Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η νύχτα βγάζει επίσκοπο, κι η αυγή μητροπολίτη.





Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ξεκίνησε ο δεύτερος και τελικός, όπως όλα δείχνουν, γύρος αντιπαράθεσης του πρωθυπουργού με τους τροϊκανούς . Πρωθυπουργός και δανειστές δεν κατάφεραν, στη μαραθώνια συνεδρίαση της Τετάρτης, να βρουν κοινό τόπο κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί το προγραμματισμένο Eurogroup, και, πλέον, οι δύο πλευρές καλούνται να βρουν λύση μέσα στη νύχτα. Ο νέος γύρος επαφών ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, καθώς, η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης συνεδρίασε στη βελγική πρωτεύουσα για να καθοριστεί η στάση του Αλέξη Τσίπρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Τσίπρας, Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, ενώ, στην «παρέα» προστέθηκε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες σε σύσκεψη για θέματα του ΝΑΤΟ.
Η ελληνική κυβέρνηση έφτασε στο κτίριο όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Ούτε 1 ούτε 2 αλλά σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να βρει ο Αλεξης Τσίπρας για να ικανοποιήσει πλήρως τις νέες απαιτήσεις των δανειστών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο 5σέλιδο κείμενο που διέρρευσε νωρίς το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, από το ΦΠΑ οι δανειστές ζητάνε άλλα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά το χειρότερο είναι ότι πέρα από τη μετάταξη της εστίασης στο 23%, απαιτούν τη μετάταξη περισσότερων τροφίμων από το 13% στο 23%. Ειδικότερα ζητούν την παραμονή στο 13% μόνο των μη επεξεργασμένων τροφίμων, απορρίπτοντας την ελληνική πρόταση για τα "βασικά" τρόφιμα κι αυτό σημαίνει ότι κάθε προϊόν που είναι αντικείμενο επεξεργασίας π.χ. παστερίωση, κινδυνεύει να "φάει" 10 μονάδες ΦΠΑ. Αν περάσει αυτή η απαίτηση των δανειστών, τότε ακόμα και το παστεριωμένο γάλα αλλά και το λάδι θα πάνε σε ΦΠΑ 23%, "ανατινάζοντας" τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αλλα 200 εκατ. ευρώ αναζητούνται από τις αμυντικές δαπάνες αλλά όχι απ' όπου να' ναι. Οι δανειστές ζητάνε αυτές οι δαπάνες να εξοικονομηθούν από τη μείωση του προσωπικού και των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές αν περάσει η απαίτηση των δανειστών ο φόρος στις επιχειρήσεις να μην αυξηθεί στο 29% αλλά στο 28%, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργεί η απόρριψη σχεδόν όλων των υπόλοιπων ελληνικών προτάσεων, που έχουν να κάνουν με την αύξηση φόρων και εισφορών. Συγκεκριμένα:
  • η απόρριψη της επιβολής έκτακτης εισφοράς 12% σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ δημιουργεί μια "τρύπα" 1,350 δισ ευρώ στη διετία
  • η απόρριψη του φόρου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ανοίγει "τρύπα" 260 εκατ. ευρώ
  • η απόρριψη της φορολογίας στις άδειες κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί μια ακόμα "τρύπα" 350 εκατ. ευρώ
  • περίπου 260 εκατ. ευρώ επιπλέον θα πρέπει να βρει η Αθήνα για να καλύψει την απαίτηση των δανειστών για αύξηση των εισφορών υγείας στο 6% αντί 5%
  • "τρύπα" που φτάνει στο 1,150 δισ ευρώ δημιουργεί η απόρριψη της επαναφοράς των εισφορών στα πρότερα επίπεδα, δηλαδή η αύξηση τους κατά 3,9%
  • άλλα 350 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές λόγω της απόρριψης της αύξησης των εισφορών στο 3,5% στις επικουρικές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου