Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Aυξάνουν οι φωνές κατά της Μερκελ , που οι ντόπιοι δούλοι της θέλουν να γλύψουμε.



Η παρέμβαση της Άγγελα Μέρκελ, σήμερα το απόγευμα, ήταν άτοπη, για να το πω με διπλωματικό τρόπο. Δεν είναι αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα, πρέπει να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του ιδρύματος Foundation for Europen progressive studies, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση Rai Tre.

Σύμφωνα με τον Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, με την παρέμβασή της, η καγκελάριος, «επηρέασε, πιθανότατα, καθοριστικά, το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Αθήνα».

«Τα χρόνια αυτά υπήρξε διάθεση τιμωρίας της Ελλάδας. Πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη ποντάρουν σε πτώση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με τον τρόπο αυτό παίζουν με την φωτιά» πρόσθεσε ο Ντ’ Αλέμα.
«Την ελληνική κυβέρνηση θα την κρίνουν οι Έλληνες, όπως είναι φυσικό, αλλά εμείς πρέπει να κρίνουμε την Ευρώπη. Το χρέος της Ελλάδας είναι 330 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνον χθες η Ευρώπη έχασε 287 δισεκατομμύρια με τις τράπεζες. Αν είχε αναδιαρθρωθεί εγκαίρως το δημόσιο χρέος της Αθήνας δεν θα βρισκόμασταν, σίγουρα, σε αυτό το σημείο. Υπήρξε, όμως, αδικαιολόγητη επιμονή των υποστηρικτών της λιτότητας» πρόσθεσε ο Ντ’ Αλέμα.
«Επιβλήθηκαν στην Ελλάδα βίαιες περικοπές, με μια θεραπεία που οδήγησε στην κοινωνική απελπισία. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το αποτέλεσμα, η απάντηση στην θεραπεία αυτή των βάρβαρων περικοπών, αλλά κάποιοι επιμένουν σε μια αποτυχημένη γραμμή», τόνισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.
«Όλοι κινδυνεύουμε να υπάρξει μια δραματική πολιτική ήττα της Ευρώπης, και είναι αδύνατο να υπολογισθούν οι συνέπειες. Χρειάζεται μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, με λογική, με μια πρόταση που να επιτρέψει και στην Ελλάδα να βγει από την διαδικασία αυτή με ψηλά το κεφάλι. Αλλά αντ’ αυτού υπάρχουν απαγορεύσεις που μπλοκάρουν την συμφωνία και είναι απαράδεκτο. Είναι η ήττα της πολιτικής, κάτι που με αφήνει άναυδο»...
Καταπέλτης κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Άνγκελα Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα και στο μείζον θέμα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, το άρθρο σχόλιο της γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

«Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί στην περίπτωση της Ελλάδας(η Άνγκελα Μέρκελ) έχει αποτύχει. Το χρέος της Αθήνας έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 48 στα 330 δισ. ευρώ, ενώ η ανεργία έχει διπλασιαστεί», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Το άρθρο της FAZ, συγκρίνει τις δύο νομισματικές ενώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αυτή της δυτικής με την ανατολική Γερμανία και την υιοθέτηση του ευρώ, επισημαίνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις έγιναν παρόμοια λάθη.

«Δύο νομισματικές ενώσεις, το ίδιο λάθος», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου της FAZ. Η εισαγωγή του γερμανικού μάρκου στην ανατολική Γερμανία και το ευρώ αποτελούν δύο νομισματικά σχέδια που προετοιμάστηκαν από τους πολιτικούς με ζήλο, παρά τις προειδοποιήσεις πολλών οικονομολόγων.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο υπουργός Οικονομικών του Τέο Βάιγκελ μπορούν να επαίρονται ότι στη διάρκεια της θητείας τους έθεσαν τα θεμέλια δύο νομισματικών ενώσεων.

Ο Βάιγκελ ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Όμως μετά την υιοθέτηση του ευρώ επικρατεί περισσότερη διχόνοια στην Ευρώπη σε σχέση με πριν, ενώ τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της.

Και στις δύο περιπτώσεις, του μάρκου και του ευρώ, οι πολιτικοί μέσα στον ενθουσιασμό τους επέλεξαν να μην ακούσουν τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, σημειώνει η FAZ.

Η ΕΕ δεν είναι μια ομοσπονδιακή ένωση, αλλά μια ένωση κρατών. Σε αυτή ζουν πολλοί, διαφορετικοί λαοί με ξεχωριστούς πολιτικούς, ήθη και παραδόσεις. Και επειδή η ευημερία στις λεγόμενες πλούσιες βόρειες χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί μετά την υιοθέτηση του ευρώ, σε σχέση για παράδειγμα με την Ελβετία ή τη Νορβηγία, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι διερωτώνται γιατί πρέπει να συνεισφέρουν για τα χρέη της Ελλάδας.

Όπως και ο Κολ, έτσι και η νυν καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει, παρατηρεί η FAZ.

Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί στην περίπτωση της Ελλάδας έχει αποτύχει. Το χρέος της Αθήνας έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 48 στα 330 δισεκ. ευρώ, ενώ η ανεργία έχει διπλασιαστεί. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος και ζητούσαν συνεχώς αλληλεγγύη από τους εταίρους τους.

Αν η Μέρκελ συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί, τότε θα εξακολουθήσει να θέτει την πολιτική πάνω από τους νόμους. Σε τι κόσμο θα ζούμε όταν πλέον δεν θα ισχύουν οι κανόνες, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Και όπως ναι μεν έχει πετύχει πολιτικά η ένωση της Γερμανίας, αλλά έχει αποτύχει οικονομικά, έτσι και η ευρωζώνη υποφέρει από τη λάθος οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ η σύγκλιση του επιπέδου ζωής που είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί είναι πιο μακριά από ποτέ, καταλήγει η FAZ. Πλέον έχει έρθει η ώρα οι «διασώστες του ευρώ» να αναρωτηθούν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τη νομισματική ένωση...
tribune.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου