Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Στην Συρία παίζετε η τύχη του …..Αιγαίου.



Ο ηγέτης  της τουρκικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  αναφερόμενος για τα «προβλήματα» στο Αιγαίο είπε ότι: «Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ».
Αναληθείς χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις καταγγελίες περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.
Προχθές ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε αναφερθεί στη δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας ότι ο τελευταίος «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζονται «αναληθείς» οι ισχυρισμοί περί «μεταβίβασης» και υπογραμμίζεται ότι «ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Για όσους δεν γνωρίζουν η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια πολυμερής Διεθνής Σύμβαση, η οποία τίθεται υπό την προστασία της Τουρκίας από την μια μεριά και υπό την προστασία της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδος από την άλλη.
Δηλαδή, η Τουρκία ήταν μόνη αντισυμβαλλόμενη απέναντι σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
 Το άρθρο μάλιστα 37 της Συνθήκης ορίζει ότι η Συνθήκη είναι αυξημένης τυπικής ισχύος έναντι οποιουδήποτε άλλου νόμου ή κανονισμού ή εσωτερικής επίσημης πράξης που θα μπορούσε να ισχύσει στην Τουρκία. Δηλαδή, η Τουρκία στερήθηκε από κάθε δικαίωμα να ψηφίζει μόνη της νόμους ενάντια στις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την Συνθήκη της Λωζάνης.
Επί πλέον, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκική αντιπροσωπεία επέμενε φορτικά (και τελικά επέβαλε) να μην υπάρχουν (δηλαδή να μην αναγνωρίζονται) εθνικές μειονότητες αλλά μόνο θρησκευτικές, κάτι που ζητούσε για τον φόβο των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία.
Είναι αυτονόητο όμως ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης που ζουν την Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 45 της Συνθήκης περί «αμοιβαιότητας» (το οποίο επίσης πολύ τακτικά επικαλείται η Τουρκία).

Ένα θερμό επεισόδιο όπως αυτό των Ιμίων θα έφερνε σε επαναδιαπραγμάτευση τη συνθήκη της Λωζάννης που καθορίζει τα νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα, τα όρια της Τουρκίας και  status quo των στενών του Βοσπόρου. Αυτό φοβούνται οι Ρώσοι.
Η δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, τα Ελληνοτουρκικά μνημόνια που έχουν υπογραφεί (φανερά ή μυστικά) εκ των υστέρων αλλάζουν πολλά πράγματα στο Αιγαίο.
Εκ των πραγμάτων, η Συνθήκη της Λωζάννης μετά από αυτό που έχει συμβεί στα Ίμια (γκρίζα ζώνη) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έχουσα ανάγκην αναπροσαρμογής. Αυτό θα είναι αναγκαίο επίσης, αν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο οδηγήσει σε νέα Ίμια. Μη ξεχνάτε ότι μόνο τα νησιά που απέχουν 3 μίλια από τις ακτές ανήκουν στη Τουρκία σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης. Τα άλλα είναι Ελληνικά. Δεν είμαστε σίγουροι ότι πλέον αυτό είναι εν ισχύ, με τη λογική που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Μπανανίας, που παραχωρεί τα πάντα και ενσωματώνει Μουσουλμάνους στο κράτος, που κατά τη Τουρκική προσέγγιση αυτόματα είναι Τούρκοι. Μια αλλαγή συνόρων της Τουρκίας με Συρία και Ιράκ επίσης θα αλλάξει τη συνθήκη της Λωζάννης, που θα πρέπει να υποστεί αναπροσαρμογή.
Η αποστρατικοποίηση των νησιών στα οποία αναφέρεται η Τουρκία επιδέχεται υποκειμενικής αντιμετώπισης από την Ελλάδα από τη στιγμή που η συνθήκη της Λωζάνης της επιτρέπει να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των στρατιωτικών τμημάτων πάνω στα νησιά αυτά. Τα οχυρωματικά έργα στα νησιά μπορούν να θεωρηθούν σαν οριοθετήσεις των στρατοπέδων, τα αεροπλάνα, τα  άρματα και τα ραντάρ σαν μέσα άσκησης κοκ.
O λόγος που φωνάζει ο κ.Ερντογάν είναι για να επιβεβαιώσει την ισχύ της συνθήκης δηλαδή τα παρόντα σύνορα της Τουρκίας και αυτό το πετυχαίνει με την αντίδραση της Ρωσίας, που αναμενόταν. Η Γερμανία δεν στηρίζει την Τουρκική προσπάθεια αλλά τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό φέρνει σε αντιπαράθεση την Ελλάδα με τη Τουρκία. Αυτό όμως μπορεί να αποβεί και μπούμεραγκ για τη Τουρκία.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι 16 ελληνικά νησιά ανήκουν στις νομαρχίες Σμύρνης και Αϊδινίου!

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Διεκδικούμε 16 ελληνικά νησιά και νησίδες και δεν αναγνωρίζουμε τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα»

1 σχόλιο:

  1. ΩΧ! Τα ιδια ελεγε και ο Καραμαν αλης
    ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μετά από συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατονόμασε την Deutsche Bank ως τη μεγαλύτερη απειλή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

    http://www.pronews.gr/portal/20161002/economy/diethnis-oikonomia/55/nea-tropi-gia-prostimo-ton-14-dis-dolarion-tis-deutsche-bank

    ΑπάντησηΔιαγραφή