Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Α.Τσίπρας: "Κερδίσαμε την μάχη αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται





Τα ίδια έλεγαν και οι αμερικανοί για το …Βιετνάμ, και ..έχασαν τον πόλεμο.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ακόμη και τον εαυτό της πως υποσχόμενη στο λαό “όχι στο μνημόνιο” εννοούσε “όχι” στο παλαιό μνημόνιο που τελείωνε και “ναι” σε ένα νέο μνημόνιο, που ήταν προσχεδιασμένο.
Γιατί  δεν διαβάζει κανείς τις ανακοινώσεις του Ευrogroup (βλέπετε εδώ); Mήπως γιατί η αίτηση της Ελλάδας για 6μηνη παράταση έγινε τελικά 4μηνη; Μήπως γιατί μετά τους 4 μήνες η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει κάτι βαριά ομόλογα; Μήπως γιατί η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί; Mήπως γιατί το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε μια βραδιά υπέγραψε και παρέδωσε τα πάντα χωρίς να έχει αλλάξει στην ουσία τίποτα από όσα υποσχόταν προεκλογικά;  Mήπως γιατί τα λεφτά του ΤΧΣ (υπάρχουν τα 11 δις ευρώ;) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός του τραπεζικού τομέα και πάνε στις καλένδες τα… «κόκκινα δάνεια» ; Mήπως επειδή συμφωνώντας για το ρόλο του ΔΝΤ, η Τρόικα θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά με άλλο όνομα κάπου στις Βρυξέλλες; Μήπως γιατί καμία βοήθεια δεν θα παίρνει η Ελλάδα χωρίς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (την παλαιά Τρόικα); Μήπως γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορεί να έχει μονομερή δράση σε οτιδήποτε θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους μέσα στο υπάρχον πρόγραμμα (μνημόνιο και δανειακή σύμβαση) βάσει του οποίου πήρε παράταση στη δανειακή σύμβαση, παραδίδοντας και πάλι την εθνική της κυριαρχία; Μήπως γιατί χωρίς φορολογικά έσοδα η Ελλάδα δεν θα μπορεί να έχει δημοσιονομική ελευθερία κινήσεων ακόμη και με τη μικρή αναπνοή που της έδωσε το eurogroup συμφωνώντας σε ένα χαμηλότερο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος; Μήπως γιατί δεν θα πάρει τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ αν το eurogroup δεν συμφωνήσει; Μήπως γιατί η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί από τον EFSF μόνο αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα; Μηπως γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί απο άλλα κράτη; Mήπως γιατί παραμένει σε ισχύ το Αγγλικό Δίκαιο, για τα δάνεια της χώρας και κάποιος Γεωργίου πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακόμη στη θέση του; Mήπως γιατί η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τα δάνειά της αναγνωρίζοντας έτσι ως νόμιμο το χρέος της; Μήπως γιατί στη τελευταία παράγραφο του κειμένου της συμφωνίας υπάρχει αναφορά για μελλοντικό Μνημόνιο 3;
Σε μια βραδιά η Ελλάδα ξέχασε το λογιστικό έλεγχο του χρέους, τη μη βιωσιμότητα του και το “όχι στα μνημόνια”. Mένουν οι 300,000 θέσεις εργασίας που υποσχόταν προεκλογικά ο “Aπίστευτος”. Αυτό που έγινε στην Βρυξέλλες δεν ήταν πολιτική διαπραγμάτευση. Ήταν Εθνική Ντροπή με στόχο να επιβιώσει πολιτικά η νέα κολοτουμπίστικη κυβέρνηση  . Για πόσο καιρό ακόμη το παρόν πολιτικό σύστημα θα κοροϊδεύει τον Ελληνικό λαό; Γιατί η ΝΔ δεν ζητάει τη παραίτηση της κυβέρνησης; Οι άλλοι; Όλοι μια παρέα είναι.
H υπάρχουσα Δανειακή  Σύμβαση ενσωματώθηκε στο υπάρχον Μνημόνιο με αναφορά της σε αυτό και αποτελεί δικαιοπρακτικό θεμέλιό της. Αυτό οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση μέσω της τελευταίας πρότασής της προς το eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης αποδέχεται έμμεσα την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου και θέτει εκτός νοήματος ένα λογιστικό έλεγχο ή μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Με τη τελευταία πρόταση της η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως ό,τι υπάρχει, συμπεριλαμβανομένου και του Αγγλικού Δικαίου ως εφαρμοζόμενου Δικαίου στο Ενωσιακό, όταν χρειασθεί. Πρόκειται για διπλή κολοτούμπα.
Αν η κυβέρνηση, διαχώριζε το Μνημόνιο σε αυτή τη φάση από τη Δανειακή Σύμβαση, θα ήταν σαν να διαχώριζε το πολιτικό σκέλος της απόφασης από την οικονομική στήριξή του. Αυτό θα διευκόλυνε τους δανειστές αφού δεν θα υπήρχε πολιτικός έλεγχος. Εκτός από αυτό, θα έθετε εκτός εφαρμογής το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που υπέγραψε ο Παπαδήμος και το οποίο σχετίζεται με την ύπαρξη Πολιτικής δηλαδή με Μνημόνιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τη Γερμανία αλλά και την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί όρους του υπάρχοντος Μνημονίου, κάτι που πρότεινε και ο Σόιμπλε. Στη πρότασή της η Ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το μη διαχωρισμό υπάρχοντος μνημονίου και δανειακής σύμβασης μιλώντας στο κείμενο για πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες με δείκτες και κόκκινες γραμμές, παραμέτρους που έχουν σχέση με Μνημόνιο και όχι με Δανειακή Σύμβαση.
Η εκλογή του Μνημονιακού ΠτΔ και η αίτηση για παράταση της Δανειακής σύμβασης έριξαν τις Μάσκες. Το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πλάνεψε με ψεύτικα συνθήματα τον Ελληνικό Λαό και θα τον ρίξει στα βράχια με μια πιθανή παράταση χρόνου, την οποία δεν μπορεί συνολικά και κατά άτομο να διαχειρισθεί. Για ουσιαστικούς λόγους η Γερμανία απέρριψε και αυτή τη πρόταση, γιατί το μυστικό είναι στις λεπτομέρειες που αφορούν περισσότερο τη προστασία των δανειστών και όχι της Ευρωζώνης. Αυτή είναι και η λογική πίσω από τη θέση “χωρίς αξιολόγηση δεν δίνονται χρήματα” που εκφράστηκε απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτά  αυτά στην Ελλάδα των νεοαριστερών φραπεδιάρηδων .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου