Η πόλη Τουρπάν στη νοτιοδυτική Κίνα ήταν ανέκαθεν
περήφανη για τα σταφύλια της, αλλά τώρα είναι περήφανη και για τα αμπελόφυλλα
της.
«Τα αμπελόφυλλα ήταν βασικά άχρηστα, είτε δίνονταν ως
τροφή στα πρόβατα ή πετάγονταν. Τώρα πουλάμε πολλές χιλιάδες τόνους από αυτά
κάθε χρόνο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Μπαράι Γιμπουραγίμ, διευθυντής μιας εταιρίας
αποξηραμένων φρούτων στην Τουρπάν, στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγκούρ.
Ο 68χρονος Μπαράι καλλιεργούσε, επεξεργαζόταν και
πουλούσε σταφύλια για δεκαετίες πριν ο γιος του τον φέρει σε επαφή με Έλληνες
εμπόρους που αναζητούσαν αμπελόφυλλα.
Έστειλε δείγματα στην Ελλάδα και πριν περάσει πολύς
καιρός οι Έλληνες αγοραστές επισκέφθηκαν το Τουρπάν εξέτασαν τα αμπελόφυλλα του Μπαράι και είδαν
ότι πληρούν τις προδιαγραφές τους.
Τα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνται συχνά στις κουζίνες
πολλών χωρών, όπως της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, όπου
παρασκευάζονται τα γνωστά ντολμαδάκια.
Ο Μπαράι έχει εμπορικές
συναλλαγές με Έλληνες αγοραστές εδώ και έξι χρόνια και οι ποσότητες που πουλά ετησίως έχουν αυξηθεί από τους δύο
τόνους στους 5.000 τόνους.
Η τιμή αγοράς έχει επίσης αυξηθεί στα πέντε γιουάν (70
αμερικανικά σεντς) ανά κιλό από τα τρία γιουάν αρχικά.
Εκτός από τα δικά του αμπέλια, ο Μπαράι αγοράζει
αμπελόφυλλα και από άλλους τοπικούς παραγωγούς.
«Η τιμή των φύλλων είναι σχεδόν ίση με αυτή των
σταφυλιών, άρα οι τοπικοί παραγωγοί δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό», δήλωσε προσθέτοντας
ότι σχεδιάζει να επεκτείνει την επιχείρησή του την επόμενη χρονιά.
«Θα ήθελα να χτίσω ένα εργοστάσιο που να
παράγει ντολμαδάκια εδώ και μετά να τα εξάγω», δήλωσε ο
Μπαράι. «Περισσότερη προστιθέμενη αξία σημαίνει μεγαλύτερο κέρδος».
Σουβλακι στελνει εδω και πολλα χρονια, πριν αγοραζαμε το γυρο απο Ολλανδια, τωρα μαντεψε απο που αγοραζουν ολους αυτους τους τονους απο γυρο; Σε αυτο το κουιζ, ολοι κερδιζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή