Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Καθηγητές τρεις, και εχάθει η πατρίς .Φαντάσου να είναι… ποιο πολλοί.



Αυτό που ήξερε και η τελευταία νοικοκυρά αφού έβλεπε ότι το λεφτά της δεν φτάνουν για..κρέας ,χρειάστηκαν ένα τσούρμο ακριβοπληρωμένοι οικονομολόγοι για να το ανακαλύψουν, κατόπιν εορτής. Το ξαναλέμε για να το εμπεδώσουν . Εάν δεν γίνει σχεδόν ολικό κούρεμα του χρέους, και μεταφορά του υπολοίπου για μετά από πενήντα χρόνια να το… συζητήσουμε δεν υπάρχει ούτε ελπίδα, ούτε μέλλον, εκτός εάν τους κρεμάσουμε όλους τους εμπλεκόμενους. Με ύφεση στην οικονομία, και τόκοι που τρέχουν με τρελούς ρυθμούς ότι και να ξεπουλήσουμε, δεν φτάνει ούτε για τα… τοκοχρεολύσια.

Σε μια συγκλονιστική λοιπόν παραδοχή η δήθεν Τράπεζα της Ελλάδας λίγο πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Χρέος, αποκαλύπτει ότι καθώς τα σενάρια που εκπόνησε η τρόικα για τη δυναμική του ΑΕΠ έως το 2030, και συνεπώς για την πορεία του χρέους είναι "μπουρδολογίες"!
Με απλά λόγια η περίφημη Μελέτη Βιωσιμότητας που συνέταξε η Τρόικα και βάσει των οποίων έχουν ληφθεί όλα τα επαχθή μέτρα σε βάρος των πολιτών (ή καλύτερα "δικαιολογηθεί τα επαχθή μέτρα") είναι αέρας κοπανιστός και απλά δεν οδηγούν πουθενά-πέρα από την εξαθλίωση των πολιτών, αφού ακόμα και για το πιθανό νέο "κούρεμα" σηκώνεται ο πήχης ακόμα περισσότερο.
Έτσι αν και από το αρμόδιο τμήμα μελετών της ΤτΕ διαβεβαιώνουν- εκ των υστέρων- ότι δεν είχαν καμία απολύτως πρόθεση να δείξουν ότι ο σχεδιασμός της Τρόικα για το Χρέος είναι στον... αέρα, η αλήθεια είναι ότι λαμβάνοντας υπ΄όψιν την ελληνική πραγματικότητα εκτίμησαν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότεροι, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Στην τελευταία Έκθεση που υπογράφει ο Γιώργος Προβόπουλος, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο το ΑΕΠ θα "τρέχει" με ρυθμούς μόλις 1,4%, σύμφωνα με το αισιόδοξο με ρυθμούς 2,9% και σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο με 2,1%. Βρε παλιοτόμαρο ξέρεις πόσο είναι μόνο οι ετήσιοι τόκοι του χρέους; Πολλαπλάσιοι της δήθεν Αύξησης  του Α.Ε.Π. Τι μας λες τώρα.  
Αυτό ενώ η τελευταία μελέτη Βιωσιμότητας του Χρέους από το ΔΝΤ; Ρυθμούς 2,9% το 2016, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, 3,6% το 2019, 2,6% το 2020, δηλαδή σαφώς υψηλότερους ρυθμούς ακόμα και από το αισιόδοξο σενάριο της ΤτΕ!
Τι σημαίνει, όμως, μικρότερο ΑΕΠ από αυτό που έχει προβλέψει η Τρόικα; Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του Χρέους έως και 10 μονάδες το 2020, δηλαδή στο 137% του ΑΕΠ, ανατρέποντας πλήρως τους σχεδιασμούς και της Αθήνας και των δανειστών...
Και βέβαια, αυτό θα ισχύει αν ΟΛΑ πάνε όπως τα έχει προβλέψει η τρόικα. Η οποία όμως είχε προβλέψει αποκλιμάκωση του χρέους από πέρσι. Και τώρα έχει φτάσει το 175% και καλπάζει (και όλα αυτά μετά από του "κούρεμα" γιατί αν περιλάβουμε και τα 106 δισ. του "κουρέματος" το χρέος φτάνει το ... 260%!
Υπάρχει περίπτωση να γίνει ποτέ βιώσιμο το χρέος αν δεν διαγραφεί κατά 50% τουλάχιστον; Ποτέ! Και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ στις αγορές.
Το ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 53 δισ. ευρώ, έχουμε χάσει δηλαδή το περίπου ¼.
Το 2013 το ΑΕΠ κατρακύλησε στα 182 δισ. ευρώ και το χρέος έφτασε στο 177%, ήτοι 322 δισ. ευρώ και τραβά την ανηφόρα. Εκτιμάται πώς θα αγγίξει το 180% μέσα στο 2014. Για ποια αποκλιμάκωση ακριβώς μιλάμε;
Ακόμα και αν γίνει επέκταση του χρόνου αποπληρωμής για άλλα 100 χρόνια. Αυτό να γνωρίζουν οι Έλληνες σε τι είδους παγίδα έχει πέσει όχι απλά η χώρα, αλλά και το έθνος χάριν των πολιτικών του ταγών.
Και βέβαια αυτό βγαίνει τώρα γιατί πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζουν έξοδο από την ευρωζώνη, προκειμένου να επιστρέψουν βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου