Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Βάρκες αυτοί στο Αιγαίο; Bάρκες και εμείς στην… Δοϊράνη.



Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times το σχέδιο ενίσχυσης της συνοριοφυλακής στα σκοπιανά σύνορα με την Ελλάδα συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το τελευταίο διάστημα και συζητείται ως μία δραστική λύση τόσο σε επίπεδο Βρυξελλών και ΕΕ, όσο και στο Βερολίνο.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες και Τούρκοι, αλλά και παράγοντες από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, έχουν θέσει επιτακτικά το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στα σύνορα των Σκοπίων και της Ελλάδας, ώστε να ελεγχθούν ή και να «κλείσουν ερμητικά», όπως αναφέρεται, τα σύνορα της ΕΕ.
Η Σλοβενία μάλιστα προωθεί αυτό το σχέδιο και η ίδια έθεσε την πρότασή της προς συζήτηση τον προηγούμενο μήνα. Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει αμφισβητηθεί έντονα, παρόλο αυτά προβλέπει την εναντίωση μελών της ΕΕ κατά της Ελλάδας. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα κινδυνεύει να «εγκλωβιστεί» ανάμεσα στα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα και τις αθρόες ροές των προσφύγων από την Τουρκία, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
Εν μέρει, το σχέδιο ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων των Σκοπίων έχει τεθεί μερικώς σε εφαρμογή, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, έχουν στείλει αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό, πραγματοποιώντας κοινές περιπολίες.

Η δήλωση του Αβραμόπουλου ότι μόνο εάν θέλει η Ελλάδα θα βγει από την ΣΕΝΓΚΕΝ σε συνδυασμό με την φύλαξη των συνόρων από πέντε στρατούς ΣΕΡΒΙΑ – ΑΥΣΤΡΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ – ΠΓΔΜ  δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για προβοκάτσια, και «εθελούσια» …έξοδο.

Τα μέτρα που αποφάσισαν οι πέντε έχουν διπλό στόχο. Να αποκλειστούν όσο γίνετε περισσότεροι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, ήδη είναι φανερός ο αντίκτυπος στην Ειδομένη όπου περιμένουν 7.000 και πλέον λαθρομετανάστες να περάσουν ,αλλά και να επιβραδύνουν τις ροές προς την κεντρική Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου