Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Έφοδος» του ΣΔΟΕ στην εισπρακτική των υιών Σιούφα



Εκατοντάδες συμβάσεις οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν αρκετά από τα «μυστικά» της νομικής βιομηχανίας με την ραγδαία εξέλιξη των Γιώργου και Μάριου Σιούφα, υιών του πρώην προέδρου της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών.
Έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην εταιρία PANO Finance A.E., την μεγαλύτερη εισπρακτική εταιρία της Ελλάδας η οποία ανήκει στον πρώην δικαστικό επιμελητή και νυν ισχυρό οικονομικό παράγοντα, κ. Γιώργο Πανόπουλο, πρώην συνεργάτη των υιών Σιούφα. Ο τελευταίος μάλιστα υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση (!) ότι η επιχείρησή του –πλέον- δεν έχει καμία σχέση με τα δικηγορικά γραφεία των υιών του πρώην προέδρου της Βουλής.
Ειδικό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ το οποίο υπάγεται στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, πραγματοποίησε «έφοδο» στο «κάστρο» της οικογενειακής επιχείρησης επί της οδού 25ης Μαρτίου στον Ταύρο.
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα, ενώ αποχωρώντας οι δυο ελεγκτές πήραν μαζί τους έξι συμβάσεις στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου για την διαπίστωση τυχόν φορολογικών παραβάσεων.
Ωστόσο αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς  οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ αναμένουν να διενεργήσουν εξονυχιστικό έλεγχο σε τουλάχιστον 200 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ «πελατών» και της νομικής βιομηχανίας.
Όπως επισημαίνουν ανώτερα στελέχη της φορολογικής διοίκησης «σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η τακτική που ακολουθείται από τις εισπρακτικές εταιρίες είναι εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».
Το πλέον πιθανόν είναι η συγκεκριμένη έρευνα να συσχετισθεί –κάποια στιγμή- με τη ποινική προκαταρκτική εξέταση η οποία διενεργείται από τις αστυνομικές Αρχές υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Χαράλαμπου Λακαφώση.
Η εισαγγελική έρευνα έχει στόχο τη διερεύνηση καταγγελιών, ώστε να εξακριβωθεί αν οι εν λόγω εταιρίες λειτουργούν σύννομα ή αν προκύπτει τυχόν τέλεση εκ μέρους στελεχών και υπαλλήλων τους αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, μεταξύ των οποίων η αντιποίηση της άσκησης δημόσιας υπηρεσίας ή δικηγορικού λειτουργήματος, η χρήση παρένθετων δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών κλπ. Το ενδιαφέρον του εισαγγελέα θα εστιαστεί στο εάν οι εισπρακτικές εταιρείες τηρούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή, της ιδιωτικής ζωής, του τραπεζικού απορρήτου, της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι καταγγελίες από ιδιώτες, δανειολήπτες και καταναλωτικές ενώσεις οι οποίες καταγράφουν «εκβιαστική» και έκνομη συμπεριφορά από μέρους εταιριών που συνεργάζονται με τα πιστωτικά ιδρύματα για το «σωφρονισμό» των οφειλετών.
Ενδεικτική η περίπτωση της δημοσιογράφου-δανειολήπτριας κυρίας Σοφίας Μασάρου η οποία καταγγέλλει «τηλεφωνήματα στις 11 και στις 12 το βράδυ, σε ώρες κοινής ησυχίας και αφόρητη πίεση από μέρους στελεχών εισπρακτικών εταιριών». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα «Π» ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ που αποπλήρωνε σταδιακά στάθηκε αφορμή να της ασκηθεί πρωτοφανής ψυχολογική πίεση η οποία την οδήγησε στο κρεβάτι του ψυχολόγου.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου