Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Στάλθηκε το αίτημα της Ελλάδας για επέκταση της δανειακής σύμβασης



Εστάλη το πρωί της Πέμπτης το αίτημα της Ελλάδας για παράταση. Το αίτημα εστάλη στον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. 

Την επιστολή θα εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια του Eurogroup. Αν εγκριθεί τότε θα γίνει αύριο, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Το αίτημα για εξάμηνη παράταση εστάλη στο Eurogroup, υπογραμμίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. 

Η Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters ζήτησε την επέκταση του «master financial assistance facility agreement» από την ευρωζώνη κατά έξι μήνες, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Το «master financial assistance facility agreement» αναφέρει ότι «εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δικαιούχου κράτους- μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος-μέλος μέσω του ΕΤΧΣ, όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα...».

Προβλέπει έλεγχο από την τρόικα, ωστόσο δεν είναι ακριβώς το μνημόνιο. Δηλαδή του MoU (memorandum of understanding on economic policy conditionality) και των υπολοίπων κειμένων που το συνοδεύουν.

Το υπάρχον Μνημόνιο ενσωματώθηκε στην υπάρχουσα Δανειακή  Σύμβαση με αναφορά της σε αυτό και αποτελεί δικαιοπρακτικό θεμέλιό της. Αυτό οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση μέσω της τελευταίας πρότασής της προς το eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης αποδέχεται την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου και θέτει εκτός νοήματος ένα λογιστικό έλεγχο ή μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Με τη τελευταία πρόταση της η κυβέρνηση αποδέχεται πλήρως ό,τι υπάρχει, συμπεριλαμβανομένου και του Αγγλικού Δικαίου ως εφαρμοζόμενου Δικαίου στο Ενωσιακό, όταν χρειασθεί. Πρόκειται για διπλή κολοτούμπα.
Αν η κυβέρνηση, διαχώριζε το Μνημόνιο σε αυτή τη φάση από τη Δανειακή Σύμβαση, θα ήταν σαν να διαχώριζε το πολιτικό σκέλος της απόφασης από την οικονομική στήριξή του. Αυτό θα διευκόλυνε τους δανειστές αφού δεν θα υπήρχε πολιτικός έλεγχος. Εκτός από αυτό, θα έθετε εκτός εφαρμογής το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που υπέγραψε ο Παπαδήμος και το οποίο σχετίζεται με την ύπαρξη Πολιτικής δηλαδή με Μνημόνιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τη Γερμανία αλλά και την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί όρους του υπάρχοντος Μνημονίου, κάτι που πρότεινε και ο Δρ. B. Σόιμπλε. Στη πρότασή της η Ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το μη διαχωρισμό υπάρχοντος μνημονίου και δανειακής σύμβασης μιλώντας στο κείμενο για πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες με δείκτες και κόκκινες γραμμές, παραμέτρους που έχουν σχέση με Μνημόνιο και όχι με Δανειακή Σύμβαση.
Η εκλογή Μνημονιακού ΠτΔ και η αίτηση για παράταση της Δανειακής σύμβασης έριξαν τις Μάσκες. Το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πλάνεψε με ψεύτικα συνθήματα τον Ελληνικό Λαό και θα τον ρίξει στα βράχια με μια πιθανή παράταση χρόνου, την οποία δεν μπορεί συνολικά και κατά άτομο να διαχειρισθεί. Φαντάζομαστε πως για ουσιαστικούς λόγους η Γερμανία θα απορρίψει και αυτή τη πρόταση, γιατί το μυστικό είναι στις λεπτομέρειες που αφορούν περισσότερο τη προστασία των δανειστών και όχι της Ευρωζώνης. Αυτή είναι και η λογική πίσω από τη θέση “χωρίς αξιολόγηση δεν δίνονται χρήματα” που εκφράστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτά  αυτά στην Ελλάδα των ολιγαρχών.

Πίσω από τις λέξεις κρύβετε ο Αλέξης.

Στην πρόταση, η οποία επιδιώκει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της πρότασης Μοσκοβισί και εκείνης του Ντάισελμπλουμ, αντικαθιστά την φράση «extend of loan agreement» (παράταση της δανειακής σύμβασης) που ζητούσε η Ελλάδα με την εξής πρόταση: «Extend of master financial assistance facility of Greece» (παράταση Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης».
Υπενθυμίζεται, ότι η Αθήνα δεν ήθελε με κανένα τρόπο να υπάρχει η φράση παράταση «του υπάρχοντος προγράμματος» αλλά της «δανειακής σύμβασης».
Στην πρόταση αυτή, την οποία η ΕΕ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως βάση για να ζητήσει την παράταση (κάτι που θα γίνει αύριο) φαίνεται πως υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Στην πρόταση δεν αναφέρεται ο χρόνος της επέκτασης, κάτι για το οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση, καθώς και το conditionality (όροι) που θα συνοδεύουν το αίτημα.
Αναφέρονται όμως μέσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι λέξεις «bridge» και «humanitarian crisis», κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Επιπλέον στο κείμενο αντικαθίσταται η έκφραση «new deal» για την μετά την παράταση εποχή με την φράση «new arrangement».
Τέλος, στην εν λόγω πρόταση υπάρχει και η «flexibility» την οποία επιθυμεί η Αθήνα και η οποία αντικαταστάθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με την φράση «some flexibility».
 «Καλές οι λεκτικές διατυπώσεις, αλλά πρέπει να δούμε τους όρους. Η συμφωνία παραπέμπει σε Μνημόνιο και άρα νέα μέτρα;  

3 σχόλια:

  1. Εσύ ixnos πιστεέυες ότι εδνιαφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ τα μνημόνια; Οι λαθρομετανάστες τον ενδιαφέρουν.. που μαζί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν Νομοσxέδιο για την Ιθαγένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δυστυχως ο τοπος βρίθει απο προδοτες και οσφυοκαπτες.Εξαλλου απο αριστερο και καλο για την πατριδα αταιριαστο .Οχι βεβαια οτι σαμαροβενιζελογιωργακηδες ειδαμε κατι καλο τουναντιον μαλιστα,αλλά λεγαμε μηπως οι υπερασπιστες του λαου κανουν κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η υπόθεση θυμίζει λίγο από Ανδρέα Παπανδρεου. Έξω οι βάσεις την ίδια ώρα που υπόγραφε νέα συμφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή