Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Εμπλεκόμενος σε «βαθειά νερά» ο Γιάννης Λίτινας επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη.



Αξιωματούχοι της Ουκρανικής SBU πραγματοποίησαν στις 18 Δεκεμβρίου στο Κίεβο έφοδο στα γραφεία Έλληνα χρηματιστή, ο οποίος φέρεται να έχει ενεργό συμμετοχή στην υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από Έλληνες και Ουκρανούς επενδυτές.

Συμβόλαια θανάτου, κινήσεις εκατομμυρίων προς «αόρατους» τραπεζικούς λογαριασμούς και ύποπτες συναλλαγές με διεθνούς φήμης ελεγκτικές εταιρείες έρχονται στο φως από τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στην έρευνα για τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη με πρωταγωνιστές Έλληνες traders και επενδυτές, ύψους άνω των 350 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, με πρόσχημα ελέγχους για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και συγκεκριμένα της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», αξιωματούχοι της Ουκρανικής SBU πραγματοποίησαν στις 18 Δεκεμβρίου στο Κίεβο έφοδο στα γραφεία του Έλληνα χρηματιστή Γιωργο Δασκαλέα, ο οποίος φέρεται να έχει ενεργό συμμετοχή στην υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από Έλληνες και Ουκρανούς επενδυτές.
Κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ανέσυραν emails και μηνύματα που αντάλλασσε με συνεργάτες του μέσω της εφαρμογής «Viber». Σ” αυτά, αποκαλύπτονται «επενδύσεις» εκατομμυρίων σε εικονικούς λογαριασμούς, επαφές του με ορκωτούς λογιστές για το «στήσιμο» ελέγχων, ενώ εμφανίζεται να σχεδίαζε τη δολοφονία πρώην συνεργάτη του, Γιαννη Λίτινα ., ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία. «Άφησέ με να σκοτώσω τον Λίτι, το σχεδιάζω» έγραψε τον Απρίλιο του 2015 σε συνεργάτη του μέσω της εφαρμογής Viber.
Η πρωτοφανής σε εύρος απάτη καταγγέλθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Η έρευνα αφορά τη λειτουργία «πυραμίδας τύπου Madoff» υπό τη μορφή δύο επενδυτικών εταιρειών (hedge funds), που συστάθηκαν το 2013 με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Πρόκειται για τις επενδυτικές εταιρείες ή funds «Richcroft Investments» και «Simetra Global Αssets» που εμφανίζονταν να διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους άνω των 370 εκατομμυρίων δολαρίων.
Την επένδυση των κεφαλαίων σε συναλλαγές επί νομισμάτων (forex) είχε αναλάβει ο «χρηματιστής» και εκ των βασικών υπόπτων για την υπεξαίρεση Γιώργου Δασκαλέα, μέσω off shore εταιρείας του με επωνυμία «G STAR FX» και έδρα το Belize. Δήλωνε πως μπορούσε να πραγματοποιεί επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές αποδώσεις και χωρίς απώλειες χάρη σε μαθηματικό τύπο που είχε ανακαλύψει. Το 2010 είχε απασχολήσει τις αρχές καθώς πραγματοποιούσε χρηματιστηριακές πράξεις χωρίς άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τρία χρόνια αργότερα ωστόσο είχε κηρυχθεί αθώος από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας λόγω «νομικής πλάνης».
Χρέη νόμιμου εκπροσώπου των δύο επενδυτικών εταιρειών εκτελούσε, αντίστοιχα, ο άλλοτε συνεταίρος του και σήμερα σφοδρός του πολέμιος Γιαννης Λίτινας., που τυγχάνει επίτιμος πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη. Αν και ήταν ο μόνος μέτοχος των funds με δικαίωμα ψήφου, δηλώνει ότι εξαπατήθηκε από τον άλλοτε συνεταίρο του και εμφανίζεται να «κινεί» την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Υπόμνημά του προς την Αστυνομία και την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών αναφέρει: «Ο Γιώργος Δασκαλέας και οι συμμέτοχοί είχαν ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 συνειδητά, οργανώσει την υπεξαίρεση όλων των χρημάτων των επενδυτών» αναφέρει.
Και Έλληνας εφοπλιστής
Το διάστημα από το 2013 μέχρι τα μέσα του 2015 τοποθέτησαν τα χρήματά τους στις δύο εταιρείες 70 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα και την Ουκρανία, ενώ σε ένα από τα funds συμμετείχε και Έλληνας εφοπλιστής. To πρώτο διάστημα όλα έδειχναν να κυλούν ομαλά καθώς οι επενδυτές λάμβαναν σε μηναία βάση αναφορές από συνεργαζόμενη εταιρεία με έδρα την Αγγλία (IKON Finance) για τα κέρδη και τις (δήθεν) υψηλές αποδώσεις των κεφαλαίων τους. «Τα μηναία ενημερωτικά σημειώματα παρουσίαζαν μια πολύ επικερδή επένδυση» επισημαίνει σε αναφορά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ένας από τους επενδυτές της εταιρείας «Richcroft investments Ltd».
Τον Φεβρουάριο του 2015 ωστόσο, η ίδια εταιρεία ζήτησε από τους επενδυτές των funds να περιορίσουν τις αναλήψεις των υποτιθέμενων κερδών τους με το πρόσχημα ότι οι συναλλαγές ήταν ασυνήθιστα μεγάλες. Τον Μάιο η «πυραμίδα» έσκασε: η ίδια εταιρεία ενημέρωσε για πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στις αιτήσεις για μεταφορές χρημάτων και πληρωμές μερισμάτων, ενώ η G STAR FX μέσω της οποία υποτίθεται ότι γίνονταν οι αγοραπωλησίες συναλλάγματος για λογαριασμών των funds ανακοίνωσε ότι «δεν διατηρεί χρήματα σε κανένα τραπεζικό λογαριασμό».
Αντηλλάγησαν μηνύσεις, ενεπλάκη στην έρευνα η ΕΛ.ΑΣ., ενώ έρευνες ξεκίνησαν στη Μ. Βρετανία και την Ουκρανία. Προέκυψαν ενδείξεις εμπλοκής στην υπόθεση τουλάχιστον ενός υπαλλήλου της εταιρείας IKON Finance, ο οποίος φέρεται να βεβαίωσε τα υπόλοιπα των επενδυτικών λογαριασμών των funds, γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για demo accounts, δηλαδή εικονικούς λογαριασμούς! Επιστολή των Ελλήνων διαχειριστών των funds προς τεχνικό της εταιρείας IKON Finance ανέφερε: «Αγαπητέ E., παρακαλώ φτιάξε εικονικούς λογαριασμούς με τα ακόλουθα ονόματα και υπόλοιπα: Simetra Global Assets 278.859.637 δολάρια…».
Επιβαρυντικό για το ρόλο που φέρονται να έχουν διαδραματίσει ο Έλληνας επενδυτής των κεφαλαίων των funds και ένας ακόμα υπάλληλος της IKON με προσωνύμιο «Smokey» είναι email που αντάλλαξαν τον Ιανουάριο του 2015 και βρέθηκε από την έρευνα της Ουκρανικής SBU. Σ” αυτό ο Γιώργος Δασκαλέας ζητά από τον Smokey να βεβαιώσει ψευδώς τα υπόλοιπα των επενδυτικών λογαριασμών της εταιρείας G STAR FX : «Αυτό είναι το τελευταίο σπρώξιμο που χρειάζομαι από εσένα και μετά…ο ουρανός είναι το όριο. Η βοήθειά σου θα εκτιμηθεί δεόντως».
Ερωτήματα εγείρει και η στάση Ελλήνων στελεχών διεθνούς φήμης ελεγκτικής εταιρείας, που εμφανίζονται (σε υποκλαπέντα emails) να υποδεικνύουν στον Δασκαλέα τρόπους και μεθόδους για να περάσει με επιτυχία τον έλεγχο που οι ίδιοι θα διενεργούσαν στην εταιρεία του! «Μπορεί στην ημερομηνία του reporting να μεταφέρουμε για μια μέρα όλο το cash σε μια τράπεζα. Φύγανε καταρχήν οι ανησυχίες αν υπάρχουν τα λεφτά» τον κατηύθυνε μέσω email στέλεχος της ελεγκτικής εταιρεία, το καλοκαίρι του 2014. Σε βάρος ενός εκ των ορκωτών λογιστών της εταιρείας επενδυτές των funds έχουν ήδη από τον Ιούλιο του 2015 υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατηγορώντας τον ότι δίχως ενδελεχή έλεγχο συνέταξε έγγραφο με το οποίο επιβεβαίωνε ότι τα χρήματα των funds πράγματι υπήρχαν και βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της G STAR.
Τέλος κατά την έφοδο της υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας στα γραφεία εταιρείας στο Κίεβο εντοπίστηκαν έγγραφα που μοιάζει να πιστοποιούν ροή χρημάτων των funds προς διάφορους -άγνωστους στους επενδυτές- λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι λογαριασμός σε τράπεζα της Ελβετίας που τηρεί η σύζυγος του χρηματιστή είχε τον Οκτώβριο του 2013 υπόλοιπο 900.000 ευρώ και 29 ημέρες αργότερα υπόλοιπο 9.5 εκατ. ευρώ. Όλα τα νέα στοιχεία, μαζί και με τις επικοινωνίες μέσω Viber του Γιώργου Δασκαλέα με συνεργάτη του στην Αμερική έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Πάντως, ο Δασκαλέας μέσω επιστολών του προς τους επενδυτές των «Richcroft Investments» και «Simetra Global Αssets» ισχυρίζεται ότι η εταιρεία G STAR δεν είχε ανεξάρτητη εξουσία διαχείρισης των χρημάτων αλλά ακολουθούσε εντολές του νόμιμου εκπροσώπου των funds, Γιάννη Λίτινα. Εξάλλου, ομάδα 11 επενδυτών έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και σε βάρος του Γιάννη Λίτινα τον οποίο κατηγορούν ότι τους παραπλάνησε προτρέποντάς τους να επενδύσουν χρήματα. Καταγγέλλεται ότι συχνά παραλάμβανε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από μετόχους μέσα σε τσάντες και σακούλες με το επιχείρημα ότι θα χρησιμοποιούνταν για τρέχουσες πληρωμές που αφορούσαν στη λειτουργία των εταιρειών.

 

Ραγδαίες εξελίξεις με το σκάνδαλο υφαρπαγής 500 εκατ






ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ παρουσίαζε ως «άνθρωπο της χρονιάς» τον μεγαλοαπατεώνα Δασκαλέα που εμπλέκεται σε σκάνδαλο 500 εκ!

Αναμένεται να σκάσει και όνομα – βόμβα, κολλητός πρώην πρωθυπουργού που το όνομα του είχε εμπλακεί και ως χορηγός «νταβατζήδικου» νεόδμητου πολιτικού σχηματισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου