Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Οι προδότες …Θυσίασαν και ξεπούλησαν την Αγροτική, για να σώσουν τον …Σαλλα.



Στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή του Μνημονίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε κάτι πολύ σοβαρό που ακούγεται για πρώτη φορά επισήμως  από χείλη πρωθυπουργού μάλιστα!
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι η Τράπεζα Πειραιώς "ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης" όταν «αγόρασε» την Αγροτική Τράπεζα το καλοκαίρι του 2012. "Μια τράπεζα που ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης έγινε κυρίαρχη..." είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και βεβαίως αυτή η αναφορά έχει ανάψει πολλές συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας -σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής- αναφερόμενος στα θέματα που πρέπει να ερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή, είπε:

Μήπως δεν χρειάζεται, επίσης, να συζητήσουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις επόμενες περιόδους, όπως το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που έγινε ακολούθως, την επόμενη περίοδο; Δεν έχει αναπάντητα ερωτήματα και ερωτηματικά; Ποια ήταν, αλήθεια, τα κριτήρια με τα οποία κρίθηκαν οι σημερινές συστημικές τράπεζες επιλέξιμες για ανακεφαλαιοποίηση, ενώ παραδείγματος χάρη μια δημόσια τράπεζα, η «Αγροτική», κρίθηκε ανεπίδεκτη σωτηρίας; Μήπως ήταν χειρότερα τα μεγέθη και οι ισολογισμοί της Αγροτικής Τράπεζας από τις υπόλοιπες σημερινές συστημικές τράπεζες; Κάθε άλλο.
Για ποιο λόγο τότε διαχωρίστηκε η «Αγροτική» σε «καλή» και «κακή» και οδηγήθηκε σε συγχώνευση η πρώτη και σε εκκαθάριση η δεύτερη και μια τράπεζα που ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης έγινε κυρίαρχη και η «Αγροτική» είναι σήμερα, για να την θυμόμαστε, μια υπόθεση από το μακρινό παρελθόν και «διηγώντας τα να κλαις»; Γιατί;

Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Τις περιμένει ο ελληνικός λαός αυτές τις απαντήσεις. Ξέρετε, χωρίς διάθεση ρεβανσισμού, εμείς έχουμε πάρει αυτήν τη λαϊκή εντολή, δηλαδή να διερευνήσουμε αυτές τις απαντήσεις. Επίσης, η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που έγινε αργότερα, έχει και αυτή αναπάντητα ερωτήματα και ερωτηματικά, σε σχέση με τις επιλογές που έγιναν.
Να θυμίσω ότι προϋπόθεση για την ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης από το ελληνικό Δημόσιο ήταν οι μετοχές που αποκτήθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην μπορούν να πωληθούν παρά μόνο σε τιμή τουλάχιστον ίση με την τιμή κτήσης τους, ώστε να υπάρξει και αντίστοιχη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Δεν τηρήθηκε η προϋπόθεση αυτή και μάλιστα χρειάστηκε και νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να μην τηρηθεί η προϋπόθεση αυτή.

 

Το 40% της αγροτικής περιουσίας στα χέρια του ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥ Σάλλα

 

Κάνει αγορές με ξένα ..κόλλυβα ο Σάλλας

 

Έτσι γινόμαστε και …εμείς…. Τραπεζίτες ρε ΣΑΛΛΑ


Την περίοδο Σημίτη του χαρίζεται κυριολεκτικά η τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης  και ο ίδιος στηρίζει την κυβέρνηση και δηλώνει το 2000, λίγο πριν από το κραχ του χρηματιστηρίου και όταν αυτό βρισκόταν στις 4.500 μονάδες, ότι το χρηματιστήριο θα φτάσει τις 7.000 μονάδες.
Το ΠΑΣΟΚ μόλις κέρδισε το 2000, του ανταπέδωσε εν μέρει τη χάρη δίνοντάς του την ΕΤΒΑ και ενισχύοντας έτσι τη θέση του στα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.
Εξαγορά της κρατικής ΕΤΒΑ από την Τράπεζα Πειραιώς (2002)
Υπουργός Ανάπτυξης: Άκης Τσοχατζόπουλος
Διευθυντής Τράπεζας Πειραιώς: Μιχάλης Σάλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου