Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Άρχισε η διάσπαση της Ευρώπης.



Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) κατήγγειλαν σήμερα τον «εκβιασμό» και τις «διαταγές» που δέχονται από τις Βρυξέλλες όσον αφορά την κοινή μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων χωρών που απορρίπτουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στη Βαρσοβία και διακήρυξαν την ξεκάθαρη διαφωνία τους με την ιδέα να συνδεθεί η παροχή ευρωπαϊκών πόρων με την εφαρμογή της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.
«Η ιδέα να συνδεθούν οι πόροι που μας οφείλονται εκ μέρους της ΕΕ με τη μεταναστευτική πολιτική είναι κακή. Ως ομάδα του Βίσεγκραντ, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκφοβίζουν» τόνισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Τσεχίας Μποχούσλαβ Σομπότκα, της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο και της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.
«Η ομάδα του Βίσεγκραντ, της Πολωνίας συμπεριλαμβανομένης, δεν θα δεχτεί ποτέ αυτόν τον εκβιασμό, ούτε να της υπαγορεύουν όρους. Λέμε ξεκάθαρα ότι η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από την ΕΕ δεν αποδείχθηκε επαρκής και θα πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα», είπε από την πλευρά της η Σίντλο.
Με την ευκαιρία της συνόδου αυτής ο Όρμπαν εγκωμίασε τα μέτρα που έλαβε η χώρα του για να σταματήσει τους μετανάστες: τους φράχτες που κατασκευάστηκαν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και τον αμφιλεγόμενο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ και προβλέπει την κράτηση των μεταναστών.
«Στο εξής, η Ουγγαρία είναι σε θέση να ανταποκριθεί, ακόμη και αν η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν λειτουργήσει. Είμαστε ικανοί να σταματήσουμε κάθε μεταναστευτικό κύμα στα ουγγροσερβικά σύνορα», υπογράμμισε.

Η «ομάδα του Βίσεγκραντ» «V4» που άρχισε να δείχνει τα δόντια λίγες μόλις μέρες από την διασπαστική διακήρυξη της Ρώμης ,είναι ομάδα χωρών με πολιτική και περιφερειακή συνεργασία που συγκροτήθηκε το 1991 από τη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας και τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 περιλαμβάνει τέσσερις χώρες, δεδομένου ότι τόσο η Τσεχική Δημοκρατία όσο και η Σλοβακική Δημοκρατία, που προέκυψαν από αυτή, αποτελούν μέλη της.

Οι χώρες που την αποτελούν είναι οι Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία. Οι τέσσερις αυτές χώρες ήταν πάντα σάντουιτς ανάμεσα σε δύο αιώνιες υπερδυνάμεις: τη Γερμανία και τη Ρωσία. Πάντα ήταν δορυφόροι του ενός ή του άλλου, πολλές φορές μάλιστα ήταν κάτω από την κανονική κατοχή τους».

Το κύκλο καταστροφής της χώρας που άνοιξε ο Καραμανλής έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφοντας τη διακήρυξη της Ρώμης και κατά βάση το μοντέλο των πολλών ταχυτήτων, χωρίς να έχει λάβει δεσμεύσεις για το χρέος, τα εργασιακά και χωρίς καμία επιφύλαξη ούτε καν να ζητήσει κάποιες ρήτρες. Αυτές του οι επιλογές είναι έγκλημα, παραδίδουν έδαφος...
Ελλάδα και ανατολικές χώρες θα είναι τα πρώτα θύματα, καθώς έχουν τις ασθενέστερες οικονομίες. Κάθε χρόνο η ανταγωνιστικότητα τους θα μειώνεται εξαναγκάζοντάς τες κάποια στιγμή, να αποχωρήσουν από το ευρώ, εξ΄ου και η ανακοίνωση της ομάδας του Βίσεγκραντ.

Η διακήρυξη της Ρώμης θα παράγει το νομικό πλαίσιο για το διαζύγιο χωρών με πολλές μαύρες τρύπες στη οικονομία, όπως η Ελλάδα, ώστε να υπάρχει το λιγότερο πολιτικό κόστος για όλους, όταν εξαναγκαστούν να αποχωρήσουν από το ευρώ. Στο μοντέλο των πολλών ταχυτήτων, οι πλέον ανταγωνιστικές χώρες της ευρωζώνης θα πάνε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, που θα αυξηθεί με επενδύσεις που κατά προτίμηση θα γίνουν σε αυτές, αφού θα προσφέρουν μεγαλύτερη εξασφάλιση σε ένα ισχυρότερο νομικό και τραπεζικό πλαίσιο. Αυτό υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρώμη απουσία κάθε αντίδρασης από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αφού όλοι είναι μια παρέα. Στις τηλεοράσεις και στη Βουλή μαλώνουν μόνο για τα μάτια.


«Όχι» από Σόιμπλε και Μέρκελ σε πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου