Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Το Ελληνικό δράμα ως τουριστική attraction στην Guardian



Άμα είχε και επαφές με τους φημισμένους  Άγγλους πούστηδες θα ήταν ολοκληρωμένο.

Σε συνεργασία με την Pοlitical Tours, η The Guardian πρότεινε με αντίτιμο 2.500 στερλίνες ένα οδοιπορικό στην άλλη Ελλάδα, πέρα από τις γαλαζιες ακτές και τον πολιτιστικό πλούτο του παρελθόντος. Με άτυπο "ξεναγό" την ανταποκρίτρια της στην Ελλάδα Helena Smith η βρετανική εφημερίδα έγραφε για μια "συγκλονιστική εξερεύνηση των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των προσφύγων στην Ελλάδα". Ο "εξωτισμός της μιζέριας" αποδείχθηκε μια άτυχη έμπνευση για τη The Guardian που ακύρωσε το πακέτο του Μαρτίου 2019.  Δηλαδή έγινε η Ελλάδα της λιτότητας attraction για εύπορους τουρίστες και δεν το πήραμε χαμπάρι; Αν πάρουμε στα σοβαρά το διαφημιστικό κείμενο στην Guardian, τότε ναι.
Η εφημερίδα καλούσε τους ενδιαφερόμενους αναγνώστες να πληρώσουν 3000 ευρώ για μια εβδομάδα στην Ελλάδα της κρίσης και υπόσχεται μεταξύ άλλων ξενάγηση από δημοσιογράφο της Guardian, συζητήσεις με πρώην υπουργό, Έλληνα δημοσιογράφο ξεναγό στη Σάμο του προσφυγικού δράματος, διαδηλώσεις στο Σύνταγμα και άλλα απίστευτα κι όμως αληθινά. Μένει να μας απαντήσουν τα αρμόδια υπουργεία αν συμμετείχαμε ως χώρα σε αυτή την παράσταση.

Ξεχάστε τους αρχαιολογικούς τόπους και τα μαγικά νησιά λοιπόν και διαβάστε τι μπορεί να ιντριγκάρει τον δυτικό μας επισκέπτη που διαβάζει την εφημερίδα. Οι βόλτες στη θάλασσα και σε τοπικούς αμπελώνες  μπερδεύονται γλυκά με υποσχέσεις τύπου: «Αποκτήστε μια εντυπωσιακή και διδακτική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, επισημαίνοντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πρόσφατη κρίση και την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού» και διλήμματα όπως  «Επισκεφθείτε έναν τοπικό αμπελώνα και εργαστήρι οινοποιείων - μπορεί αυτή η βιομηχανία να ανακάμψει;»

Αν αναρωτιέστε γιατί το πακέτο ηταν ακριβό  να πούμε ότι μιλάμε για τουριστικό project με μεγάλο δίκτυο αφού έχει εξασφαλιστεί συζήτηση με πρώην υπουργό καθώς και η «...απρόσκοπτη πρόσβαση σε τοπικούς δημοσιογράφους και πολιτικούς, ΜΚΟ και εμπειρογνώμονες».

Συνεχίζω την ανάγνωση ως υποψήφια τουρίστρια : «Δύο βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτικού διαλόγου μπορεί να δει κανείς στη Σάμο. Της μετανάστευσης και των  αμυντικών δαπανών. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Μικρά πλοία από την Τουρκία μεταφέρουν το ανθρώπινο φορτίο τους από την Παλαιστίνη και τη Συρία προς το νησί. Συναντιόμαστε με τα θεσμικά όργανα και τις ΜΚΟ για να δούμε πώς το αντιμετωπίζουν. Διαλέξτε για φαγητό στην πρωτεύουσα του νησιού Vathy. Και με την Τουρκία ακριβώς απέναντι, οι αμυντικές δαπάνες διαχρονικά  υψηλές»

Το πακέτο περιλάμβανε επίσης συναντήσεις του γκρουπ με ελληνικές οικογένειες για να δουν προφανώς από κοντά το δράμα μας. Με λίγα λόγια Wellcome to crisis land....


1 σχόλιο:


  1. Οι πουστόψυχοι Ευρω-πέοι ικανοποιούνται να μας ξεφτυλίζουν και να μας κάνουν να αισθανόμαστε νάνοι τώρα που βρισκόμαστε στο ναδίρ. Θα έρθει πολύ σύντομα και αυτονών η σειρά. Θα γίνουν οσονούπω Δυτικο-ευρωπαϊκές τζαμαχιρίγιες. Θα γελάσει καλλίτερα αυτός που θα γελάσει τελευταίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή