Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ε ρε γλέντια. Χέρι – χέρι ο Ζαρντινιέρας με την πρώην του Βοριδη στο ευρωψηφοδελτιο.



Στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ βρήκε θέση ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Τάσος Δημοσχάκης, ο οποίος συνέδεσε αρνητικά το όνομά του με την περίφημη υπόθεση της ζαρντινιέρας το 2006. Η υπόθεσή του απέκτησε αρκετή δημοσιότητα λόγω της απόδοσης του τραυματισμού του, μέσω ανακοίνωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σε αυτοτραυματισμό λόγω πτώσης σε ζαρντινιέρα, ισχυρισμός που διαψεύσθηκε από βίντεο που κατέγραψε τον ξυλοδαρμό. Η περίπτωσή του αναφέρθηκε σε επίσημη έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου φοιτούσε σε ΙΕΚ στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη ο 24χρονος φοιτητής έκανε βόλτα στην περιοχή της πλατείας Συντριβανίου κοντά στο ξενοδοχείο ABC, μαζί με έναν φίλο. Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε λήξει ώρες πριν, καθώς και οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και μερικών διαδηλωτών. Μερικοί αστυνομικοί έκαναν σωματικό έλεγχο των περαστικών στην πλατεία αν ταίριαζαν με ένα προφίλ (νεαρή/νεαρό με σακίδιο, μακριά μαλλιά, κλπ.). Είχαν γίνει επεισόδια μπροστά στην πλατεία Χημείου, για τα οποία άλλοι εφτά φοιτητές συνελήφθησαν εκείνο το βράδυ.
Με ησυχία να επικρατεί στους δρόμους, ένας άνθρωπος που φορούσε πολιτικά ρούχα πλησίασε τον φοιτητή, και άρχισε να τον χτυπάει. Έκανε νόημα σε άλλους δύο, οι οποίοι στη συνέχεια συμμετείχαν επίσης στον ξυλοδαρμό. Φορούσαν μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο. Ο Δημητρίου σε συνέντευξη στην τηλεόραση είπε ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς. Για αυτό το λόγο, όταν είδε ένστολους αστυνομικούς κοντά, τους φώναζε να τον βοηθήσουν. Εκείνοι όμως δεν επενέβησαν. Του έβαλαν χειροπέδες και συνέχισαν να τον χτυπάνε. Ο διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, ήταν παρών στο περιστατικό και έδωσε προφορική εντολή στους αστυνομικούς να σταματήσουν.
Την ημέρα μετά την πορεία, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, χαρακτήρισε τα επεισόδια της προηγούμενης μέρας ως "περιορισμένης έκτασης τοπικού ενδιαφέροντος" και δήλωσε ότι "Η αυτοσυγκράτηση και η ψυχραιμία της Αστυνομίας ήταν παροιμιώδης". Δύο μέρες μετά από την σύλληψη του Δημητρίου, βγήκε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που υποστήριζε ότι ο φοιτητής τραυματίστηκε γιατί "έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί". Λόγω αυτής της ανακοίνωσης, το περιστατικό έγινε γνωστό ως "η υπόθεση της ζαρντινιέρας"

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο είναι και η δικηγόρος Ζωή Ράπτη, η πρώτη σύζυγος του Μάκη Βορίδη. Στο πρώτο γάμο του Μάκη Βορίδη με τη δικηγόρο Ζωή Ράπτη κουμπάρος ήταν ο Ευτύχιος Βορίδης, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και προσωπικός ιατρός του Κων/νου Γ. Καραμανλή και στον δεύτερο, με την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου, κουμπάρος ήταν o ίδιος ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Τότε μάλιστα, μπρος στον φόβο επεισοδίων, είχε αποκλειστεί ο Αγ. Διονύσιος στο Κολωνάκι από διμοιρίες των ΜΑΤ! Χαριτολογώντας, πριν από το μυστήριο ο αδερφός του Κώστας έλεγε: «Στον πρώτο γάμο, ρε Μάκη, ήρθε η αστυνομία, στον δεύτερο τα ΜΑΤ, στον τρίτο τι θα γίνει, θα μπουν τα τανκς;». «Η απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν προβλέπεται τρίτος γάμος» έχει πει ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης.


1 σχόλιο:

  1. Τώρα θα σκοντάψει αυτός στην κάλπη και θα σπάσει τα μούτρα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή