Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Κάνε τις πεντακόσιες να είναι …στρογγυλό …νούμερο. Δεν κοστίζει τίποτα.



Τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας σταδιακά και σε βάθος δύο ετών θα επιδιώξει η μη έχουσα ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης άρα ανύπαρκτη  κυβέρνηση, από την ….προς το παρόν ανύπαρκτη βουλή, αφού δεν έχει συσταθεί σε σώμα ,  δήλωσε η υφυπουργός  Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.


Μάχη με το χρόνο θα δώσει  η αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας  προκειμένου οι αλλαγές  που σχεδιάζει σε σχέση με τους στόχους των προγραμμάτων απασχόλησης και την αναδιάρθρωση των ΕΣΠΑ, ( αντε πάλι με τα ΕΣΠΑ) να μην καθυστερήσουν την  εφαρμογή  προγραμμάτων που έπρεπε ήδη να «τρέχουν» στην αγορά.

Ως πρώτο βήμα για την ανακούφιση των ανέργων θα εφαρμοστεί ένα  βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα τους επόμενους 3-4 μήνες  το οποίο θα αποτελεί ένα συνδυασμό του μοντέλου απασχόλησης και του προγράμματος  κοινωφελούς εργασίας  το οποίο ακυρώθηκε στο παραπέντε των εκλογών με αποτέλεσμα να μείνουν στον «αέρα» 52.000 άνεργοι.

Εκτιμά ότι δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχει με δεδομένη την υψηλή ανεργία. Πρέπει να δράσει άμεσα προσαρμόζοντας σταδιακά το δικό της πρόγραμμα σ’ αυτά που ήδη εφαρμόζονται.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που θα υιοθετηθούν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είναι οι εξής:
-Οι ωφελούμενοι θα αμείβονται  με τον κατώτατο μισθό  (σήμερα 586 ευρώ) και θα τηρείται η νομιμότητα (ασφάλιση, περίθαλψη, ώρες εργασίας).
- Η απασχόληση θα διαρκεί έως και 11 μήνες, για να δοθεί πραγματική ανάσα στους ανέργους και να μη θεωρηθεί ότι απλώς ανακυκλώνεται η ανεργία.  Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πεντάμηνης διάρκειας και  η αμοιβή για του άνω των 25 ετών 490 ευρώ καθαρά ενώ για τους κάτω των 25  427 ευρώ καθαρά.

Παράλληλα θα καταρτιστεί και το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την πρόσληψη 300.000 ανέργων σε βάθος 2 ετών, σύμφωνα με την προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι άξονες  της πολιτικής  της νέας κυβέρνησης  στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης είναι οι εξής:
-    Σύνδεση των προγραμμάτων  κατάρτισης και απασχόλησης με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα εφαρμοστεί  και με τις ανάγκες της αγοράς
-    Συμμετοχή των φορέων ( πχ τοπική αυτοδιοίκηση) οι οποίοι θα επιδείξουν τις ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας
-    Άντληση  νέων πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα.  Οι πηγές χρηματοδότησης  θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ωστόσο έχουν εξεταστεί ήδη σενάρια συγχρηματοδότησης και εξεύρεσης εναλλακτικών πόρων.  Το κονδύλι του ΕΣΠΑ όσο αφορά τη στήριξη της απασχόλησης – κατάρτισης για την νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020  ανέρχεται συνολικά σε  2,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ “τρέχουν” ήδη από τα μέσα του 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου