Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Υλοποιούν το σχέδιο ΑΝΑΝ για το εδαφικό.



Όλα είναι έτοιμα για να κλείσει οριστικά το εδαφικό. Η σημερινή και αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών στο Μοντ Πελεράν αναμένεται να σφραγίσει την ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, η οποία θα ανοίξει και τον δρόμο για καθορισμό ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το τελευταίο, δηλαδή, στάδιο πριν από την οριστική κατάληξη στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν οι δύο πλευρές έφθασαν σε ακτίνα συμφωνίας, που μόνο η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ανέβαλε. Σήμερα και αύριο, λοιπόν, Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται να καταλήξουν στο θέμα του εδάφους και την ίδια στιγμή να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη. Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει στο τέλος της διαπραγμάτευσης ο Έσπερ Μπαρθ Άιντε εκ μέρους των δύο ηγετών.
Με ποια δεδομένα όμως επαναρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση στο Μοντ Πελεράν; Τα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη φάση δίνουν την ασφαλή εντύπωση ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν αυτές τις δύο μέρες σε αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα:
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΑΦΟΥΣ: Μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%).
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κεφαλαιώδες θέμα στην όλη συζήτηση υπήρξε ο αριθμός των προσφύγων που θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Και εδώ η συζήτηση άρχισε από τουρκοκυπριακής πλευράς πολύ χαμηλά (45.000). Στην εξέλιξή της ωστόσο διαμορφώθηκε σε πολύ πιο λογικά επίπεδα. Σήμερα ο κ. Ακιντζί προσέρχεται στις συνομιλίες με τη θέση ότι θα πρέπει να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση λιγότεροι από 80.000 πρόσφυγες και ο κ. Αναστασιάδης με τη θέση ότι το λιγότερο που μπορεί να αποδεχτεί είναι οι 90.000. Είναι προφανές πως κάπου στη μέση θα υπάρξει τελικά η κατάληξη.
ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: Αυτή τη στιγμή η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει σημαντική πλειοψηφία στην ακτογραμμή. Στο σχέδιο Ανάν η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρούσε το 55% και η ελληνοκυπριακή το 45%. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν και εφόσον υπάρξει κατάληξη και στο θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων», το ποσοστό ακτογραμμής θα διαμορφωθεί στο 50:50.
«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ»: Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε στη συζήτηση είναι τα λεγόμενα «ομοσπονδιακά πάρκα». Πρόκειται για περιοχές που θα υπόκεινται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι στις δύο πολιτείες. Η ιδέα που συζητήθηκε είναι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πάρκο στην περιοχή των μαρωνίτικων χωριών (Κορμακίτης) το οποίο θα φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Άρα θα περιορίζει και την ακτογραμμή της τ/κ πολιτείας. Ένα δεύτερο θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Καρπασίας και θα περιλαμβάνει τα τέσσερα χωριά (Γιαλούσα, Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Μελάναρκα). Και πάλι θα έχει ακτογραμμή. Το θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων» δεν έχει κλείσει στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, θεωρείται ωστόσο πολύ προχωρημένο. Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά διεκδικεί συμπερίληψη και άλλων περιοχών στο ομοσπονδιακό αυτό πάρκο, έτσι ώστε ακτογραμμή να εξασφαλίζεται και από την κάτω πλευρά της χερσονήσου. Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να επιστρέψουν με όλα τους τα δικαιώματα οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.
Στο επίκεντρο της συζήτησης συνεχίζει να βρίσκεται η Μόρφου, όπου η εικόνα μέχρι χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει και κυρίως κατά πόσο θα επιστραφεί και θα περιληφθεί στα όρια του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου.
Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς προβλέπει μη επιστροφή περιουσιών στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους, στις οποίες έχουν γίνει μεγάλες αναπτύξεις. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η πρόταση αφορά και τη Μόρφου σε περίπτωση που επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Σ’ ό,τι αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά, η θέση τους για Καρπασία και Κόκκινα κινείται στη βάση του ότι οι δύο αυτές περιοχές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα όρια του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Θεωρούν  πως θα μπορούν, στην Καρπασία, να έχουν οι Ελληνοκύπριοι διαμένοντες ένα «προνομιακό καθεστώς». Να έχουν, δηλαδή, δικαίωμα συμμετοχής στην τοπική Βουλή και κάποιας μορφής αυξημένη αυτονομία.
Επίσης, οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν προτείνει όπως δοθούν περιοχές για να γίνουν εθνικά πάρκα. Γίνεται λόγος για Κορμακίτη και Καρπασία. Με τη δημιουργία «εθνικών πάρκων» η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως θα ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για αύξηση της ακτογραμμής του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου. Φαίνεται, όμως, ότι η πρόταση αυτή απορρίφθηκε γιατί από την ώρα που κάποιες περιοχές μπαίνουν υπό καθεστώς «εθνικου πάρκου» σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, πέραν του ότι θα υπάγονται κάτω από την κεντρική κυβέρνηση και θα ανήκουν στο ε/κ κρατίδιο. Σημειώνεται, ακόμα, πως για να τα εθνικά πάρκα, η τ/κ πλευρά ζητά ανταλλάγματα σε άλλες περιοχές.


1 σχόλιο:

  1. Η ΚΥΠΡΟΣ Η ΜΕΣΣΟΠΟΤΑΜΙΑ Η ΣΥΡΙΑ , ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΕΡΤΣΙΛ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΡΑΗΛ . ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ....
    ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή