Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ό,τι είναι να γίνει από την κυβέρνηση, πρέπει να γίνει γρήγορα.



 Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έρχονται από τις Βρυξέλλες και τις μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη διότι είναι γνωστό ότι έχει αρχίσει πόλεμος νεύρων . αν όμως αληθεύουν, σίγουρα πρόκειται για μία κίνηση άσκησης της πλέον αφόρητης πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί το επαχθές πακέτο Γιουνκέρ και να επέμβει με τον δικό της εκβιαστικό τρόπο στο δημοψήφισμα.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μείνουν κλειστές μέχρι τις 12 ή τις 19 Ιουλίου και τουλάχιστον μέχρι τότε θα διατηρηθούν τα capital controls, ενώ η ΕΚΤ πρότεινε όριο ανάληψης στα 20 ευρώ την ημέρα, θέλοντας να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση.
Ή εκχωρούμε δηλαδή μόνιμα την εθνική κυριαρχία ή πάμε σε μια εξαιρετικά επώδυνη για όλους λύση. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, φαίνεται δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, ίσως πλέον αρχίσει να συζητείται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να περάσει η χώρα σε νέο νόμισμα, από τη στιγμή που εκτιμηθεί ότι τα οικονομικά αποθέματα των ανθρώπων στα σπίτια τους και στο εξωτερικό δεν επαρκούν για την επιβίωσή τους μέχρι τότε.
Ήδη έχουν παγώσει όλες οι εξαγωγές στη χώρα μας σε τρόφιμα, φάρμακα κλπ και πολύ σύντομα θα υπάρξουν ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, αναφέρουν πηγές της ΕΛΑΣ
Ο τουρισμός ήδη έχει δεχθεί καίριο πλήγμα: Ο εσωτερικός "πέθανε" και ο εξωτερικός δέχεται χιλιάδες ακυρώσεις.
Αίμα, δάκρυα και κρύος ιδρώτας σε όλες τις κεφαλαιαγορές του κόσμου, αλλά αυτές τις ευρωζώνης, πραγματικά υποφέρουν από την κρίση στην ευρωζώνη και την επιβολή capital cotrlos και τις κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE άνοιξε με πτώση μεγαλύτερη του 2%.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 4,7% για να διαμορφωθεί στις 4.821,45 μονάδες.   
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax άνοιξε με πτώση που ξεπέρασε το 3%.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 4,39%, ο πορτογαλικός PSI 20 κινείται 4,2% χαμηλότερα και ο ιταλικός ΜΙΒ χάνει 4,78%.
Ισχυρές πιέσεις ασκούνται επί των  αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720%, έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των  ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Deutsche Bank ανέμεναν μεγάλη πτώση τη Δευτέρα για το δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Το βράδυ της Κυριακής τα futures του γερμανικού δείκτη ήταν στο -4% .


ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ Η ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τους επενδυτές να τιμολογούν το κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και ενός Grexit.

 Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 33,2% από 21,268% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 56,62%.
 Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου είναι στο 21%, από 15,5% την προηγούμενη Παρασκευή και σημειώνει άνοδο 40,12%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 14,5%, από 10,8% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 33,7%.
 Η απόδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου κινείται στο 12,9%, έναντι απόδοσης 9,8% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 30,07%.
Η απόδοση του ελληνικού 20ετούς ομολόγου κινείται στο 11,7%, έναντι απόδοσης 9,1% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 28,62%.
Η απόδοση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 10,7%, από 8,4% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 26,50%.

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο μεταξύ, με μεγάλη πτώση άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός Grexit στην ευρωζώνη. Αρνητικά στην επενδυτική ψυχολογία επιδρούν και οι πιέσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου.


Οι αγορές καταποντίζονται. Μόνο στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας χάθηκαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης 35 δισ. δολάρια. Ο δείκτης στο Χονγκ Κονγκ ήταν στο -3,63%.

Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45%, η Ταϊπέι 1,90%, ενώ το Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε πτώση 3,63% και πάει για 4%.

Την ίδια στιγμή ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ έναντι του δολαρίου στις αρχικές συναλλαγές της Νέας Ζηλανδίας μετά τη δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 1,0984 δολάρια ανά ευρώ, Το ευρώ σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 2 σεντς έναντι του αμερικανικού δολαρίου και βρέθηκε σε χαμηλό μήνα, γύρω στο 1,0990 δολάριο, στις πρώτες συναλλαγές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Reuters, από περίπου 1,1165 δολάριο που ήταν αργά την Παρασκευή.

Έναντι του ελβετικού φράγκου, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε πτώση στο 1,0260 φράγκα, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Απριλίου, ενώ έπεσε σε χαμηλό μήνα γύρω στα 134,90 γεν, καθώς επενδυτές κατέφυγαν στα νομίσματα της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, τα οποία συχνά ανατιμώνται σε περιόδους αβεβαιότητας. Η ισοτιμία του δολαρίου έπεσε σε χαμηλό εβδομάδας, στα 122,55 γεν. Στις 09:10 το ευρώ βρισκόταν 1,10390 δολάρια.

Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720%, έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.

Οι ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνται στην παγκόσμια οικονομία από την Ελλάδα υποδηλώνουν απλά πως το οικονομικό σύστημα είναι σαθρό, σάπιο και αρκεί μία μικρή οικονομία για να γκρεμίσει την παγκόσμια σε ύφεση για πολύ μεγάλο διάστημα.

Πόσο μάλλον, όταν μετά την Ελλάδα ο κίνδυνος μεταφοράς της κρίσης σε πολλές άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι τεράστιος. Αυτό είναι που φοβούνται και οι αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου