Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Όσους δεν τους χρειάζονται, θα …τους ξαναπετούν ...στην θάλασσα.



Στη δημιουργία δώδεκα οργανωμένων, κλειστών και φυλασσόμενων καταυλισμών με τροχοβίλες και κοντέινερς σε 12 σημεία της χώρας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Αυτό περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου λαθροΜεταναστευτικής Πολιτικής για τη δημιουργία των κέντρων προσωρινής υποδοχής των γνωστών και ως hot spots. Όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας στην εφημερίδα «Αγορά», ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία τριών κέντρων στην Αττική χωρητικότητας περίπου 3.00 ατόμων το καθένα!

Αναλυτικότερα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την άμεση κατασκευή 12 hot-spots, σε

– Αττική: Ραφήνα, Ασπρόπυργο, Λαύριο

– Μακεδονία: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα

– Αιγαίο: Λέσβος (2), Κως, Λέρος, Χίος, Σάμος

Από το υπουργείο επισημαίνουν ότι οι συγκεκριμένες περιοχές επιλέχθηκαν με το σκεπτικό ότι βρίσκονται σε λιμάνια και έτσι δεν θα διανύονται μεγάλες αποστάσεις με τα λεωφορεία όταν τα πλοία από τα νησιά φέρνουν τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι εκτός από τα τρία κέντρα της Αττικής να δημιουργηθούν και άλλα τρία στην κεντρική Μακεδονία (χωρητικότητας 3.000 ατόμων το καθένα), δύο στη Λέσβο (1.000 και 2.000 ατόμων) και από ένα σε Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο για 1.000 άτομα το καθένα.

Σύμφωνα με την «Αγορά» «προτάθηκαν και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις που παλαιότερα λειτουργούσαν ως παιδικές κατασκηνώσεις ενώ η σκέψη για αξιοποίηση του στρατοπέδου «Στρατηγού Λίοση» στα Λιόσια εγκαταλείφθηκε καθώς χρειάζονταν τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του».

Σε ό,τι αφορά τα νησιά θα υπάρχουν κάποιοι αρχικοί χώροι τα λεγόμενα «Rest Points» όπου οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται αμέσως μετά την αποβίβαση ή την περισυλλογή τους από τις βάρκες.

Εκεί θα τους παρέχεται τροφή, ένδυση και πρώτες βοήθειες. Σε λίγες ώρες με λεωφορεία θα μεταφέρονται στους καταυλισμούς υποδοχής και φιλοξενίας όπου θα βρίσκονται υπό φύλαξη και δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα εξόδους η απομάκρυνσης.

Οι λαθρο άμεσα θα περνούν από τη διαδικασία των συνεντεύξεων και της ταυτοποίησης από μικτά κλιμάκια της Frontex, του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και θα ακολουθεί η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης.

Θα απαιτούνται από 48 έως 72 ώρες για να εξακριβωθεί ποιοι δικαιούνται άσυλο ώστε εντός 10 ημερών να προωθούνται σε χώρες προορισμού που οι ίδιοι επιθυμούν.


Στις 30 Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, ο Ιανός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:
Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω πολύ συγκεκριμένα. Μας εγκαλείτε, λέει, γιατί δεν κερδίσαμε κάτι από αυτή τη διαδικασία, γιατί δεν μπήκαμε κι εμείς στο παζάρι, όπως πολύ σωστά, λέτε, κάνει η Τουρκία και διεκδικεί κάποια δισεκατομμύρια. Γιατί τα διεκδικεί; Για να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει ως χώρα που διεκδικεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίζει τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να ενταχθεί.
Να μπούμε κι εμείς λοιπόν στο παζάρι, και να πούμε στους Ευρωπαίους εταίρους «Κοιτάξτε να δείτε, εάν δεν μας δώσετε κι εσείς κάτι παραπάνω όπως τώρα ζητάει η Τουρκία, εμείς θα αφήνουμε αυτούς τους ανθρώπους να πνίγονται, θα τους αφήνουμε χωρίς ένα πιάτο φαΐ και χωρίς βοήθεια και θα σας απειλήσουμε και από πάνω ότι θα τους μεταφέρουμε με δικά μας έξοδα, κρυφά τη νύχτα, να περάσουν τα σύνορά σας ; ».
Να τι δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αυγής:
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών σημειώνοντας αρχικά ότι οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου ενώ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης, ταυτόχρονα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο προς τους πρόσφυγες. Δεν είναι δυνατό , είπε ο πρωθυπουργός, αυτή την στιγμή να γίνεται λόγος για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά . Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι αδύνατο να υπολογίσει κάποιος τα πραγματικά ποσά που δαπανά η Ελλάδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ που έχει πάρει από την Ε.Ε. είναι ασήμαντο ποσό, καθώς όπως είπε, στο κόστος που έχει η χώρα μας θα πρέπει να υπολογιστούν τα έξοδα για το λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις μεταφορές, τα συσσίτια κλπ.


Στο λιμάνι και σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα έτοιμοι να αναχωρήσουν περισσότεροι από 15.000 καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι άνθρωποι. Όσοι διαθέτουν χρήματα διαμένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευρύτερης περιοχής της Μυτιλήνης και οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες και παιδιά μένουν στους δρόμους, σε δημόσιους χώρους και πάρκα και φυσικά σε σκηνές στο χώρο του λιμανιού της πόλης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου