Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Χάσει – κερδίσει το Brexit, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη μέρα.



Λίγες ώρες απομένουν για να  ανοίξουν οι κάλπες στην έτσι και αλλιώς κυριολεκτικά διχασμένη Μεγάλη Βρετανία για μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα.
Ποιο είναι το ερώτημα που τίθεται;
Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το ακόλουθο ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»
Οι Βρετανοί θα πρέπει να μαρκάρουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Κατόπιν σύστασης της Εκλογικής Επιτροπής, η διατύπωση αυτή προτιμήθηκε έναντι μιας απλής επιλογής ναι/όχι, το οποίο κρίθηκε ότι θα ευνοούσε υπερβολικά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.
Να σημειωθεί εδώ ότι στην Ουαλία, τα ψηφοδέλτια θα είναι εγγεγραμμένα και στα αγγλικά και στα ουαλικά.
Όλοι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν κλείσει τα 18 ως την ημέρα του δημοψηφίσματος και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης ψηφίζουν και οι πολίτες της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και οι πολίτες του Γιβραλτάρ. Ήτοι συνολικά, 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Πλην των Ιρλανδών, των Μαλτέζων και των Κυπρίων, οι υπόλοιποι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν το προνόμιο αυτό.
Το δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν επίσης οι Βρετανοί που διαμένουν στο εξωτερικό για λιγότερο από 15 χρόνια.
Σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφοφόροι επιλέξουν την παραμονή τους στην ΕΕ, είναι σίγουρο ότι θα γίνουμε μάρτυρες πανηγυρισμών σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Τι θα γίνει όμως αν υπερισχύσουν όσοι επιθυμούν την έξοδο της χώρας τους της Βρετανίας από την ΕΕ;
Τα μηνύματα που φτάνουν στο Λονδίνο από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση» με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαδικασία του «διαζυγίου» θα ξεκινήσει επίσημα μόνο όταν η βρετανική κυβέρνηση επιλέξει να επικαλεστεί το Άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ- που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως τώρα- η οποία καθορίζει τα βασικά στοιχεία για την αποχώρηση, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times».
Το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του Άρθρου είναι ότι- όταν γίνει η επίκλησή του- ορίζει μία προθεσμία δύο ετών για μία διαπραγματευόμενη αποχώρηση. Πέρα από αυτό, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς θα γίνει η διαδικασία, καθώς καμία χώρα δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.
Επιπλέον, είναι στο χέρι της βρετανικής κυβέρνησης το πότε θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ντέιβιντ Κάμερον θα τηρήσει το πλάνο που έχει δηλώσει και θα επικαλεστεί απευθείας το Άρθρο αν οι Βρετανοί επιλέξουν το Brexit.
Νομικά, η βρετανική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται καν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης. Σε μία έκθεση της Συνταγματικής Κοινότητας, σημειωνόταν ότι «η κυβέρνηση μπορεί, υπό την αυστηρή νομοθεσία, να επιλέξει να το αγνοήσει». 
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι μία ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αντιτίθεται στην έξοδο από την ΕΕ, αν και πιθανότατα το κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει άμεσα για το αν και πότε η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το Άρθρο 50.
Όμως, σημειώνουν οι New York Times, πολιτικά θα είναι σχεδόν απίθανο να παραβλεφθεί το πρώτο δημοψήφισμα για τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη, μετά από 41 χρόνια. «Δεδομένης της συνταγματικής σημασίας του ζητήματος που διακυβεύεται, φαίνεται αδιανόητο η κυβέρνηση να επιλέξει να μην δεσμευθεί από το αποτέλεσμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου