Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

62 οι νεκροί αλλά ο νεκροθάφτης μπουμπούκος …δεν ανησυχεί



Και λογαριάζει πόσα θα κερδίσει για λογαριασμό της μεγάλης του αγάπης της τρόικας από τις συντάξεις, και την μη χορήγηση φαρμάκων στους… νεκρούς του.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι σήμερα ο ιός Α(Η1Ν1) έχει οδηγήσει στον θάνατο 62 ανθρώπους, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου, π.χ. χρόνια ασθενείς, και να είναι ανεμβολίαστοι.
Η πορεία της νόσου, τόσο σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα όσο και στα βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα οποία ξεπέρασαν τα 185 σε διάστημα δύο μηνών, προβληματίζει τους ειδικούς.
Σήμερα, συνολικά 54 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ πέρυσι είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο 49 θάνατοι και συνολικά είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 108 άνθρωποι.
Κατά το 2011-2012 οι νεκροί ήταν 56 και οι νοσηλευθέντες σε ΜΕΘ 121.
Εφέτος καταγράφονται περισσότερα βαριά περιστατικά και θάνατοι και ενώ βρισκόμαστε στο μέσο της περιόδου γρίπης. Από την αρχή του έτους και μέσα σε δύο μήνες οι νεκροί λόγω γρίπης αποτελούν το 1/3 του συνολικού αριθμού των θυμάτων της δεύτερης χρονιάς πανδημίας που είχαν πεθάνει 180 άτομα», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Δημήτρης Τσιόδρας. Η φονική επέλαση της γρίπης εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα. Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σχεδόν το 50% των θυμάτων της νόσου καταγράφηκε τις τελευταίες επτά ημέρες.
Με τους θανάτους από τη γρίπη να έχουν φθάσει τους 62, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε ότι φέτος έμεινε εκτεθειμένο το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου, που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί. «Είναι τραγικό να πεθαίνουν άνθρωποι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ» τονίζουν οι γιατροί. 

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, εκτεθειμένο έμεινε φέτος το 40% του πληθυσμού υψηλού κινδύνου που δεν κατάφερε να εμβολιαστεί, για τη φετινή εποχιακή γρίπη, καθώς, αρκετοί φαρμακοποιοί δήλωναν ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους και παράλληλα δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ. 
 «Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο ΙΣΑ σημειώνοντας, ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους τρεις μήνες, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας αρχές Ιανουαρίου, αφού ακόμη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι. 

 Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού.
Παροτρύνει όλους τους γιατρούς- μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. 

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις, προσθέτοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός.

Άδωνις Γεωργιάδης καθησυχάζει και για την γρίπη: Μην ανησυχείτε, θα έχουμε εμβόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου