Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Κάποιος πρέπει να του πει, να διαβάσει το σκοπιανό σύνταγμα.



Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πρώτη Εκπομπή» του κυπριακού ραδιοσταθμού «Ράδιο Πρώτο», ο κ. Αναστασιάδης προκάλεσε αρνητική αίσθηση, λέγοντας χαρακτηριστικά για το όνομα της γείτονος: «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό», και δεν σταμάτησε εκεί, δυστυχώς.

 Σε μια προσπάθεια να συνεχίσει το συλλογισμό του για το όνομα των Σκοπίων, είπε: «Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός. Διερωτώμαι, γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος». «Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας;»

Και διερωτήθηκε: «Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος». Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα
».
Λένε οι αμερικανόδουλοι μασκαράδες ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και μετά η όποια συμφωνία να εφαρμοστεί. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία ότι τα συντάγματα αλλάζουν κατά το δοκούν δεν παρέχουν καμία εγγυητή ,αλλά  όμως όταν απαιτείται  για αλλαγή την του Συντάγματος τους, να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των βουλευτών πως είναι δυνατόν να μπορέσει η κυβέρνηση Ζάεφ να περάσει τις απαιτούμενες διαδικασίες; Ούτε για αστείο.
Ο αλυτρωτισμός είναι ευκρινής ήδη από το προοίμιο του συντάγματος, το οποίο, μάλιστα, έχει τροποποιηθεί και βελτιωθεί έναντι της αρχικής μορφής του.
Εκεί γίνεται λόγος για «τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991», ως θεμέλια της απόφασης για δημιουργία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αλλά και του συντάγματος της χώρας.
Η Αντιφασιστική Συνέλευση της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας, γνωστή με το ακρωνύμιο ASNOM, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως βασικό στόχο την «ενοποίηση» της γεωγραφικής Μακεδονίας, παρουσιάζοντας τα τμήματά της που ανήκαν τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στα υπόλοιπα κράτη ως υπό κατοχή.
Στο άρθρο 3, το οποίο προσδιορίζει τα σύνορα της ΠΓΔΜ ως «απαραβίαστα», έχει γίνει μια προσθήκη η οποία αναφέρει ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους». Ωστόσο τονίζεται ότι τα σύνορα μπορεί να αλλάξουν μόνο σε συμφωνία με το σύνταγμα «και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, όσο και σε συμφωνία με τους γενικά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».
Τα άρθρα 4 και 7 του Συντάγματος είναι εκείνα που προσδιορίζουν ως «μακεδονική» την ιθαγένεια και τη γλώσσα των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ.
Το άρθρο 49 του Συντάγματος είναι, επίσης, μια κατ’ εξοχήν επίδειξη αλυτρωτισμού. «Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους» αναφέρει. Στην τελευταία αναθεώρηση έγινε μια προσθήκη (Addendum) όπου αναφέρεται ότι «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».
Πώς μπορεί να γίνει αναθεώρηση
Τα άρθρα 130 και 131 περιγράφουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα και, εν πολλοίς, σκιαγραφούν τα εμπόδια της Ελλάδας στην πορεία για μια συμφωνία erga omnes.
Στο άρθρο 130 τονίζεται ότι αλλαγή στο σύνταγμα μπορεί να γίνει:
Με πρόταση του προέδρου (δηλαδή του εκ του VMRO προερχόμενου Γκιόργκι Ιβάνοφ),
Με κυβερνητική πρωτοβουλία 30 βουλευτών ή
Με 150.000 υπογραφές.
Στο άρθρο 131 ορίζεται ότι «για να αρχίσει» η διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, απαιτούνται τα δύο τρίτα (δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές) της Βουλής. Μάλιστα, το 2005 υπήρξε προσθήκη η οποία προβλέπει ότι η πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή θα πρέπει να ανταποκρίνεται όχι επί του συνόλου του πληθυσμού της ΠΓΔΜ αλλά επί κοινοτήτων που την απαρτίζουν.


4 σχόλια:

  1. ΝΤΑΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ! ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ!
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:FacebookTwitter Google +Email
    tsipra1

    Εξελίξεις στο Νταβός για Σκοπιανό! Τσίπρας: Σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων – Οι δεσμεύσεις Ζάεφ

    «Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε ο πρωθυπουργός – Ζάεφ: Ανακοινώνω ότι θα αλλάξουμε το όνομα στο αεροδρόμιο και τους δρόμους
    «Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα»: αυτό το μήνυμα έστειλε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.



    «Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα».

    Τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

    Υπενθυμίζουμε:

    Ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 2,5 ώρες, η κατ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός.

    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζουν όμως τις συνομιλίες τους για το Σκοπιανό, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, δηλαδή στις 16:30 ώρα Ελλάδας.



    Πριν από λίγο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ μετέδωσε ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

    http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF/%CE%B6%CF%89%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%B6%CE%B1%CE%B5%CF%86/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά,να βρεθεί καποιος νά του τό διαβασει γιατί αυτός τήν τύφλα του. Άτιμο πράμα τό πιοτί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΚΟΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ. ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΓΕΩΡΓΕΑ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΤΟΝ ΚΟΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ , ΟΙ ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ . ΑΥΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ . ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ , ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΥΤΣΙΣΑΝ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή