Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Εσκεμμένα «Έκαψαν» το Πανεπιστήμιο στην Κρήτη ;



Χωρίς να υιοθετούμε πλήρως τις θέσεις του καθηγητή, λέμε ότι έχουν κάποια βάση. Το θέμα χρήζει λεπτομερούς έρευνας.
Οι Αγγελοπουλαίοι του Πατριαρχείου (άλλες δουλίτσες εκεί, από και για το Πατριαρχείο κλπ) προφανώς με επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος το 2016 πρότειναν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να κάνουν μια μεγάλη ιδιωτική επένδυση ύψους 20-30 εκατομμυρίων ευρώ με προσανατολισμό τον πολιτισμό και την καινοτομία στις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης που βρίσκονται κοντά στην Κνωσό (βλέπετε εδώ).
Η λέξη καινοτομία στην Ελλάδα δεν ταυτίζεται με την Αγγλική έννοια της λέξης. Στην Ελλάδα εχει καταντήσει χαρτί υγείας και στόχο έχει την απορρόφηση προγραμμάτων της ΕΕ μέσα από διάφορες συνεργασίες και προγράμματα της ΕΕ. Είναι σαν τις επενδύσεις με εγγύηση τα φιλέτα και δάνεια του ενός δις ευρώ και πάνω από Ελληνικές τράπεζες.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ (απο εδώ)
Στόχος των επενδυτών η δημιουργία Μινωικού Πολιτισμικού Κέντρου, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί ψηφιακό μουσείο, πλανητάριο, κέντρο αρχαίων γραφών, χώρος επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ, καθώς και κέντρο παραδοσιακών προϊόντων.
Η διαπραγμάτευση με το Πανεπιστήμιο είναι σε τελικό στάδιο, η Σύγκλητος παρουσιάζεται θετική, ενώ οι επενδυτές φέρονται διατεθειμένοι να αποδίδουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το λιγότερο 500.000 ευρώ τον χρόνο ως ενοίκιο.
Το προς αξιοποίηση ακίνητο-φιλέτο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Ανάκτορο της Κνωσού, εντός μάλιστα της Α’ και Β’ Αρχαιολογικής Ζώνης, έχει συνολική έκταση 54.343,7 τετραγωνικά, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι ένας ελαιώνας.
«Θέλουμε αυτή την αξιοποίηση, διότι θα εξασφαλίσει πολλά πράγματα για το Πανεπιστήμιο και την πόλη. Βρισκόμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα», δήλωσε ο σημερινός πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μιχάλης Ταρουδάκης.
«Με την επένδυση, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και η πόλη, αλλά και ολόκληρη η Κρήτη θα έχουν σημαντικά οφέλη. Θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, εκτός του γεγονότος πως το ίδρυμα θα εισπράττει τουλάχιστον 500.000 ευρώ τον χρόνο ως ενοίκιο, στοιχείο το οποίο σήμερα δεν μπορείς να το βρεις πουθενά στην αγορά.
Τα χρήματα μπορεί να είναι και περισσότερα, ανάλογα με τα τετραγωνικά επιφανείας που θα χρησιμοποιηθούν και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ που αυτό συνεπάγεται. Θα χτιστούν νέες φοιτητικές εστίες στις Βούτες [εκεί βρίσκονται τα νέα κτίρια του Πανεπιστημίου] μέσα σε ένα διάστημα 18 μηνών», υποστηρίζει με χαρά ο υπεύθυνος αντιπρύτανης, Γιώργος Νικολακάκης.
Ο ίδιος, εκ μέρους της Εταιρείας Διαχείρισης του Πανεπιστημίου, μας πληροφορεί «πως έχει ήδη υπογραφεί μία πρώτη συμφωνία με την κόρη της κυρίας Αγγελοπούλου προς αυτήν την κατεύθυνση», ενώ εξηγεί πως «θα χρησιμοποιηθούν δύο έδρες Πανεπιστημιακών Σπουδών, μία στο Ρέθυμνο με θέμα τη Μουσειολογία και μία στο Ηράκλειο με επίκεντρο την Καινοτομία».
Έκθεση
Σύμφωνα με την έκθεση που έχει συνταχθεί για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο: «Χωρικός Σχεδιασμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη Θεματικού Πάρκου Κνωσού, με στόχο την αξιοποίηση του ακινήτου ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Κρήτης», προτείνεται η δημιουργία ενός πάρκου, το οποίο θα παρέχει ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών υπηρεσιών που θα οργανώνονται με άξονα ένα ή περισσότερα θέματα, από τα πεδία της ιστορίας, ιδίως -δε- της τοπικής παράδοσης, της μυθολογίας, του κινηματογράφου, των τεχνών, των επιστημών, της τεχνολογίας και της οικολογίας.
ΤΕΛΙΚΑ ΔΥΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ… ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΥΓΙΗ ΑΜΙΑΝΤΟ
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του Παναγιώτης Γεωργουδής για το efsyn.gr, εκτός από την Εταιρεία Αξιοποίησης Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία θα συμμετέχει στην όλη προσπάθεια με τον επενδυτή, προτείνεται από μελετητικό γραφείο η ίδρυση εταιρείας καινοτομίας, με σκοπό -όπως προσδιορίζεται στη σχετική μελέτη- «να διαδώσει τη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο της καινοτομίας για την επιχείρηση, αλλά και να προωθήσει πρακτικά την καινοτομία».
Η ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΚΑΤ (ΑΜΙΑΝΤΟΣ).
ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΦΤΕΙΑΞΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΝΟΣ ΛΕΦΤΑ; ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ; ΜΗΠΩΣ AΠΟ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ; ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ…
Καταρχήν, φαίνεται μια μέθοδος εκμετάλλευσης μιας περιοχής χωρίς ΕΝΦΙΑ απο τους Αγγελόπουλους, αφού θα είναι μέσα στο Πανεπιστήμιο και δίπλα στη Κνωσσό. Σε δεύτερη φάση φαίνεται η πώληση του σε άλλα χέρια αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί. Oι Αγγελόπουλοι αγοράζουν και πουλάνε γρήγορα. Την εξέδρα εξόρυξης υδρογονανθράκων που την έχουν πουλήσει; To Πατριαρχείο ξέρει;
500, 000 ευρώ είναι πολύ λίγα για ένα τέτοιο φιλέτο. Δεν νομίζω ότι το ενοίκιο να έφτασε σε αυτό το ύψος. Ο εφοπλιστής Σταθάκης ξέρει κάτι;
Το περίεργο είναι η απόφαση του Πανεπιστημίου να δεχθεί αυτή την επώνυμη επένδυση ενώ γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι στην ανάπτυξη ενός Πανεπιστημίου να έχει διαθέσιμο χώρο.
Το δεύτερο περίεργο είναι πως ενώ επιχειρηματικά είναι καλή ιδέα δεν έχει σχέση με καινοτομία. Η καινοτομία μπήκε για την απορρόφηση προγραμμάτων.
Η εμπλοκή του πανεπιστημίου Κρήτης στην υπόθεση αυτή είναι κατά τη γνώμη μου ύποπτη, δεδομένης και της κακής κατασκευής των Ολυμπιακών έργων που άφησε η Αγγελοπούλου πίσω της.
Το θέμα πρέπει να φτάσει στη Βουλή και να παρέμβει άμεσα εισαγγελέας. Tα 500,000 ευρώ το μήνα που είναι;
Το κερασάκι είναι η προκάτ κατασκευή των φοιτητικών εστιών και η απουσία των ΜΜΕ απο το θέμα για πολύ ευνόητους λόγους.

Oταν καίγεται κάτι στη χώρα, κάποιος εργολάβος πάει και κτίζει εκεί. Η υπόθεση των Ολυμπιακών ακινήτων όπως εξελίχθηκε, μυρίζει ξανά στη Κρήτη πλέον.

1 σχόλιο: