Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι ο αχυράνθρωπος Σάλλας, δεν ήξερε τίποτα για τον...φόνο.



Οι υποτίθεται ελληνικές τράπεζες μαζί με την πρώην τράπεζα της Ελλάδος, έχουν περάσει προ πολλού σε ξένα χέρια. Απλά δεν ξέρουν πως θα το …σερβίρουν .

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχει τεθεί τις τελευταίες ώρες το Ελληνικό banking, μετά την αποκάλυψη του βρόμικου κόλπου του κερδοσκόπου Τζον Πόλσον, ο οποίος επιχειρεί από την πίσω πόρτα, να αρπάξει το σύνολο των επιχειρηματικών δανείων της Τραπέζης Πειραιώς.
Η Paulson & Co είναι η εταιρία διαχείρισης του γνωστού Αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον, που ιδρύθηκε το 1994. Ο 60χρονος Πόλσον είναι ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία 11,2 δισ. δολάρια το 2014. Από το 2007 και μετά υπολογίζεται ότι «κερδίζει» από 2 έως 4 δισ. ετησίως. Η εταιρία του διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 23 δισ. δολαρίων. Πέρα από την Τράπεζα Πειραιώς ο Πόλσον έχει ήδη συμμετοχές σε ελληνικές εταιρίες, όπως στη Eurobank, στην ΕΥΔΑΠ και την Alpha Bank, με ποσοστά γύρω στο 5%-6%.
Όπως αποκαλύπτεται ο Αμερικανός ιδιοκτήτης του γνωστού κερδοσκοπικού fund, ο οποίος παράλληλα είναι και μέτοχος της Πειραιώς, κινεί από το παρασκήνιο τα νήματα, με προφανή στόχο να ελέγξει το μάνατζμεντ της μεγαλύτερης Ελληνικής Τράπεζας.
Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, ο Πόλσον θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων μεγάλων Ελληνικών εταιρειών, που νομοτελειακά θα καταλήξουν σε υφαρπαγή και αφελληνισμό εταιρικών περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα κ.λ.π.) μεγάλης αξίας.
Είναι επίσης βέβαιο πως εάν ο Πόλσον και το κερδοσκοπικό του fund «βάλουν» χέρι στα δάνεια της Πειραιώς θα υπάρξει μείζον ζήτημα και με τα ενήμερα ή «κόκκινα» δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκουν στην Πειραιώς.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένταση και στο εσωτερικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αφορμή την υπόθεση της Πειραιώς.
Αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται πως επιχειρείται μέσω της αλλαγής των διοικήσεων των Τραπεζών, το Ελληνικό Τραπεζικό να περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια των δανειστών. 
Τέλος αρνητική εντύπωση προκαλεί  η αδιάφορη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης – οι πιο επιεικείς μιλούν απλά για αιφνιδιασμό – που παρακολουθεί περίπου ως θεατής τα όσα πρωτοφανή διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες και που μπορεί να καταλήξουν στον απόλυτο αφελληνισμό των Τραπεζών.  
Νωρίτερα το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ έγραψε
Αιφνίδια εμπλοκή προέκυψε με την επιλογή του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM απέσυρε την τελευταία στιγμή -λίγες ώρες πριν τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου- την έγκριση που ήδη είχε δώσει για την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου.
Η ξαφνική ανατροπή προκάλεσε έκπληξη στην αγορά καθώς η επιλογή του κ. Παπαδόπουλου είχε γίνει μετά από πολύμηνη διεθνή διαδικασία που διεξήγαγε εξειδικευμένη εταιρία, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος είχε περάσει με επιτυχία τη διαδικασία έγκρισης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και από τον SSM.
Πηγές της αγοράς βλέπουν πίσω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη την προσπάθεια να ελέγξει την τράπεζα Πειραιώς και ταυτόχρονα τα «κόκκινα δάνεια» το hedge fund που διευθύνει ο Τζον Πόλσον. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κερδοσκοπικό fund που ελέγχει το 10% της τράπεζας είχε εναντιωθεί στη διαδικασία επιλογής και την υπονόμευσε επειδή επιθυμεί να τοποθετήσει πρόσωπο της αποκλειστικής επιλογής του, προφανώς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του.
Στην τραπεζική αγορά μιλούν για ανοιχτό πόλεμο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των «κόκκινων δανείων» και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Η Πειραιώς έχει σχεδόν το 50% των δανείων προς επιχειρήσεις (δηλαδή τον μισό παραγωγικό ιστό της οικονομίας) και μέσω αυτών, τα κερδοσκοπικά fund μπορούν να ελέγξουν δεκάδες μεγάλα ξενοδοχεία, βιομηχανίες τροφίμων, γνωστές εμπορικές εταιρίες, την ακτοπλοΐα, μικρομεσαίες αγροτικές εταιρίες κλπ.
Το κερδοσκοπικό fund έχοντας επενδύσει 400 εκατ. στην Τράπεζα στοχεύει σε μεγάλες υπεραξίες οι οποίες κατά την αγορά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Hellenic SeaWays μιας ακτοπλοϊκής εταιρίας που ήταν απαξιωμένη στο Χρηματιστήριο με την τιμή της μετοχής να κοστίζει μόλις λίγα σεντς και μετά το ενδιαφέρον να αποκτήσουν τον έλεγχό της οι Μινωικές Γραμμές η μετοχή της τώρα έχει ανέβει πάνω από τα τέσσερα ευρώ.
Η ανατροπή αιφνιδίασε τόσο την Κυβέρνηση όσο και την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αν επικρατήσουν οι μεθοδεύσεις του Πόλσον θα είναι η πρώτη φορά που ένα hedge fund αποκτά τον έλεγχο συστημικής τράπεζας στην Ευρωζώνη.
Το καταστροφικό όμως για την ελληνική οικονομία είναι ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο χιλιάδες επιχειρήσεις θα αναδιαταχθούν βίαια με συνοπτικές διαδικασίες που θα έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και μεγάλα κέρδη που θα καρπωθούν funds.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου