πόθεν έσχες» 84 αστυνομικών, ενώ για 66 από αυτούς, οι σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου υποβάλλονται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Παράλληλα, το αποτέλεσμα 71 ελέγχων γνωστοποιήθηκε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Όπως αναφέρει η Αστυνομία, συνδυαστικά με τις έρευνες αυτές, αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αποτέλεσε η πλήρης καταγραφή υποθέσεων ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και βιαιοπραγιών για το χρονικό διάστημα από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013.
Κατεγράφησαν συνολικά 142 υποθέσεις που έχουν καταγραφεί ως περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς που αφορούν σε όλη την Ελλάδα, οι μισές, (71) υποθέσεις (ποσοστό 50%), διερευνήθηκαν αυτοτελώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Από αυτές εξιχνιάσθηκε το 85%, με τον εντοπισμό ή προσδιορισμό της συμμετοχής στις πράξεις 203 αστυνομικών και τριών ιδιωτών.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται, προσδιορίζονται ως υπαίτιοι 118 αστυνομικοί (ποσοστό 58%), προσδιορίστηκε σύμπραξη 85 αστυνομικών (ποσοστό 42%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων αυτών, έχουν υποβληθεί ήδη στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση των υπολοίπων. Σε δέκα υποθέσεις (ποσοστό 15%), δεν έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένοι υπαίτιοι, και αυτό γιατί πρόκειται για περιστατικά που αναφέρονται γενικά, χωρίς τοπικά, χρονικά ή άλλα προσδιοριστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με ανάλυση των 142 περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, χωροταξικά, ανάλογα με τις περιοχές που εκδηλώθηκαν αυτού του είδους οι δραστηριότητες, είτε εντός Αστυνομικών Υπηρεσιών, είτε στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, η Αττική συγκεντρώνει ποσοστό 83%.
Μόλις το 17%, ήτοι 25 περιοχές, υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αττική, παρατηρείται διόγκωση του προβλήματος, μεγαλύτερο ποσοστό (52%) σε σχέση με τις περιοχές όλης της Ελλάδος, συγκεντρώνει η Αθήνα, η Δυτική Αττική με ποσοστό 12%, την ευρύτερη περιοχή Πειραιά (Πειραιάς, Καμίνια, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι), με ποσοστό 11% και τις περιοχές Νοτιοανατολικής Αττικής 5% και Βορειοανατολικής Αττικής (3%) να ακολουθούν.
Στα πλαίσια της Αττικής, όπου εκδηλώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, η περιοχή των Αθηνών συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, συγκεντρώνει ποσοστό 63%.
Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς προκύπτουν 115 περιπτώσεις εμπλοκής αστυνομικών, διαφόρων Αστυνομικών Υπηρεσιών, με υψηλότερα εμφανιζόμενα ποσοστά Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης και διαφόρων αστυνομικών τμημάτων κυρίως του κέντρου.
Σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Αστυνομίας, μεγαλύτερο ποσοστό εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς εμφανίζει η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και ακολουθούν η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η Διεύθυνση Βορειοανατολικής και Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συγκριτική ανάλυση των υποθέσεων αυτών, στο χρονικό πλαίσιο 2009 έως Οκτώβριος 2013, παρατηρείται αλματώδης αύξηση της εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς με κορύφωση το έτος 2012.
Ακόμη, συμπεριφορά αξιόποινη φαίνεται να ποσοτικοποιείται με βάση τις περιοχές και την χωρογραφική κατανομή των Αστυνομικών Τμημάτων, όπου τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι τα τρία τέταρτα των υποθέσεων – καταγγελιών, καταγράφονται στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του κέντρου Αθηνών, του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης και της Ομόνοιας.



Σε ποια τμήματα και υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ εντοπίζεται ακραία συμπεριφορά
Παράλληλα, το πόρισμα επισημαίνει πως σε αρκετά Αστυνομικά Τμήματα έχουν καταγραφεί κρούσματα ακραίας ή ρατσιστικής συμπεριφοράς, με «πρωταθλήτριες» περιοχές τις ακόλουθες:
  • Άγιος Παντελεήμονας
  • Αμπελόκηποι
  • Κυψέλη
  • Ομόνοια
  • Ακρόπολη
Επίσης, κρούσματα ακραίας συμπεριφοράς σε μεγάλο βαθμό έχουν καταγραφεί στις ακόλουθες υπηρεσίες:
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών
  • Διεύθυνση Άμεσης Δράσης(ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ)
  • Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής
  • Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής
  • Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου