Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Πήγε για..μαλλί και βγήκε ……..νος



Διαπλεκόμενος και με την βούλα  αποδεικνύεται ο πρώην δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Χρ. (Αρ)Πάχτας σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά το οποίο εκδίκασε την αγωγή του πρώτου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσε αποζημίωση 240.000 ευρώ για ηθική βλάβη που, όπως ισχυρίζεται, υπέστη από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της ανοιχτής εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο  λαμογιοΠάχτας την ημέρα της Δίκης τον Αύγουστο του 2014 περιόρισε τις οικονομικές του απαιτήσεις από την ηθική βλάβη στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Πρόκειται για την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία απαντάει στις δηλώσεις του Χρ.Πάχτα λίγες μέρες μετά τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές, δηλώσεις που υποδεικνύουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπευθύνου για τα γεγονότα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με δελτίο τύπου τόνιζε μεταξύ άλλων ότι : «Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα, από το γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα, έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα ενώ εντάσσεται στη στρατηγική της έντασης και της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση. Ματαιοπονούν. Ο λαός τους έχει πάρει χαμπάρι και θα τους διώξει.».
Το δικαστήριο με την υπ`αριθμό απόφαση 3765/2014 απέρριψε την αγωγή του Χρ. Πάχτα δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύεται ότι είναι ψευδείς αλλά ούτε και με αυτά που ισχυρίζεται ο Χρ. Πάχτας τις αναιρεί καθώς κατά την μεταβίβαση των μεταλλείων από το Ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός επέτρεψε κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας παράνομη κρατική ενίσχυση στην εταιρεία, κίνηση που στοιχειοθετεί την έννοια της “διαπλοκής” και σε πολιτικό επίπεδο του “σκανδάλου”.
Συγκεκριμένα στην απόφαση που καθαρογράφηκε πριν λίγο καιρό το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά τονίζει ότι οι παραπάνω δηλώσεις δεν “αποδεικνύεται ότι είναι ψευδείς, αλλά ούτε ότι το εναγόμενο ισχυρίστηκε τα παραπάνω τελώντας σε γνώση της αναλήθειας τους, δεδομένου ότι ο ενάγων που έχει το σχετικό βάρος απόδειξης ουδόλως απέδειξε, ως όφειλε, κάτι τέτοιο”!
Αντιθέτως όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου η πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τον Δεκέμβριο του 2003 την οποία υπέγραψε ο Χρ. Πάχτας ως τότε υφυπουργός Οικονομικών υπέκρυπτε παράνομη, σύμφωνα και με το άρθρο 108 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε., κρατική ενίσχυση στην Ελληνικός Χρυσός ύψους 15,34 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την κρίση της Ε.Ε.η πώληση των περιουσιακών στοιχείων και της γης σε τιμή κατώτερη της αξίας της (διαφορά 14 εκατομμύρια ευρώ) και η απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής των συνδεόμενων με τη μεταβίβαση φόρων, ύψους 1,34 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την προστασία της απασχόλησης και του περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία κινήτρου για τους υποψήφιους αγοραστές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, είναι ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.
Στο σκεπτικό δε της απόφασης αυτής υπογραμμίζεται ο τρόπος πώλησης των μεταλλείων αφού στις 12-12-2003 αυτά μεταβιβάστηκαν από τη μέχρι τότε ιδιοκτήτριά τους Τ\/Χ Hellas στο Ελληνικό Δημόσιο, έναντι τιμήματος 11 εκατομμυρίων ευρώ, υπό όρους εξώδικου διακανονισμού στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός αμοιβαίων αξιώσεων (οι αξιώσεις της Τ\/Χ Hellas έναντι του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν σε 293,5 εκατομμύρια ευρώ), ενώ την ίδια ημέρα, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώλησή τους στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ», έναντι του ίδιου ως άνω τιμήματος, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού τους (μεταλλεία Στρατωνίου, Σκουριών και Ολυμπιάδος, τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, γη, αποθέματα μεταλλευμάτων και πάγια στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός εξόρυξης – επεξεργασίας, κατοικίες εργαζομένων και βιομηχανικά κτίρια) και χωρίς ανοικτό διαγωνισμό.
Το δικαστήριο συνεχίζει την αναφορά στην κρίση της Ε.Ε η οποία λέει ξεκάθαρα ότι η καθαρή αξία των μεταλλείων κατά το χρόνο της πώλησής τους ήταν πολύ μεγαλύτερη (25 εκ. ευρώ)από αυτήν στην οποία πουλήθηκαν δηλαδή 11 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον η απαλλαγή της αγοράστριας από την υποχρέωση καταβολής φόρου και από τη μείωση των δικηγορικών αμοιβών, ύψους 1,34 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί, σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, πλεονέκτημα του οποίου έτυχε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ». Έτσι το δικαστήριο καταλήγει ότι τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, που διαπιστώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ουδόλως ανακρούονται από τον ενάγοντα στην αγωγή του κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά το δικαστήριο μέμφει τον Χρ. Πάχτα για την αμέριστη στήριξη που έχει υποδείξει στην εταιρεία ενώ καταλήγοντας στην απόφαση του δηλώνει ότι ευνοϊκή μεταχείριση της Ελληνικός Χρυσός κατά την πράξη της αγοράς των μεταλλείων δεν δικαιολογείται υπό όρους δημοσίου συμφέροντος και στοιχειοθετεί την έννοια της διαπλοκής καθιστώντας τον υπόλογο έναντι του εκλογικού σώματος υπό την έννοια της παροχής των αναγκαίων διευκρινίσεων για ενέργειές του που έχουν κριθεί παράνομες.
Έτσι το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύεται ότι προέβη σε συκοφαντική δυσφήμηση του Χρ. Πάχτα αλλά ότι το πολιτικό κόμμα ενήργησε σε καθήκον για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την πώληση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον τρόπο λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου