Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Για ποιόν τύμβο μιλάτε; Tον ..σκουπιδότοπο;



Διαβάζουμε …..ΣΚΑΝΔΑΛΟ Οι Σαμαροβενιζέλοι είχαν κρεμάσει ΠΩΛΕΙΤΑΙ στο Τύμβο των Σαλαμινομάχων!
Την εξαίρεση του Τύμβου των Σαλαμινομάχων και των ευρύτερων περιοχών της Κυνόσουρας από το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε η περιφέρεια Αττικής, κάνοντας λόγο για νίκη της Σαλαμίνας και των κατοίκων της.
Η περιφέρεια εξέφρασε τις ευχαριστίες της και στον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος συνέβαλε στον αγώνα των κατοίκων και των τοπικών φορέων για τη διάσωση του ιστορικού μνημείου.
Δηλαδή το μνημείο είχε ενταχθεί στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία από την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων
Όμως το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη περιοχή Κυνοσούρας είναι πολύπλοκη ιστορία. Το μεγαλύτερο κομμάτι εμφανίστηκε σαν ιδιοκτησία της ανώνυμης εταιρίας «ΑΡΚΑΔΙΑ» (Αχιλλέας Καραμανλής). Αν και χαρακτηρισμένη περιοχή ως αρχαιολογική ζώνη γίνονται εργασίες αμμοβολών , επεκτάσεις ναυπηγείων και εγκατάσταση πλωτών διαχωριστήρων για την κατεργασία πετρελαιοειδών αποβλήτων. Το υπουργείο τη δεκαετία '90 εξέτασε την απαλλοτρίωση της έκτασης , (24 στρέμματα ανήκουν στα ναυπηγεία και 11 στον ΟΛΠ)  , η αξία της οποίας είχε οριστεί ένα δις. Όπως ήταν φυσικό ποτέ δεν έγινε. Άλλωστε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΛΠ διαφημίζεται απλά ως περιουσιακό του στοιχείο και έκταση προς άγρια βιομηχανική εκμετάλλευση. Το καθεστώς που βιώνουμε σήμερα έχει ως εξής: διοικητικά όλο ο χώρος ανήκει στον ΟΛΠ , ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να τον παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ και αυτός με την σειρά του να τον παραχωρήσει στην Κινέζικη εταιρεία COSCO , η κυρία Διαμάντη σύζυγος του Αχιλλέα Καραμανλή διεκδικεί ως κληρονομιά την περιοχή , περιφέρεια και δήμος ανήμποροι να σηκώσουν ανάστημα λόγω χρόνιων πολιτικών παιχνιδιών και κομματικών ομηριών.
Γι’ αυτό σήμερα η Ελλάδα είναι η ντροπή της Ιστορίας της. Η ξευτίλα της. Έπρεπε να φθάσει το 1964 για να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων. Και μετά από 42 χρόνια, το 2006 να απαλλοτριωθεί, διότι λειτουργούσε σα σκουπιδότοπος. Και λίγα μέτρα πιο πέρα ένα μηχανουργείο, ένα ιδιωτικό εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, με την άδεια του ΟΛΠ, του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Νομαρχίας Πειραιά.
Τύμβος των Σαλαμινομάχων, Οκτώβριος 2007. Η απαλλοτρίωση που δεν έγινε και ένα σύγχρονο μνημείο που τοποθετήθηκε παράνομα και δεν απομακρύνθηκε ποτέ. Και αυτά παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις οι οποίες γίνονταν έναν χρόνο πριν, συνοδεύοντας τα «δάκρυα» των αρμοδίων για την κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου. Σήμερα τίποτε δεν έχει αλλάξει. Οι Σαλαμινομάχοι έχουν ναυαγήσει στον Τύμβο. Η περιοχή εξακολουθεί να ανήκει σε ιδιώτη. Μόνον που τώρα προστέθηκε και το αυθαίρετο μνημείο- μία ορειχάλκινη σύνθεση πολεμιστών με τις ασπίδες τους επάνω στην πλώρη ενός πλοίου- βάρους 10 τόνων, που πάτησε σε χώρο κηρυγμένο αρχαιολογικό από το 1964. Το έργο, που κατά παράβαση των νόμων στήθηκε στην κορυφή του Τύμβου από τη Νομαρχία Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2006- λίγο πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση-, εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί όπου το εναπόθεσαν. Το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά η ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, όπως ανέφερε και ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης στη Βουλή (28 Νοεμβρίου 2006), ουδένα πτόησε.

Η οδός της Δικαιοσύνης δεν απέδωσε ή η αξιοπιστία της Πολιτικής; Γιατί υπάρχει και συνέχεια, σοβαρότερη: ο κ. Βουλγαράκης διαβεβαίωνε επίσης ότι επίκειται η απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων στην Κυνόσουρα, όπως είχε εισηγηθεί και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (24.10.2006), δεδομένου ότι ακόμη ανήκει σε ιδιώτη. Και πάλι όμως η απαλλοτρίωση δεν προχώρησε.

Ο κ. Βουλγαράκης δεν υπέγραψε την απαλλοτρίωση με το αιτιολογικό ότι προηγείται ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής από λιμενική ζώνη από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Στο γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά των περίπου 19 στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου θα απαιτήσει περί τα 3 εκατ. ευρώ δεν αναφέρεται κανείς. Αλλά αυτή είναι η αιτία για την οποία η απαλλοτρίωση δεν έχει προχωρήσει εδώ και 18 χρόνια.
Εγκαταστάσεις ναυπηγείων και διαλυτήρια πλοίων, απορρίμματα και παράνομες εκσκαφές. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα του υπό απαλλοτρίωση χώρου, που ανήκει από το 1969 στην εταιρεία ιδιοκτησίας Διαμαντή συζύγου του Καραμανλή. . Το 1971 ο ιδιοκτήτης έλαβε άδεια εγκατάστασης μηχανουργείου και το 1977 η εταιρεία ΑΕ Ναυπηγική Αρκαδία, η οποία είχε εν τω μεταξύ συσταθεί, έλαβε άδεια εγκατάστασης ναυπηγείου υπό την προϋπόθεση να αφήσει ελεύθερη μία ζώνη πέντε στρεμμάτων γύρω από τον Τύμβο. Όπως ήταν επόμενο όμως, η καταστροφή του χώρου πλέον υπήρξε οριστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου