Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Φάγανε…φάγανε…φάγανε ….





Το Ελεγκτικό Συνέδριο καλεί 38 λαμόγια πρώην υπουργούς, βουλευτές, αθλητικούς παράγοντες και δημοσιογράφους να επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 12.448.198 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο «κατασπαταλήθηκε για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού 1997, στην Αθήνα».
Η μερίδα του λέοντος για τον λογαριασμό αντιστοιχεί στον.. στρατηγό ε.α. Ευάγγελο Σαβράμη, γενικό διευθυντή της αρμόδιας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕ), Σε αυτόν καταλογίζεται αποκλειστικά το ποσό των 10.553.536,15 ευρώ.
Οι υπόλοιποι 37, με την τότε ιδιότητα των μελών της ΚΟΕ, καλούνται να επιστρέψουν εις ολόκληρον το συνολικό ποσόν του 1.894.662 ευρώ. Αυτό σημαίνει σε ενδεχόμενη αναγκαστική κατάσχεση θα πληρώσει ο καθένας ανάλογα με τα όσα έχει.

Τα ονόματα των υπόλογων κλεφταράδων

Με βάση το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπόλογοι για την επιστροφή του ποσού είναι οι (με τις ιδιότητες που είχαν τότε):
Ανδρέας Φούρας, υφυπουργός αθλητισμού
Γιάννης Σγουρός, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
Γιώργος Λιάνης, υφυπουργός αθλητισμού
Ευαγγ.Σαβράμης, γενικός διευθυντής ΚΟΕ
Χαράλαμπος Γκότσης, τότε σύμβουλος του Ανδρέα Φούρα
Ευάγγελος Παπαποστόλου, Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΑΣ
Βασίλης Σεβαστής, πρόεδρος ΣΕΓΑΣ
Κονδυλία Καρατζά, εκπρόσωπος ΚΚΕ
Χρήστος Σμυρλής, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Κυριακή Κωνσταντινίδου
Φωτεινή Παπαδάκη, μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ
Σταύρος Τζωρτζής, εκπρόσωπος Ολυμπιονικών;
Αγγελος Μοσχονάς, εκπρόσωπος Δήμου Αθηναίων
Χαράλαμπος Λαγός
Κωνσταντίνος Δάρρας
Γιώργος Τζιάς, εκπρόσωπος Συνασπισμού
Γιώργος Αλεξανδράκης ,μέλος του ΔΣ ΣΕΓΑΣ
Γιώργος Χατζημανώλης, εκπρόσωπος ΟΑΚΑ
Κωνσταντίνος Λιάσκας, εκπρόσωπος Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας
Ιωάννης Δημαράς, πρώην βουλευτής ΔΗΚΙ
Κωνσταντίνος Αλαβάνος
Στράτος Σεφτελής, διευθυντής αθλητικού τμήματος ΕΡΤ
Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Τύπου
Πέτρος Καλογρίδης
Γιώργος Γερόλυμπος, πρόεδρος ομοσπονδίας ΚΑΡΑΤΕ
Νίκος Φιλάρετος, μέλος της ΔΟΕ (απεβίωσε)
Μιχάλης Ξεκαλάκης, διοίκηση ΣΕΓΑΣ
Χαράλαμπος Παυλόπουλος, εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης
Περικλής Μπάκας, εκπρόσωπος εργαζομένων ΣΕΓΑΣ
Χρήστος Σαλαλές, εκπρόσωπος ΟΠΑΠ
Σοφία Σακοράφα
Κων/νος Παπαναστασίου
Στράτος Μολυβάς, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ
Ευάγγελος Δάρρας, Γενικός Γραμματέας ΣΕΓΑΣ
Ευάγγελος Τζελάτης, μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ
Φωτεινή Παπαδάκη, μέλος ΔΣ ΣΕΓΑΣ
Τζίκα Θωμά και Τζίκα Αικατερίνη (κληρονόμοι Αντώνη Τζίκα- πρόεδρος ΕΟΕ)
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, η υπ. αριθμόν 0059, πράξη καταλογισμού του Β Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εκδόθηκε μετά από μακροχρόνιους ελέγχους στις 16 Δεκεμβρίου του 2016, αριθμεί 123 πυκνογραμμένες σελίδες και καταγράφει αναλυτικά όλα τα ευρήματα της προηγηθείσας έκθεσης κατασταλτικού ελέγχου νομιμότητας, η οποία υιοθετείται σχεδόν στο σύνολο της.
Από την πλευρά τους, η πλειοψηφία των εμπλεκομένων, στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δώσουν αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη , μιλώντας για «έλλειψη υπαιτιότητας και καλή πίστη», και οι περισσότεροι «έδειξαν» τον Ευάγγελο Σαβράμη, λόγω της αυξημένης του ευθύνης ως γενικού διευθυντή της ΚΟΕ. Επικαλέστηκαν δε και την αρχειοθέτηση λόγω… παραγραφής του ποινικού σκέλους της υπόθεσης.
Ο τότε αρμόδιος Υφυπουργός, Ανδρέας Φούρας, επικαλέστηκε και το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, που δεν έτυχε εφαρμογής στην περίπτωση του, για να τεκμηριώσει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη.
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο η οικονομική διαχείριση του «Αθήνα 97» είχε αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα αφού προήλθε από επιχορηγήσεις του Δημοσίου μέσω τριών διαφορετικών πηγών (Τακτικός Προϋπολογισμός, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΟΠΑΠ).
Οι αποδιδόμενες δημοσιονομικές παρατυπίες, προέρχονται από παράβαση ρητών κανόνων οργάνωσης και λειτουργίας του «Αθήνα 97», τις οποίες οι υπόλογοι γνώριζαν ή όφειλαν και μπορούσαν ευχερώς να γνωρίζουν. Ως εκ τούτου, οι προβαλλόμενοι με τα υπομνήματα των υπολόγων ισχυρισμοί περί έλλειψης υπαιτιότητας, συγγνωστής πλάνης και καλής πίστης είναι απορριπτέοι.
Απορριπτέοι είναι και οι ισχυρισμοί περί τυπικής -συμβολικής συμμετοχής στην ΚΟΕ και περί ευθύνης των εκκαθαριστών ή του Γενικού Διευθυντή κατά περίπτωση και όχι των ίδιων. Αλλά και το επικαλούμενο γεγονός ότι είχαν ελάχιστη ενημέρωση για τα συζητούμενα θέματα ή ότι ευλόγως ακολουθούσαν τις προτάσεις του προέδρου της ΚΟΕ δεν αίρει , ενόψει της φύσης των παραβάσεων, την δημοσιονομική τους ευθύνη.
Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου που αποτέλεσε και το βασικό εργαλείο για τον τελικό καταλογισμό, μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι:
 Οι «εθελοντές», που… πληρώθηκαν, κόστισαν 600 εκατ. δραχμές.
 Οι τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων χρυσοπληρώθηκαν. Καταγράφεται π.χ. δαπάνη πάνω από 2 δισ. δραχμές για την τελετή έναρξης και λήξης στον μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, με το ελεύθερο να αποφασίζει για το προσωπικό και τα ποσά πληρωμής .
 Πληρώθηκαν τιμολόγια, όπως 13 εκατ. δραχμών για καθαρισμό τουαλετών, λαμπτήρων και κερκίδων ή τιμολόγιο 70 εκατ. δραχμών για 30 εκδηλώσεις προβολής της διοργάνωσης σε μία ημέρα.
 Χρεώθηκαν διπλοπληρωμές δαπανών (δωμάτια ξενοδοχείων κ.τλ.), διπλοπληρωμές υπαλλήλων ΣΕΓΑΣ, ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκού Σταδίου και ιατρικού προσωπικού, υπερτιμολογήσεις παροχών και καταβολές ποσών για παροχή υπηρεσιών χωρίς να αποδεικνύονται.
 Ανάμεσα στα έξοδα ήταν αγορά 400 ζευγαριών παπουτσιών αντί 743.400 δρχ., ρούχα αντί 32.209.870 δρχ., κεριά που κόστισαν 4.814.400 δρχ.
 Για είδη ραπτικής δόθηκαν 112.727 δρχ., για λεξικό 12.480 δρχ., για αναψυκτικά – ποτά 1.224.000 δρχ.
 Σε τριάντα δημοσιογράφους οι αμοιβές των οποίων κυμαίνονταν από 300.000 δρχ. μέχρι 3.150.00 δρχ. το σύνολο των μη σύννομων αμοιβών ήταν 26,5 εκατομμύρια δραχμές τότε (77.653 ευρώ, σήμερα).
 Κι ακόμα καταλογίστηκαν παράνομες αποζημιώσεις υπαλλήλων, παράνομες αποζημιώσεις μελών ΚΟΕ, αποζημίωση υπολόγου ΠΔΕ, αμοιβή συμβούλου, έργα, διάφορες δαπάνες καλλιτεχνικά έργα.
Όλοι οι προαναφερόμενοι οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη λάβει τις σχετικές κοινοποιήσεις έχουν ένα ακόμη στάδιο αμύνης. Μπορούν να ασκήσουν εφέσεις κατά της επίμαχης πράξης ,οι οποίες θα συζητηθούν σε Τμήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- πηγή: rizopoulospost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου