Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Με απλά λόγια… χωρίς την συναίνεση-συμμετοχή της Τουρκίας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ΤΙΠΟΤΑ.



Ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, Τζόναθαν Έλκιντ δήλωσε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει την ιδέα της μεταφοράς ισραηλινού και κυπριακού αερίου μέσω ενός νέου υποθαλάσσιου αγωγού προς την ηπειρωτική Ελλάδα».
Όμως, όπως είπε, «θα είναι μια πολύ μακρά και ακριβή διαδρομή και προφανώς ως εκ τούτου δύσκολο να κατασκευαστεί υπό τις σημερινές συνθήκες της αγοράς». Τόνισε ότι μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της NobleEnergy ανακάλυψε φυσικό αέριο στο τεμάχιο «Αφροδίτη» ανοιχτά της Κύπρου, που εκτιμάται ότι έχει πιθανά αποθέματα 5 τρις κυβικών ποδών. Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ίσως έφτασε ο κατάλληλος χρόνος για να διερευνηθεί η εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω αγωγού», σημείωσε ο Αμερικανός υφυπουργός.
Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής ενεργειακών θεμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Έιμος Χόκσταϊν, δήλωσε ότι σε ενεργειακό επίπεδο η Ανατολική Μεσόγειος παραμένει ακόμη ελάχιστα εξερευνηθείσα και υπανάπτυκτη περιοχή και τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι οι σημαντικές ανακαλύψεις θα συνεχιστούν.
Ο κ. Χόκσταϊν, όπως και ο κ. Έλκιντ, μιλούσε σε ακρόαση της υποεπιτροπής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάνοντας έμμεση αναφορά στις διαφορές του Ισραήλ με τους γείτονες του και της Τουρκίας με την Κύπρο, υποστήριξε ότι η διεθνής αγορά εξακολουθεί να ψάχνει για την επιβεβαίωση ότι οι ιστορικές πολιτικές διαφορές δεν θα αποτελέσουν εμπόδια στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη.
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Το μέλλον που διαβλέπω για την περιοχή περιλαμβάνει νέους και παλαιούς αγωγούς να συνδέουν τα υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό συμπεριλαμβάνει κυπριακές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία ή / και την Αίγυπτο, επιτρέποντας στην Αίγυπτο να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες της και να εξάγει τα πλεονάσματα στις διεθνείς αγορές μέσω των υφισταμένων – αλλά τώρα σε αδράνεια – τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Νέοι πόροι θα επιτρέψουν στην Τουρκία να διαφοροποιήσει τη μεγάλη της εξάρτηση από μικρό αριθμό προμηθευτών και να χρησιμοποιήσει το εκτεταμένο δίκτυο αγωγών της για να φτάσει επίσης στην Ευρώπη».
Ανέφερε ότι η επιτυχία όλων αυτών των σχεδίων εξαρτάται από τη συνεργασία και υπογράμμισε ότι «οι χώρες θα εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια, αν μοιράζονται την υποδομή και την πρόσβαση στην αγορά. Αν δεν μοιραστούν τους πόρους αυτούς, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου θα πρέπει να παραμείνει στο υπέδαφος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος στην ανάλυση του, τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές και η σημασία τους δεν περιορίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά είναι μέρος του ευρύτερου παζλ της ενεργειακής ασφάλειας, που ενώνει διάφορα σημεία από την Ιερουσαλήμ στη Λευκωσία, από την Αθήνα στο Μπακού, από τη Βαγδάτη και το Ιρμπίλ στη Σόφια, την Αθήνα, το Βελιγράδι και το Κίεβο.
Ο κ. Χόκσταϊν πιστεύει ότι «η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην απελευθέρωση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη συντριπτική εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί από μια χώρα με μεγάλη εξάρτηση στη ρωσική ενέργεια σε κρίσιμης σημασίας κόμβο που θα συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή».
Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ενέργεια έχει αναδειχθεί σε κορυφαία προτεραιότητα της Αμερικής και αναφέρθηκε σε μια συναρπαστική -όπως την χαρακτήρισε- ευκαιρία για την ενίσχυση της ευημερίας, της οικονομικής ασφάλειας, της σταθερότητας και της πολιτικής ασφάλειας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν πιστεύει ότι «αυτό το όραμα της αυξημένης εθνικής ασφάλειας μέσω της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί ευσεβή πόθο. Το βλέπουμε αυτό να γίνεται πραγματικότητα», είπε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας, Τζόναθαν Έλκιντ αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι υπάρχουν ανταγωνιστικές προτάσεις ανάπτυξης αγωγού και υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου για την υποστήριξη της περιφερειακής ζήτησης φυσικού αερίου.
«Η κάθε μία πρόταση», είπε, «έχει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων και η κάθε μία είναι αντιμέτωπη με μια όλο και πιο ανταγωνιστική παγκόσμια προσφορά για το LNG. Επί του παρόντος, η εστίαση φαίνεται να είναι στην ανάπτυξη των περιφερειακών αγωγών φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με τον κ. Έλκιντ, η αμερικανική εταιρεία NobleEnergy και οι συνεταίροι της εργάζονται πάνω σε διευθετήσεις για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Ιορδανία και την Αίγυπτο για την εγχώρια κατανάλωση και τις παγκόσμιες αγορές μέσω των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Στις άλλες χώρες που έχουν προτείνει συμφωνίες με το Ισραήλ συμπεριλαμβάνονται η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος, τόνισε. Η πρόεδρος της υποεπιτροπής, Ιλιάνα Ρος Λέτινεν, είπε από την πλευρά της ότι «οι τεράστιοι ενεργειακοί πόροι που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μια οικονομική ευλογία και να επαναπροσδιορίσουν το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή.
Το Ισραήλ και η Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των ανακαλύψεων και έχουν συνεργαστεί σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από αυτούς τους πόρους, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά εμπόδια τα οποία επιβραδύνουν την πρόοδο», τόνισε η βουλευτής.
ΠΗΓΗ: mignatiou.gr

Πόσο καιρό νομίζετε ότι θα είναι έτσι αποκλεισμένη η Τουρκία όπως δείχνει ο χάρτης από το …μέλι;
Εάν δεν της δώσουν κυρίαρχο ρόλο στους αγωγούς, μετά τους Κούρδους, θα «δει» το… Καστελόριζο, που είναι και το… μεγάλο αγκάθι, εκτός εάν την φοβίσουν οι στολές του …Βλα…μμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου