Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τώρα αρχίζει να ψιλοψιχαλίζει.



Ίσως μετατραπεί σε καταιγίδα.
Η  εφημερίδα «Die Welt» αναφερει ότι  οι βασικές «ύποπτες» για αποχώρηση  σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο που συνέταξε η ομάδα συνεργατών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η «Task Force Brexit», είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία. 
Το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου είχε αποκαλύψει νωρίτερα η Handelsblatt, αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Το άρθρο της Washington Post,  μας υπενθυμίζει τρεις ακόμη “καυτές πατάτες” στην αυλή ΕΕ. 

Σκωτία & Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και  Ιταλία , αλλά και ποιες είναι οι υποψήφιες, επόμενες αποχωρήσεις από την ΕΕ.

Σουηδία
Η χώρα ήδη βλέπει τον εαυτό της σαν μια Βρετανία της Σκανδιναβίας. Έχει αρνηθεί να αποδεχθεί το ευρώ ως νόμισμα. Οι πολιτικοί Σουηδίας και Βρετανίας συμφωνούν στο 90% της γραμμής τους στα θέματα ΕΕ. Ωστόσο, το Brexit θα προκαλέσει αντίστοιχη ανησυχία στη Σουηδία.
Η χώρα έχει ήδη δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες τον περασμένο χρόνο, αλλά δυσκολεύεται να ενσωματώσει πολλούς από αυτούς. Κατά συνέπεια το ακροδεξιό κόμμα της Σουηδίας κέρδισε τις εντυπώσεις και πολλοί το παραλληλίζουν με το UKIP, το κόμμα της Βρετανικής Ανεξαρτησίας.
Δανία
Η Δανία έκανε δημοψήφισμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και είχε σαφώς μικρότερη επιρροή, οι Δανοί αποφάσισαν να μην παραδώσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να συμπεράνει κάποιος ότι οι Δανοί θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ενδυναμωθούν περισσότερο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Pew Research Center.
Όπως και στην περίπτωση της Σουηδίας, δύο επιχειρήματα μοιάζουν ικανά να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των Δανών. Πολλοί Δανοί φοβούνται ότι περισσότεροι μετανάστες μπορεί να απειλήσουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας και επιπλέον, η Δανία είναι στενά συνδεδεμένη με την Βρετανία και εξαρτάται από αυτή για τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για τα θέματα που έχουν κοινές πολιτικές θέσεις.
Χωρίς τη Βρετανία, η Δανία στερείται του μηχανισμού να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, σχολίασε η Marlene Wind από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στο Bloomberg News.
Ολλανδία
Η ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad είχε ένα καθαρό μήνυμα για τους Βρετανούς ενόψει τους δημοψηφίσματος. “Mη με παρατάς” έγραψε στο πρωτοσέλιδο της ωστόσο αυτό ίσως δεν αντικατοπτρίζει ό,τι σκέφτονται οι περισσότεροι Ολλανδοί για την ΕΕ.
Ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ακροδεξιού λαϊκίστικου Κόμματος της Ελευθερίας έχει υποστηρίξει το Brexit και ελπίζει ότι ένα παρόμοιο δημοψήφισμα θα λάβει χώρα στην Ολλανδία. “Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως έθνος, θα πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση και την ισλαμοποίηση” είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC.
“Και αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μέσα στην ΕΕ” συμπλήρωσε ο Βίλντερς. Την ίδια στιγμή το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Ουγγαρία
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, είναι γνωστός πολέμιος της ΕΕ. Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτησε τον Ορμπάν, λέγοντας του “Γειά σου, Δικτάτορα” μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να καταγράφουν το αμήχανο περιστατικό.
Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσφατα παρότρυνε τους Βρετανούς να παραμείνουν στην ΕΕ, κυρίως γιατί η Ευρωσκεπτικιστική Βρετανία είναι σύμμαχος της Βουδαπέστης.
Ο Oρμπάν σχεδιάζει δημοψήφισμα στην Ουγγαρία που μπορεί να φέρει πλήγμα στη συνοχή του ευρωπαϊκού ιστού.
Μετά από την ροή μεταναστών στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι οι Ούγγροι θα ερωτηθούν και θα αποφασίσουν εάν εκχωρούν στην ΕΕ το δικαίωμα για την επανεγκατάσταση των προσφύγων παρά τις διαφωνίες των κοινοβουλίων των κρατών μελών.
Στην Ουγγαρία μάλλον δεν θα είναι ένα απλό ερώτημα “Μένουμε ή Φεύγουμε” αυτό που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες, αλλά ένα δημοψήφισμα που θα αμφισβητήσει τους μηχανισμούς αποφάσεων και εξουσίας των Βρυξελλών.
Γαλλία
Οι Γάλλοι είναι οι μεγαλύτεροι Ευρωσκεπτικιστές με το 61% να έχουν αρνητική εικόνα για την ΕΕ – στην Ουγγαρία το ποσοστό είναι 37%. Μαζί με τη Γερμανία, η Γαλλία είναι η άλλη μεγάλη δύναμη της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, όπως μια οικονομία πληγωμένη και τρομοκρατικές απειλές. Κάποιες από τις αιτίες των προβλημάτων έχουν αποδοθεί στην ΕΕ ή τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τα κράτη-μέλη.
Η Μέρκελ, για παράδειγμα είναι γνωστή για την πολιτική της υπέρ της λιτότητας στα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά την τελευταία ύφεση. Σε αντίθεση όμως με τη Γερμανία, η Γαλλία δεν έχει καταφέρει πλήρως να ξεφύγει από την υψηλή ανεργία και την αδύναμη ανάπτυξη. Πολλοί Γάλλοι είδαν με δυσπιστία το άνοιγμα των συνόρων για τους Σύρους πρόσφυγες από τη Μέρκελ το 2015.
Αυτό ακριβώς μπορεί να είναι το επιχείρημα για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το οποίο αναμένει να κερδίσει μεγαλύτερη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές. Η επικεφαλής του κόμματος, Λε Πεν έχει υποστηρίξει το Brexit, σηματοδοτώντας τις κινήσεις της σε περίπτωση που ηγηθεί της Γαλλίας.
Λε Πέν και Βίλντερς ζητούν, ήδη, δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία αντίστοιχα.
Δηλώσεις ενός εκ των Υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης επικαλείται η εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της, στο οποίο ο Έλληνας αξιωματούχος εκφράζει φόβο πως το Brexit που αποφάσισαν οι Βρετανοί μπορεί μακροπρόθεσμα να επαναφέρει πιεστικά τη συζήτηση για ένα Grexit.  




1 σχόλιο:

  1. Θα επαναφέρουν το Μεγάλη Βρετανία που το απέρριψε ο Ντε Γκωλ λόγω της Γαλλικής Βρετάνης αναγκάζοντας την να μπει στην Ε.Ο.Κ ως ….Ενωμένο Βασίλειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή