Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Συνεχίζετε η τρομακτική αγωνία για το….γάλα.




Σε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης πλέον για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο πόλεμος… του γάλακτος. Οι σκληροί βουλευτές που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν τη σχετική συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας αυξάνονται και η σχετική ψηφοφορία εξελίσσεται σε υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα για το Μαξίμου, καθώς υπάρχουν και άλλοι βουλευτές στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που κινούνται σε γραμμή καταψήφισης, χωρίς να έχουν εκδηλώσει ανοιχτά τη διαφωνία τους. Έτσι πλέον η υπόθεση ..γάλα, βαίνει προς το Νο ένα θέμα για την χώρα. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν τους πολίτες να ψάχνουν στα σκουπίδια για… να βρουν λίγο… γάλα. Κλασικό δείγμα αντίστασης σε όσα γίνονται οι σκληρές δηλώσεις του Τσιπρα, που είπε ότι είναι αποφασισμένος μέχρι και να αποχωρήσει από την βουλή για το..γάλα. Το δε Κ.Κ.Ε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να καταργήσει τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, και ο Καρατζαφερης να προσχωρήσει στο …Ρώσικο κομμουνιστικό τόξο.Τ ελος ο Παπουλιας θα φυτέψει… γαλακτόδενδρα στο προεδρικό μέγαρο.      
Ενδεικτικό είναι ότι παρά τη βεβαιότητα και την αίσθηση ότι κανείς βουλευτής δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη γενικότερη συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση αρνιόταν μέχρι χθες να δώσει πληροφορίες για το πότε θα κατατεθεί η σχετική διάταξη και με ποιον τρόπο θα ψηφιστεί τελικά η συμφωνία (ένα ή περισσότερα άρθρα).
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 11,9 δισ. ευρώ μέχρι τη Δευτέρα 31 του μηνός αποτελεί προτεραιότητα για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Το συγκεκριμένο ορόσημο θεωρείται κρίσιμο, καθώς την επόμενη ημέρα θα συνεδριάσει –και μάλιστα στην Αθήνα– το Εurogroup, για το Γάλα οπότε θα είναι δυνατή η λήψη απόφασης για την εκταμίευση των δόσεων και η Αθήνα θα έχει πλέον ένα «καθαρό» πολιτικό πεδίο μέχρι τη διπλή εκλογική αναμέτρηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. 
«Είναι άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο του Γάλακτος την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της, να υπάρχουν τέτοιες διαφωνίες» δήλωσε ο Α. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα γίνουν όλα όπως πρέπει». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ύφος, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε: «Θα το χειριστούμε, αν χρειαστεί να κάνουμε βελτιώσεις θα τις κάνουμε» και πρόσθεσε: «Δεν θα παίξουμε τη σωτηρία της χώρας για το θέμα, το γάλα είναι σοβαρό ζήτημα, κανείς δεν θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία της χώρας». Το πρόβλημα δε, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις διαπραγματεύσεις έχει εμπλακεί και το ίδιο το Μαξίμου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάξιμος Χαρακόπουλος φέρεται να εκλήθη από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, ενώ μέχρι πρότινος επέμενε στη θέση του ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη σχετική γαλακτοσυμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, ακόμα και αν αυτό τον οδηγήσει στην παραίτηση.
Αντίστοιχη είναι η στάση των Ι. Τζιαμτζή και Γ. Βλάχου, οι οποίοι επίσης έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία για το γάλα.
Οι επιτελείς του Μαξίμου ψάχνουν έναν έναν τους βουλευτές της περιφέρειας της Ν.Δ. αλλά και της ομάδας των ανεξαρτήτων, προκειμένου να μετρήσουν τα κουκιά. Αν χρειαστεί να διασφαλίσουν ψήφους- μαξιλάρι θα το προσπαθήσουν από ανεξάρτητους, ώστε να μη διακινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία για ένα ποτήρι γάλα , τουλάχιστον αριθμητικά.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς χαρακτήριζε αστείες τις συζητήσεις και υποστήριζε πως με τη συμφωνία για το γάλα θα πέσουν ΟΛΕΣ  οι τιμές ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ, ενώ ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «θα ήταν για γέλια αφού περάσαμε όλα όσα περάσαμε, η συμφωνία να σταματήσει για το γάλα». Εδώ καταστρέψαμε την υγεία και πλασάρουμε στους ασθενείς ..ασβέστη και δεν ..πέσαμε.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν ήδη τρία κρούσματα, αφού στους Μιχ. Κασσή και Θ. Μωραΐτη (που είναι και ο εισηγητής Ανάπτυξης του κόμματος) προστέθηκε και ο Ν. Σηφουνάκης, ο οποίος είπε χθες στη Βουλή ότι δεν θα ψηφίσει τη διάταξη επειδή «θα καταστρέψει τις τοπικές γαλακτοβιομηχανίες και θα ανοίξει το δρόμο για την κυριαρχία και των άλλων μεγάλων ξένων βιομηχανιών».
Σε πηγαδάκι με τους δημοσιογράφους, ο κ. Σκορδάς απέρριψε τις αιτιάσεις των βουλευτών περί καταστροφής των τοπικών γαλακτοβιομηχανιών και εξέφρασε την άποψη ότι «θα έπρεπε να αφαιρεθεί η σήμανση χαμηλής και υψηλής παστερίωσης και οι γαλακτοβιομηχανίες να προσδιορίζουν το χρόνο παραγωγής και διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος σε 2, 3, 4 μήνες  κ.ο.κ.».
«Θα καταψηφίσω για το γάλα . Είμαι ξεκάθαρος και θα είναι και άλλοι βουλευτές» επανέλαβε χθες ο Θ. Μωραΐτης, εισηγητής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση αλλά και συγκεκριμένοι υπουργοί δεν παρουσίασαν τα θετικά σημεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ. «Έπρεπε να είναι σημαία μας και να βγούμε να το υπερασπιστούμε. Ούτε αυτό δεν έκαναν και όταν είδαν ότι δεν μπορούν να το περάσουν, ήρθαν και έκαναν αυτό που επιχείρησαν και στην υπόθεση των πλειστηριασμών και των επαγγελματικών μισθώσεων. Μπήκαν μπροστά διάφορες τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού, ώστε όσα δεν μπορούσαν να περάσουν με τη διαπραγμάτευση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να περάσουν με την εισήγηση της τρόικας. Αυτό είναι ξεφτίλα» είπε ο κ. Μωραΐτης.

Yπάλληλοι Βουλής: Θα λαμβάνουν εφάπαξ-πρόκληση που ξεπερνά τα 81.900 ευρώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου