Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Ενας – ένας κουνά την αχλαδιά της...Χάγης.


Σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων, ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, υπογράμμισε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε. Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό. Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης. Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς. Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας». Και συνέχισε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες. Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία. Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο».


Που ακούστηκε να μπει στο τραπέζι σε ένα διεθνές δικαστήριο η Ελληνική περιουσία, την οποία δεν διεκδίκησε καν το Ελληνικό κράτος μη οριοθετώντας Ελληνική ΑΟΖ επι χρόνια και μιλώντας με την Τουρκία μόνο για υφαλοκρηπίδα. Χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση της ΑΟΖ με ίσες αποστάσεις με Κύπρο και Ιταλία κανένα θέμα δεν μπορεί να πάει στη Χάγη. Η Ιταλία δεν θέλει να χωρίσει με την Ελλάδα με τη μέση γραμμή για να μη χαλάσουν οι στρατιωτικές συμφωνίες της και όχι μόνο με τον Ερντογάν. Η Γαλία έχει και αυτή σχέσεις με τον Ερντογάν. Με δικά της υλικά έγιναν οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία.

Υπέρ του κανόνα της μέσης γραμμής στην οριοθεσία των ΑΟΖ είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Κύπρος αλλά όχι η Ελλάδα. Για το λόγο αυτό μίλαγε με τη Τουρκία μόνο για υφαλοκρηπίδα επί δεκαετίες και είχε αφήσει στη Τουρκία για συνεκμετάλλευση τα θέματα αλιείας και ενέργειας στο Αιγαίο. Και για το λόγο αυτό οι πανίβλακες πολιτικοί μιλάνε για Δικαστήριο της Χάγης και συνυποσχετικό. Στο συνυποσχετικό είναι το μεγάλο κόλπο της υφαρπαγής. Το δικαστήριο της Χάγης είναι υποχρεωμένο να κρίνει με βάση αυτό. Δηλαδή, το συνυποσχετικό είναι η συμφωνία που θα επισημοποιήσει το δικαστήριο της Χάγης. Και ο ΟΗΕ το ίδιο κάνει αλλά με άλλο τρόπο.

Μην ξεχνάμε αυτός που επίσημα πρώτος από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη μίλησε για συνεκμετάλλευση σε όλα με τη Τουρκία ήταν ο ...Νίκος Δένδιας που μιλά τώρα για Χάγη. Τη δήλωση την έκανε στο μεγάλο και έγκυρο πρακτορείο Bloomberg, όταν ήταν στις ΗΠΑ. Είπε τότε και τα εξής «όμορφα»: 
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις κοινωνίες μας να δημιουργήσουν ανάπτυξη, ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή, και στο τέλος της ημέρας να ξαναγίνουμε φίλοι. Υπάρχουν χιλιάδες ευκαιρίες συνεργασίας, από τον τουρισμό μέχρι και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Απλά κατονομάστε το και θα δείτε ότι υπάρχει».

Δηλαδή “win-win” όπως το έθεσε ο Ύπατος Αρμοστής Πάιατ, ή «καζάν-καζάν», όπως το έθεσε ο Ερντογάν Πασάς.



Είναι δυνατόν Έλληνας αναλυτής να λέει να διαπραγματευτούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αν έχουμε απέναντι μας μια χώρα πιο φιλική από ότι είναι η Τουρκία σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου