Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Είναι να μην πανηγυρίζουν οι Γερμανοί;




Πλήθος δημοσιευμάτων φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος για τον «συμβιβασμό» που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα του ονόματος.
«Συμφωνία στο ονοματολογικό» (Die Zeit), «Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Spiegel Online), «Συμφωνία στη διένεξη για το όνομα» (Süddeutsche Zeitung), «Τερματίζεται η διένεξη ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το όνομα» (tagesschau.de) είναι ορισμένοι από τους τίτλους των σχετικών άρθρων.
«Μια ευρωπαϊκή χώρα θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, όνομα. Η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος» σημειώνει η Zeit Online.
Τo Spiegel Online παρατηρεί από την πλευρά του ότι «ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος η Αθήνα δεν θα προβάλλει πλέον βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ε.Ε..». «Η διένεξη για την ονομασία ξεκίνησε το 1991 όταν η πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η Ελλάδα ωστόσο απέρριπτε ο όνομα ‘Μακεδονία‘, επειδή αυτό είναι το όνομα και ενός ελληνικού γεωγραφικού διαμερίσματος» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Μετά από 27 χρόνια Ελλάδα και η ΠΓΔΜ δρομολογούν τη λήξη της διένεξης στο ονοματολογικό» γράφει η εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα.
Η συμφωνία, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, έφερε ανακούφιση από Βρυξέλλες και Βερολίνο μέχρι την Ουάσιγκτον. Τώρα ανοίγει η πόρτα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τη μικρή βαλκανική χώρα».

Ασφαλώς και πανηγυρίζουν οι Γερμανοί αφού μέσω του πλωτού Αξιού, αποκτούν πρόσβαση στο Αιγαίο που ήταν όνειρο πολλών ετών.

Όταν πριν ένα χρόνο περίπου «έσκασε» το σχέδιο σύνδεσης Αξιού-Μοράβα-Δούναβη δημιουργώντας τη Νέα Πλωτή Οδός που θα ενοποιήσει τον Δούναβη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω της Σερβίας (Μοράβας, γι αυτό πιέζουν το Βελιγράδη για είσοδο σε ΕΕ-ΝΑΤΟ) της ΠΓΔΜ (Αξιός) και της Ελλάδας (Αξιός) όλοι είχαμε κατανοήσει ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη υπόγειες διεργασίες επίλυσης του Σκοπιανού εις βάρος φυσικά της Ελλάδας. Ήταν ένα σχέδιο που το είχε απορρίψει ο Μεταξάς προβλέποντας τι θα συνέβαινε. Το σχέδιο από αρχαιοτάτων χρονών ήταν απλό:
Το Βερολίνο έπρεπε πάση θυσία να αποκτήσει πρόσβαση το Αιγαίο και αυτό θα συνέβαινε μόνο με ακρωτηριασμό της χώρας μας με δημιουργία ανεξάρτητης περιφέρειας Μακεδονίας εντός ΕΕ. Δημιούργησαν τα Σκόπια, γαλούχησαν γενιές σκοπιανών με ψευδαισθήσεις και αλυτρωτισμούς «για να λυθεί» κάποια στιγμή εις βάρος μας το θέμα και να τεθούν τα θεμέλια διαμελισμού της χώρας.
Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). Πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2850 χλμ., διασχίζει αρκετές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τη Ρουμανία. Δηλαδή, είναι μία ποτάμια οδός τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας.
Έτσι επιδιώκουν τη διαπλάτυνση του Αξιού ποταμού, ώστε αυτός να ενωθεί με τον Θερμαϊκό Κόλπο για τη μεταφορά LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)! Ο ποταμός θα γίνει, τεχνητά, ένας στενός κόλπος. Ο Θερμαϊκός κόλπος μέσω του Αξιού ποταμού θα ενωθεί με τα λοιπά Βαλκάνια μέχρι τον Δούναβη, ώστε η μεταφορά LNG να γίνεται τάχιστα και, σχετικά, οικονομικά.

Απώτερος σκοπός η ….Μακεδονική ΑΟΖ.

Ψάχνοντας κανείς το Δίκαιο της Θάλασσας βλέπει πως μία χώρα που έχει ως προέκτασή της έναν στενό κόλπο μπορεί να διεκδικήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Θα έχουμε αλλαγή χρήσης του ποταμού, με συνέπεια να γίνεται το ουτοπικό όνειρο της ΑΟΖ, ρεαλιστικό. H αναγνωρισμένη από εμάς πλέον Μακεδονία σαν μια χώρα που δεν περικλείεται από θάλασσα, έχει δικαίωμα να επιβιώσει και βάσει του Νόμου της Θάλασσας δικαιούται να έχει ΑΟΖ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταθέσει χαρτί στον ΟΗΕ και να διεκδικήσει ΑΟΖ στα διεθνή ύδατα της Ελλάδας στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι, πώς η επικοινωνία της με «βάρκες» με το Αιγαίο μετά από μια πιθανή διάνοιξη του Αξιού  αποτελεί προϋπόθεση για να έχει η FYROM AOZ.

Τέλος η αναγνώριση πλέον της FYROM ως Μακεδονία από την Ελλάδα, της δίνει άμεσα και δικαιώματα στην εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ. Πρόβλημα είναι μεν το όνομα της FYROM αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως αναγνώριση δημιουργεί δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ και στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων της Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου