Το σχέδιο για πλωτή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης και του Αιγαίου με τον Δούναβη μέσω της διαπλάτυνσης και εμβάθυνσης του Αξιού ποταμού χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, τότε που η γενική αντίληψη ήταν πως όλα είναι δυνατά. Ιδιαίτερα τα μεγάλα. Έκτοτε επανέρχεται από καιρού εις καιρόν, αν και η αλήθεια είναι ότι μετά τη μεταπολίτευση η σχετική φιλολογία ατόνησε και επί δεκαετίες το θέμα σκέπασε η σιωπή. Η ιστορία του πλωτού διαδρόμου προς το Δούναβη εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο τα χρόνια της κρίσης. Το οικονομικό κόστος του έργου, που κανείς δεν έχει υπολογίσει μέχρι στιγμής με ακρίβεια, ανέρχεται –σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις- στα 40 με 50 δισ. ευρώ. Ποσό μικρό για τα τρισεκατομμύρια των κεφαλαίων που καθημερινά «κυκλώνουν» τον πλανήτη, αλλά ασύλληπτο για την Ελλάδα και τις φτωχές χώρες της περιοχής. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι, επίσης, κανείς δεν έχει υπολογίσει το δυνητικό όφελος που θα προκύψει σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο έργο, η προοπτική της συγκεκριμένης επένδυσης απομακρύνεται εντελώς, τουλάχιστον με οικονομικούς και αναπτυξιακούς όρους. η Ελλάδα, που επί 30 χρόνια προσπαθεί να καθορίσει τη βαλκανική της πολιτική, χωρίς να τα καταφέρνει, αφού δεν πείθει ούτε τον ίδιο της τον εαυτό. Από την άλλη η ΠΓΔΜ που επί 30 περίπου χρόνια αδυνατεί να διαχειριστεί τα θέματα της με την Ελλάδα με βάση την απλή λογική και την ιστορική αλήθεια. Από την ονομασία της μέχρι τα αγάλματα και από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την υποψηφιότητά της για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρίτη εμπλεκόμενη χώρα είναι η Σερβία, που βρισκόταν στον πυρήνα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και στις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά τη διάλυση του πολυεθνικού κράτους οι σχέσεις της με τις υπόλοιπες «νεογέννητες» δημοκρατίες έχουν εντάσεις. Επιπροσθέτως, η Σερβία έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια διάπλατα τις πόρτες της στους Κινέζους, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τους Ρώσους. Όλα αυτά –πέρα από τις εκάστοτε συγκυρίες- εξακολουθούν να δημιουργούν αρνητικά αντανακλαστικά με μεγάλο τμήμα των Ευρωπαίων και της Δύσης γενικότερα.
Για την Ελλάδα η ανακίνηση ενός θέματος διασύνδεσης του Αιγαίου με το Δούναβη μέσω του Αξίου συνδέεται ευθέως με το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πιθανώς η σημερινή κυβέρνηση, που αποθεώνει την πολιτική που γίνεται στο ανώτερο επίπεδο και πίσω από κλειστές πόρτες, να αναζητά τρόπους να επιστρέψει η Ελλάδα στην περιοχή. Μια φιλοδοξία θεμιτή, μόνο που η πραγματική ευκαιρία να αναδειχθεί η χώρα μας μέσω της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης σε προνομιακό εταίρο των βαλκανικών χωρών και ως ένα βαθμό ρυθμιστή των οικονομικών εξελίξεων χάθηκε στις δεκαετίες του 1990 και του 2000.
Aυτό που φωνάζει ο Διηνέκης χρόνια
το «ανακάλυψε» ο Φράγκας τώρα, χωρίς όμως
να αναφέρει τα καυτά περί ΑΟΖ κ.λ.π..
ΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
ΤΗΝ ΆΠΟΨΗ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΎΜΕ ΤΑ ΛΙΜΆΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΒΆΛΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΎΣ ΕΞΈΦΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΎΛΗΣ.
Για «ώρα ευθύνης», με τελικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, κάνει λόγο σε παρέμβασή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Image: Supplied
ν
ΟΠΩΣ ΑΝΈΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΉ ΕΚΠΟΜΠΉ WEEKEND ON LINE ΤΟΥ ΔΗΜΉΤΡΗ ΤΆΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΊΑΣ ΣΚΙΤΖΉ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ FM, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΉ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2018, Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΉΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΎΛΗΣ, ΤΑ ΛΙΜΆΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΒΆΛΑΣ ΕΊΝΑΙ ΜΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΆ, ΑΛΛΆ ΈΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΆ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΌΠΙΑ. ΓΙ’ ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΠΡΈΠΕΙ, ΕΝ ΌΨΕΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΈΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΊΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΎΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΎΣ.
