Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ο ΟΛΑΝΤ παραδέχεται ότι διέταξε… δολοφονίες, και μετά μιλά για …τρομοκρατία.



Τέτοιο βλήμα δεν έχει ξαναβγάλει η Γαλλία.
Το βιβλίο "Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά..." με εξομολογήσεις του Ολάντ δεν έχει συμπληρώσει μια εβδομάδα κυκλοφορίας και ήδη προκαλεί απανωτούς πολιτικούς σεισμούς σε Γαλλία, αλλά και στο εξωτερικό. Στις σελίδες του αποτυπώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ολάντ έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών στη Μόσχα, όπως ισχυρίζεται ο Γάλλος σοσιαλιστής, να κόψει δραχμές. Επιπλέον, στο ίδιο βιβλίο, παραδέχτηκε πως έχει αποκαλέσει "ξεδοντιάρηδες" τους φτωχούς Γάλλους πολίτες. Άλλωστε, ο ήδη απαξιωμένος, παροπλισμένος Ολάντ που μοιάζει να κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις, διέπραξε με αυτό το βιβλίο την "πολιτική του αυτοκτονία" του.
Εγώ διέταξα τέσσερις τουλάχιστον (στοχευμένες δολοφονίες), αλλά και άλλοι πρόεδροι είχαν πάρει παλαιότερα τέτοιες αποφάσεις.
Η παραδοχή του αυτή στις συζητήσεις με τους δύο δημοσιογράφους για το θέμα της τρομοκρατίας δημιουργεί ερωτηματικά, αμφιβολίες και γεννά την απορία αν μια τέτοια παραδοχή επιδέχεται νομικών κυρώσεων. Ο Φρανσουά Ολάντ ερωτήθει για της "επιχειρήσεις δολοφονίας" (όρος που χρησιμοποιείται στο στρατό), οι οποίες και φαίνεται πως είχαν λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή πριν το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων του Isis στο Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος απαντά με ευκολία: "Εγώ διέταξα τέσσερις τουλάχιστον (στοχευμένες δολοφονίες), αλλά και άλλοι πρόεδροι είχαν πάρει παλαιότερα τέτοιες αποφάσεις".
Έχουμε μια λίστα με ανθρώπους που έχουμε εξολοθρεύσει, αυτό το παραδέχομαι, αλλά δεν φτιάχνουμε λίστες λέγοντας: 'ιδού, αυτούς πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε'. Αν τους εντοπίσουμε, τους εντοπίσαμε.
Στη συνέχεια του βιβλίου και ένα μήνα μετά την αποκάλυψη, ο Ολάντ επανέρχεται στο θέμα προσπαθώντας να μετριάσει τη δήλωσή του. "Δεν δίνουμε άδεια για να σκοτώσει κανείς. Έχουμε μια λίστα με ανθρώπους που έχουμε εξολοθρεύσει, αυτό το παραδέχομαι, αλλά δεν φτιάχνουμε λίστες λέγοντας: 'ιδού, αυτούς πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε'. Αν τους εντοπίσουμε, τους εντοπίσαμε" εξηγεί.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν δεδομένες, με τους εκπροσώπους της δεξιάς πάντως να παίρνουν μια ακόμη πιο περίεργη θέση. Η κριτική τους περιστρέφεται γύρω από το χαρακτήρα του απορρήτου τέτοιων δράσεων και καθόλου στην ηθική, νομική και δημοκρατική διάσταση που έχει μια τέτοια αποκάλυψη.
"Όταν είναι κανείς αρχηγός κράτους, δεν κάνει τέτοιες δηλώσεις. Και πρέπει να έχουμε καλά στο νου πως η απόλυτη διαφάνεια, αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και την ασφάλεια των δημοκρατιών μας" δηλώνει ο Αλάν Ζιπε.  Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Σαρκοζί που κατήγγειλε την κυκλοφορία ενός βιβλίου που αποκαλύπτει στοιχεία για τα πεπραγμένα ενός εν ενεργεία προέδρου και έκανε λόγο για καθήκον "απόλυτης εχεμύθειας" του αρχηγού της γαλλικής Δημοκρατίας.
Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν έθεσε το θέμα του διεθνούς δικαίου και τόνισε: "Εφιστώ την προσοχή στον Φρανσουά Ολάντ. Θα έπρεπε να το σκεφτεί καλά" και συμπλήρωσε: "Η αλήθεια είναι, πως πρόκειται για προαποφασισμένη σε υψηλό επίπεδο δολοφονία. Τέτοιες συμπεριφορές, επιβάλλουν διεθνές δικαστήριο".
Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά... η απάντηση βρίσκεται στον τίτλο, τίτλος που είναι και το μοναδικό ενδιαφέρον θέμα αυτού του βιβλίου
Θυμίζουμε πως την περασμένη Πέμπτη, το "Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά" έκανε την εμφάνισή του στα γαλλικά βιβλιοπωλεία. Οι συγγραφείς, Φαμπρίς Λομ και Τζεράρ Νταβέ, δημοσιογράφοι που βρέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια κοντά στον πρόεδρο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, παραθέτουν στιχομυθίες που είχαν μαζί του από το 2012 μέχρι και σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου