Υλοποιούν της εντολές που έχουν για την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία των κληρικών ο Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και μερικής Ελλάδος Ιερώνυμος . Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τσιπρας δήλωσε ξεκάθαρα ότι «σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των τριών πλευρών».
Μάλιστα εκδόθηκε και Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας, το οποίο διάβασε ο πρωθυπουργός, στο οποίο αναφέρεται ότι «στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του».
Στις προβλέψεις του Κοινού Ανακοινωθέντος Εκκλησίας-Πολιτείας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το Δημόσιο και η Εκκλησία αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας».
Στο κείμενο που διάβασε ο Πρωθυπουργός, αναφέρονται τα εξής:
«Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία, δύο μέλη θα διορίζονται από την Κυβέρνηση - τοκογλύφους , ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Δημοσίου και Εκκλησίας περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση».
Τα 15 σημεία-κλειδιά της συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας εντοπίζονται στα παρακάτω:
- Το Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
- Το Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
- Το Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
- Το Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Δημοσίου.
- Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
- Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
- Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας , καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας .
- Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
- Το Δημόσιο και η Εκκλησία αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
- Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία, δύο μέλη θα διορίζονται από την Κυβέρνηση των τοκογλύφων, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
- Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Δημοσίου και Εκκλησίας περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
- Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Δημόσιο και την Εκκλησία.
- Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
- Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής μόνο των Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
Και
επειδή ο ευρωπάπαρδος αναφέρθηκε περί μύθου της αμύθητης περιουσίας της εκκλησίας,
ασφαλώς και είναι μύθος η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας των Αθηνών γιατί μόνο
αυτή εκπροσωπεί, και μόνο για αυτή μπορεί να μιλήσει. Σε πανελλαδικό επίπεδο η
περιουσία της είναι όντως αμύθητη.
Αφού έχει γίνει διαχωρισμός στην Ελλάδα .Υπάρχει ένα κατ΄ έυφημσμόν κράτος για εσωτερική κατανάλωση, και ένα πραγματικό που είναι οι τοκογλύφοι που ελέγχουν τα πάντα μέσω διαφόρων αρχών ΑΑΔΕ , ΤΑΙΠΕΔ κ.α.. Λογικό είναι να θέλουν να μην έχουν καμία σχέση και υποχρέωση προς την θρησκεία. Όσο για την περιουσία της την διεκδικούν και θα την πάρουν διότι είναι μνημονιακή υποχρέωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://apokalypsisnow.blogspot.com/2015/04/blog-post.html?m=1 θυμοσαστε το υπερμνημονιο;αρχισαν να το εφαρμοζουν υπουλα και υποχθονια.δεν υπεγραψε ο μ.μορφου νεοφυτος που αναφερει.λυκοποιμενας ο αρχιεπισκοπος
ΑπάντησηΔιαγραφή