ΕΊΠΕ ΜΆΛΙΣΤΑ ΠΩΣ ΑΥΤΌ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΠΑΡΑΧΩΡΏΝΤΑΣ ΣΤΑ ΣΚΌΠΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΊΑ ΟΔΌ, ΏΣΤΕ ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΈΝΑΣ ΔΊΑΥΛΟΣ ΕΝΤΌΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΕΔΆΦΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΎΣ ΤΗΝ ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΠΡΌΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΎΟ ΛΙΜΆΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΎΝ ΌΠΩΣ ΘΈΛΟΥΝ. ΌΠΩΣ ΕΊΠΕ, ΔΕΝ ΒΛΈΠΕΙ ΤΟ ΛΌΓΟ ΝΑ ΑΡΝΕΊΤΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΊΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΊΟ, ΑΦΟΎ ΌΛΟΙ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΓΆΛΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΉ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΝΤΆΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΌΜΑ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ. ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΊ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΧΡΉΣΗ ΤΩΝ ΔΎΟ ΛΙΜΑΝΙΏΝ ΕΊΝΑΙ ΑΠΆΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΌ.
ΠΡΌΣΘΕΣΕ ΕΠΊΣΗΣ ΌΤΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ ΑΥΤΉ Η ΕΛΛΆΔΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΏΣ ΩΦΕΛΗΜΈΝΗ, ΧΩΡΊΣ ΌΜΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΉΣΕΙ ΕΠΑΚΡΙΒΏΣ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΌΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΏΡΑ ΜΑΣ.
ΤΟ ΕΠΙΧΕΊΡΗΜΑ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΎΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΎΟ ΛΙΜΑΝΙΏΝ ΉΤΑΝ ΌΤΙ ΑΦΟΎ ΘΑ ΠΕΡΆΣΕΙ ΑΠΌ ΤΗ ΧΏΡΑ ΜΑΣ Ο ΑΔΡΙΑΤΙΚΌΣ ΑΓΩΓΌΣ ΦΥΣΙΚΟΎ ΑΕΡΊΟΥ, ΕΝΏΝΟΝΤΑΣ ΤΌΣΕΣ ΧΏΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΉΣ ΜΕ ΤΗ ΔΎΣΗ, ΚΑΙ ΌΛΗ Η ΒΌΡΕΙΑ ΕΛΛΆΔΑ ΘΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΘΕΊ, ΧΆΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΤΗΣ ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ, ΚΑΤΆ ΤΟΝ ΊΔΙΟ ΤΡΌΠΟ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΈΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΎΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΆΛΛΟΥΣ, ΝΑ ΠΕΡΝΟΎΝ ΕΛΕΎΘΕΡΑ ΑΠΌ ΤΑ ΕΔΆΦΗ ΜΑΣ, ΚΑΘΏΣ ΌΛΟΣ Ο ΚΌΣΜΟΣ ΠΙΑ ΕΝΟΠΟΙΕΊΤΑΙ, ΠΡΆΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΊ ΤΙΣ ΔΙΆΦΟΡΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΈΣ ΚΟΡΏΝΕΣ, ΌΠΩΣ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ. ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ, ΌΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΜΜΟΝΉ ΣΤΙΣ ΈΝΝΟΙΕΣ «ΈΘΝΟΣ» ΚΑΙ «ΠΑΤΡΊΔΑ», ΜΌΝΟ ΚΑΚΌ ΚΆΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΏΡΑ.
Ν
Η ΟΝΟΜΑΣΊΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΊΩΝ
ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΆ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΊΩΝ, Ο Κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΎΛΗΣ ΕΊΠΕ ΌΤΙ Η ΕΛΛΆΔΑ ΈΧΑΣΕ ΠΟΛΛΆ ΠΟΥ ΤΌΣΟ ΚΑΙΡΌ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΏΡΙΖΕ ΤΑ ΣΚΌΠΙΑ ΩΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ». ΑΠΈΦΥΓΕ ΩΣΤΌΣΟ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΊΣΕΙ ΤΙ ΘΑ ΕΊΧΑΜΕ ΚΕΡΔΊΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΕΚΧΏΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΌΜΑΤΟΣ.