Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

H Χίλαρυ Κλίντον...Βοηθούσε το γαμπρό της να κερδοσκοπήσει με την Ελληνική κρίση



Ο επικεφαλής fund Marc Mezvinsky είχε φίλους σε υψηλές θέσεις όταν στοιχημάτιζε για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Όμως ακόμα και το ενδιαφέρον της πεθεράς του, της τότε υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν αρκετό για να σώσει αυτόν και τους επενδυτές του από μια οικονομική τραγωδία, σημειώνει ο Peter Byrne, στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου Fox News . 
Τίτλος: Clinton sought secret info on EU bailout plans as son-in-law’s doomed hedge fund gambled on Greece. Γράφει και τα εξής: Το 2012 ο Mezvinski, σύζυγος της Τσέλσι Κλίντον, δημιούργησε έναν υπεράκτιο fund 325 εκ. δολαρίων υπό την εταιρεία Eaglevale Partners μέσω μιας ειδικής συμφωνίας με την τράπεζα Goldman Sachs. 
Το εν λόγω fund έχασε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια όταν προέβλεψε ότι η δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα ανεβάσει την αξία των χαμηλής αξίας ελληνικών ομολόγων. Ένα άλλο fund που έπαιξε με το ελληνικό χρέος σχεδόν έχασε το σύνολο των κεφαλαίων του. Η Κλίντον αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2013 για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Όμως πρόσφατα δημοσιοποιημένα ηλεκτρονικά μηνύματα του 2012 αποδεικνύουν ότι τόσο η ίδια όσο και ο σύμβουλος του Ιδρύματος Κλίντον Sidney Blumenthal, αντάλλασσαν απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. 
Η Κλίντον επίσης μοιράστηκε εμπιστευτικές πληροφορίες για τα ελληνικά δάνεια με τον σύζυγό της και τον σύζυγο της κόρης της το fund του οποίου εμπλέχθηκε στην Ελλάδα. Το ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρακολουθούσε τις εξελίξεις για τη διάσωση της Ελλάδας και του τραπεζικού συστήματος δεν είναι πρόβλημα. Το γεγονός όμως ότι τις πληροφορίες αυτές τις μοιραζόταν με φίλους και συγγενείς είναι. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει τη απόρρητων στοιχείων. Ο εκπρόσωπος τύπου της Eaglevale αρνήθηκε να σχολιάσει τις ανωτέρω αποκαλύψεις. Το δε γραφείο Τύπου της Κλίντον δεν απάντησε καν. Πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ο Mezvinsky, δημιούργησε την Eaglevale Management μαζί με δύο ακόμα στελέχη της τράπεζας, τον Οκτώβριο του 2011. Στόχος της εταιρείας ήταν η αναζήτηση κέρδους εκμεταλλευόμενη την πολιτική αστάθεια. Ο Mezvinsky έστησε ολόκληρο δίκτυο στα νησιά Κέιμαν, φορολογικό παράδεισο, με την τράπεζα να λειτουργεί ως τραπεζίτης και χρηματιστής της εταιρείας του. 



Ο χρηματιστηριακός αυτός κολοσσός έπαιξε με το ελληνικό χρέος εις βάρος της Ελλάδας. Τον ίδιο μήνα που η Eaglevale ενσωμάτωσε τον υπεράκτιο κλάδος της, ο Gary Gensler, επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου που ελέγχει τα hedge funds, έστειλε μήνυμα στην Χίλαρι Κλίντον λέγοντάς της πως τυχόν δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προς τις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να στρέψει τις αγορές υπέρ των ελληνικών ομολόγων. Ο Gensler, είχε εργαστεί παλαιότερα ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs και είναι τώρα οικονομικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον. Η Goldman Sachs έχει δωρίσει 5 εκ. δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον και 860.000 δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι. Η τράπεζα έδωσε άλλα 675.000 δολάρια στην Κλίντον με άλλη αιτιολόγηση. 

Ένας συνεργάτης της Κλίντον για την οικονομική πολιτική ήταν και ο Robert Hormats, ο οποίος όμως ήταν και πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs. Αυτός και η Κλίντον αντάλλαξαν πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με την διάσωση της Ελλάδας, στα οποία υπήρχαν και απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Το 2011 η τότε υπουργός Κλίντον πίεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη διάσωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ίδια επίσης πρότεινε μέτρα λιτότητας, αύξηση των φόρων, περικοπές μισθών και κατάργηση του κοινωνικού κράτους για να ευχαριστήσει τους επενδυτές που είχαν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα. Former US president Bill Clinton (2-R), Chelsea Clinton (L) carrying her new baby Aidan Clinton Mezvinsky, her husband Mark Mezvinsky (2-L) and US Democratic presidential candidate Hillary Clinton (R) leave Lenox Hill Hospital in New York, New York, USA, 20 June 2016. EPA, ANDREW GOMBERT Με τους επενδυτές να είναι σίγουροι για τη διάσωση της Ελλάδας η υποθετική αξία των ελληνικών ομολόγων ανέβηκε στα ύψη, στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012. Σταδιακά τα ομόλογα έπεσαν στην αξία του 2008, καθώς οι επενδυτές έχαναν ή ανακτούσαν την πίστη τους στα ελληνικά ομόλογα και τη προοπτική της διάσωσης. Με απλά λόγια υπήρχαν μεγάλες ευκαιρίες για τα funds που κρατούσαν ελληνικά ομόλογα να αγοράζουν φτηνά και να πωλούν ακριβά. Τον Φεβρουάριο του 2012 στην ευρωπαϊκή σύνοδο στο Μόναχο για το ελληνικό χρέος, η Κλίντον πίεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευτούν για τη διάσωση της Ελλάδας. 

Τον Απρίλιο η Eaglevale έπαιξε εκ. δολάρια διαφόρων επενδυτών μεταξύ των οποίων το California’s public employee pension fund, το CalPERS, ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, αλλά και το πρώην αφεντικό της Τσέλσι Κλίντον ο Marc Lasry, ο οποίος ειδικεύεται στα παιχνίδια με χρέη προβληματικών χωρών και όχι μόνο. Τον Μάιο του ίδιου έτους ο Blumenthal, έστειλε δύο εμπιστευτικά μηνύματα στην Κλίντον σχετικά με την κατάσταση του ελληνικού χρέους στην Κλίντον, με τον Hormats να είναι επίσης ένας από τους παραλήπτες. Στο πρώτο μήνυμα ο Blumenthal έλεγε στην Κλίντον πως οι πληροφορίες που της μετέδιδε προερχόταν από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και από άτομα του κοντινού του περιβάλλοντος και πως οι πληροφορίες δεν έπρεπε να φτάσουν ποτέ στη γερμανική κυβέρνηση. Το μήνυμα ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Σόιμπλε είχαν φτάσει σε μια συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί οικονομική κατάρρευση πέραν της Ελλάδας και της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Το περιεχόμενο του δευτέρου μηνύματος λογοκρίθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δεν έγινε γνωστό. Λίγο αργότερα ο συνεργάτης της Κλίντον Jake Sullivan έστειλε μήνυμα στην προϊσταμένη του υπουργό λέγοντάς της πως οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν και πως η Μέρκελ δεν ήθελε διάσωση της Ελλάδας. Την επομένη ο ίδιος ανέφερε πως από την αμερικανική πρεσβεία έγινε γνωστό μέσω του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πως η οικονομία άντεχε για την ώρα, με την προϋπόθεση πως οι μικροκαταθέτες θα έβαζαν και πάλι τα χρήματά τους στις τράπεζες. Αργότερα η Κλίντον ζήτησε από τον Sullivan να συντάξει μια απόρρητη αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα, αντίγραφο της οποίας εστάλη, μάλλον και στον Μπιλ Κλίντον. Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα δείχνουν πως η Κλίντον βοήθησε τουλάχιστον μια φορά επισήμως τον άνδρα της κόρης της.

Πηγή:; mignatiou.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου