Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ., Αξιωματικός του Λιμενικού, τραπεζικός και ναυτικοί έφερναν λαθρομετανάστες.



Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από εξειδικευμένη και ενδελεχή διερεύνηση, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και συνελήφθησαν δύο ημεδαποί 67 και 52 ετών, συνταξιούχοι ναυτικοί, 42χρονη ημεδαπή - τραπεζική υπάλληλος, 50χρονος Αρχιφύλακας, που υπηρετεί στα Μ.Α.Τ και 50χρονος ημεδαπός - απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»), ενώ ο 64χρονος κατηγορείται επιπλέον και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία περιλαμβάνει δύο ακόμα άτομα, τα οποία αναζητούνται. Πρόκειται για δύο αδέλφια, υπηκόους Συρίας, ηλικίας 45 και 48 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τους τελευταίους οκτώ μήνες διερευνούσε (μέσω συλλογής στοιχείων, συσχέτισης δεδομένων, αναζήτησης – εξακρίβωσης προσώπων, μέσων και τόπων κ.λπ. αστυνομικών και ανακριτικών μεθόδων) τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμπλέκονταν συστηματικά στη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

Ειδικότερα διευκόλυναν την είσοδο στην χώρα μας μεγάλου αριθμού παρανόμων μεταναστών από την Τουρκία, με σκάφη μέσω θαλάσσης και στη συνέχεια τους διακινούσαν οδικώς, με λεωφορεία και επικαθήμενα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων, προς διαφόρους προορισμούς - περιοχές της Χώρας, αλλά και προς άλλες Χώρες της Ευρώπης (Ιταλία).

Για κάθε μη νόμιμο μετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 - 3.000 ευρώ. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει υψηλά χρηματικά ποσά, που προέρχονταν από τη συστηματική παράνομη δραστηριότητά τους, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν μέσω διαδικασιών «ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Αναφορικά με την μεθοδολογία δράσης τους ( modus operandi ), τα μέλη του εγκληματικού δικτύου αποβίβαζαν τους προερχομένους από τα παράλια της Τουρκίας μη νόμιμους μετανάστες σε παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν οδικώς, με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με Βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Σε άλλες περιπτώσεις επιβίβαζαν τους μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.

Από τη συνολική αποτίμηση του ερευνητικού υλικού προκύπτει ότι, οι εμπλεκόμενοι, τουλάχιστον από το έτος 2012, συνέστησαν δίκτυο, καθοδηγούμενο από κεντρική ομάδα σχεδιασμού, που πληρούσε όλα τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά δομημένης εγκληματικής οργάνωσης - υπό την μορφή ευέλικτου ρευστού εγκληματικού δικτύου ( flexible networking ή Liquid Criminal Network ).

Η εγκληματική οργάνωση διέθετε τη δυνατότητα εναλλαγής των μελών της ( άλλη δομή στην ομάδα) με λιγότερο ή καθόλου ιεραρχία και με διακριτούς για τον καθένα ρόλους (καταμερισμός εργασίας για την διαμετακόμιση αλλοδαπών και την προσφορά παρανόμων υπηρεσιών).

Ως προς τον καταμερισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων, ο 52χρονος ημεδαπός είχε το «ρόλο» του κεντρικού οργανωτή και ενεργούσε κατ’ εντολή του 67χρονου ημεδαπού, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών καθώς και για την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών.

Ο Αρχιφύλακας είχε το «ρόλο» του προπομπού κατά τις μετακινήσεις των μη νόμιμων μεταναστών, εντός της ελληνικής επικράτειας, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 2.000 ευρώ, κάθε φορά. Πιο αναλυτικά, κινούμενος με διαφορετικά ιδιωτικά οχήματα, παρείχε «κάλυψη» σε περίπτωση αστυνομικών ελέγχων και για το σκοπό αυτό έφερε τη στολή του και υπηρεσιακό φορητό ασύρματο.

Περαιτέρω, ο απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και στην επιλογή του παράκτιου σημείου, από όπου θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά και επιβίβαση των αλλοδαπών στα σκάφη του κυκλώματος.

Ο 48χρονος υπήκοος Συρίας, που αναζητείται, αναλάμβανε την πλοήγηση των σκαφών, που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση – προώθηση των μεταναστών.

Επισημαίνεται ότι η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποφεύγει τον εντοπισμό της από τις διωκτικές Αρχές καθώς και την ταυτοποίηση των σκαφών που χρησιμοποιούσε. Ενδεικτικά, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη ταυτοποίησης σκάφους, υπό επωνυμία « KISMET », ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 67χρονου συλληφθέντα και να αποκρύψει στοιχεία εμπλοκής του, προχώρησε πρόσφατα σε μετονομασία του.

Στη συνέχεια για να «εμφανίσει» αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος προχώρησε σε εικονική πώληση του σκάφους, μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος μεταβίβασης σε offshore εταιρείες του εξωτερικού (με διευθύνοντες «παρένθετα πρόσωπα»), που όπως προέκυψε έχουν ως κοινή διαχειρίστρια, εταιρεία που εδρεύει στην Πολιτεία Delaware των Η.Π.Α.

Προκειμένου η εγκληματική οργάνωση να νομιμοποιεί τα κέρδη της, χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές, όπως τη μεθοδολογία ξεπλύματος με μικρές καταθέσεις ( smurfing ), την ιδιωτική κατανάλωση (μετρητά στο σπίτι), τη «ρευστότητα» επιχειρήσεων μέσω εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά (σκάφη αναψυχής) και την «νόμιμη» επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω υπεράκτιων εταιρειών.

Η εξακολουθητική εγκληματική δράση της οργάνωσης ταυτοποιήθηκε και διακριβώθηκε πλήρως από το συνδυασμό των δεδομένων, που αναδείχθηκαν κατά την εξέλιξη – πρόοδο της έρευνας.

Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε η διασύνδεση των δύο υπηκόων Συρίας, που αναζητούνται από το 2004, με εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή του 1ου Τακτικού Τμήματος του Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας, για προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της Χώρας.

Οι δυο υπήκοοι Συρίας χρησιμοποιούσαν πλωτό μέσο, άλλης εταιρείας, η οποία επίσης διασυνδέεται με τις προαναφερόμενες offshore εταιρείες, μέσω του ιδίου εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου (εταιρείας στο Delaware - Η.Π.Α.) Επιπλέον έχει στην ιδιοκτησία της ελλιμενισμένο στη μαρίνα Αλίμου σκάφος, υπό επωνυμία « STORM UP », το οποίο και κατασχέθηκε.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου