Κυριακή 23 Απριλίου 2017

ΓιαννΑκης



Αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
Την αποκάλυψη που κάνει σήμερα η εφημερίδα Realnews.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσιάζει το δημοσίευμα για πρώτη φορά έρχεται στην δημοσιότητα δικαστικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται -και μάλιστα κατ' επανάληψη-πως υπάρχουν «βάσιμες υπόνοιες» ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε παράνομες πληρωμές, μίζες δηλαδή, από τις προμηθεύτριες εταιρείες έξι εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρουν την υπογραφή του.

Μέσα από το αίτημα δικαστικής συνδρομής που απέστειλε στις ελβετικές Αρχές η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα προκύπτει ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου από τις εν λόγω συμβάσεις ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί επίσης ότι στο ποσό της ζημιάς δεν περιλαμβάνεται αυτό από τη «λεόντεια» σύμβαση ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2HEL, καθώς δεν έχει υπολογιστεί.

Μαθαίνουμε επίσης ότι και ανώτατοι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού –οι οποίοι δεν κατονομάζονται- έλαβαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ στο πάρτι που γινόταν με τις πολεμικές δαπάνες.

Στο συγκεκριμένο κείμενο που υπογράφει η Αννα Κανδύλη διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

Όπως επισημαίνεται όμως από τη στιγμή που «κατά την έρευνα της υπόθεσης προέκυψε ότι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού έλαβαν από την εταιρεία Rheinmetall Defence Electronics (σ.σ.: υποκατασκευάστρια εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή των πυροβόλων του άρματος) χρηματικό ποσό συνολικά μεγαλύτερο των 3.000.000 ευρώ (...), πιθανολογείται βάσιμα ότι η Krauss Maffei Wegmann (σ.σ.: κύρια ανάδοχος του έργου) είχε ακόμη ισχυρότερο κίνητρο για την καταβολή παράνομων πληρωμών». 

Επίσης, σημειώνεται πως «από την έως τώρα έρευνα προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι διενεργήθηκαν παράνομες πληρωμές από την εταιρεία Krauss Maffei Wegmann προς τον Ιωάννη Παπαντωνίου, καθώς ήταν εκείνος που εισηγήθηκε της επιλογής των αρμάτων μάχης Leopard 2HEL προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας».

Επιπλέον, ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος που υπογράφει το αίτημα, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται εις βάρος του πρώην υπουργού για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ελέγχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία του, με πιο «ύποπτα» ακίνητα τη βίλα της Σύρου και τα δύο διαμερίσματα στο Κολωνάκι. «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία επιβεβαιώνονται από την ερευνά μας το έτος 2002 η Κουράκου Σταυρούλα, σύζυγος του Ιωάννη Παπαντωνίου, αγόρασε στην Ποσειδωνία της νήσου Σύρου ακίνητο 5.326 τ.μ., εντός του οποίου ανοικοδομήθηκε πολυτελής κατοικία με εμβαδό 383,37 τ.μ., με πισίνα και πρόσβαση στη θάλασσα. Η εμπορική αξία του συνολικού ακινήτου υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο ποσό των 2.000.000 ευρώ, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το άθροισμα των εισοδημάτων του Ιωάννη Παπαντωνίου κατά το χρονικό διάστημα της θητείας του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον,  το έτος 2003 ο Ιωάννης Παπαντωνίου αγόρασε δύο γραφεία σε κτίριο που βρίσκεται στο Κολωνάκι, την ακριβότερη περιοχή της Αθήνας».

Αφού το δημοσίευμα αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί από τις ελβετικές αρχές λογαριασμοί offshore εταιρειών του Παπαντωνίου με έδρα το Λιχτενστάιν και οι οποίοι ελέγχονται, μας γνωστοποιεί ότι στην φάμπρικα με τις μίζες των πολεμικών εξοπλισμών ήταν μπλεγμένοι και ανώτατοι καραβανάδες: «Κατά την έρευνα της υπόθεσης προέκυψε ότι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού έλαβαν από την εταιρεία Rheinmetall Defence Electronics (σ.σ.: υποκατασκευάστρια εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή των πυροβόλων του άρματος) χρηματικό ποσό συνολικά μεγαλύτερο των 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να εισηγηθούν την ανάθεση σε αυτήν της σύμβασης για το Σύστημα Ελέγχου Πυρός το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 239.494.944 ευρώ…».

Ας μην προδικάσουμε τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η εξέλιξη. Είναι τεράστιες οι μίζες που έχουν διακινηθεί μέσω της προμήθειας πολεμικών εξοπλισμών και κανείς δεν γνωρίζει που έχουν καταλήξει, πόσοι και ποιοι δηλαδή είναι οι εμπλεκόμενοι.

Ας κρατήσουμε προς το παρόν ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του Γ. Παπαντωνίου στην οποία «διερευνάται, μεταξύ άλλων, εάν η κινητή και ακίνητη περιουσία την οποία απέκτησε ο Ιωάννης Παπαντωνίου κατά την θητεία του ως υπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελεί αντικείμενο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ειδικότερα από την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας, ως βασικό αδίκημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου