Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Δεν μαζευόμαστε πεντέξι να κάνουμε μια Μ.Κ.Ο για hot spot




Έχει πολύ ψωμάκι η υπόθεση.
Την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις στο Προσφυγικό, αναρχικοί και αντεξουσιαστές ασκούν μεταναστευτική πολιτική καταλαμβάνοντας δημόσια κτίρια, στεγάζοντας σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες, μετατρέποντας το Πολυτεχνείο σε hot spot. Με το «έτσι θέλω», άτομα του αναρχικού και αντεξουσιαστικού χώρου εκδίωξαν και κρατούν εδώ και έναν μήνα έξω από το ιστορικό κτίριο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου την πανεπιστημιακή κοινότητα υπό την απειλή βίας, όπως μέλη της κατήγγειλαν δημοσίως, λειτουργώντας πλέον τους πανεπιστημιακούς χώρους ως αυθαίρετο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών μέσα από τις πρακτικές της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης. Με τις πρυτανικές αρχές να σιωπούν εκκωφαντικά και τις φοιτητικές οργανώσεις να τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα. Η ανακοίνωση των άγνωστων καταληψιών του κτιρίου Γκίνη δίνει το στίγμα του νέου πλαισίου που διαμορφώνουν κάποιοι δημιουργώντας αυτοσχέδια hot spots στην καρδιά της Αθήνας και της πανεπιστημιακής κοινότητας: «Το απόγευμα της Δευτέρας 29/02/2016, μετά από πρωτοβουλία της κατάληψης Θεμιστοκλέους 58 και σε συνεργασία με αλληλέγγυες/ους, καταλάβαμε το κτίριο Γκίνη στο Πολυτεχνείο προκειμένου να στεγαστούν σε αυτό οικογένειες μεταναστών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένες στην πλατεία Βικτωρίας... Αμεση δράση ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο! Φωτιά, Εξέγερση, Λευτεριά!». Το κτίριο των 6.000 τ.μ. με τον κιονοστήρικτο προθάλαμο και το δωρικό πρόπυλο στην είσοδο προς την οδό Στουρνάρη οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1930-1935 προς τιμήν του πρύτανη Αγγελου Γκίνη και έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού λόγω της ιστορικής σημασίας του. Σκοπός των καταληψιών είναι, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν σε κείμενο αποφάσεων της ανοιχτής συνέλευσης του κατειλημμένου κτιρίου, να στηρίξουν έμπρακτα τους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην ελληνική επικράτεια μετά το κλείσιμο των συνόρων. Πριν από 10 μέρες έγινε κατάληψη και στο κτίριο του παλιού 5ου Λυκείου Αθηνών στα Εξάρχεια. Όπως όλες οι «καταλήψεις στέγης προσφύγων» έχουν τη δική τους σελίδα στο Facebook, έτσι και η κατάληψη στο 5ο Λύκειο Αθηνών γνωστοποιεί τις ανάγκες της στο Διαδίκτυο αναρτώντας φωτογραφίες και ανακοινώσεις. Υπό κατάληψη από αγνώστους με σκοπό τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται και το κτίριο στον αριθμό 22 της οδού Κάνιγγος.
Σε ένα απέραντο hot spot προσφύγων και μεταναστών ετοιμάζεται να μετατραπεί η Ελλάδα, αφού χιλιάδες μετανάστες έρχονται καθημερινά από την Τουρκία, παρά την πρόσφατη συμφωνία, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκλωβίζονται στη χώρα μας, όπου καθημερινά το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει νέα κέντρα και καταυλισμούς για να τους φιλοξενήσει.
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο η κυβέρνηση, σε μια προσπάθειά της να βρει σημεία να στεγάσει και να σιτίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχει στείλει μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εδώ και λίγες ημέρες έγγραφο σε δήμους και κοινότητες στο οποίο τους ζητά να καταγράψουν τους χώρους και τα ακίνητα όπου θα μπορούσαν να μείνουν οι πρόσφυγες. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί σε κάθε χωριό της χώρας τα σχολεία που είναι άδεια και να τα μετατρέψει σε hot spots προσφύγων και μεταναστών. Οπως είναι γνωστό, πάρα πολλά σχολεία, κυρίως δημοτικά που βρίσκονται σε ορεινά και ημιορεινά χωριά της ελληνικής υπαίθρου, είναι κλειστά αφού μετά το σχέδιο «Καλλικράτης» και τις συγχωνεύσεις άδειασαν από μαθητές και δασκάλους. Πολλά από αυτά έχουν ανακαινιστεί από τους ίδιους τους κατοίκους των χωριών, ενώ αρκετά χρησιμοποιούνται ως πολιτιστικά κέντρα των κοινοτήτων. Αυτά τα σχολεία λοιπόν έχει βάλει στο μάτι η κυβέρνηση και ζητά από τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες να ενημερώσουν ποια είναι διαθέσιμα ώστε να τα μετατρέψει σε σημεία εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.



Σε πια πολιτισμένη χώρα θα γινόταν αυτό σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ούτε στα βάθη της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου