Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ποντάρουμε σε κουτσό άλογο;


Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας  Corriere della Sera, υπάρχουν σκέψεις από Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία για την επιβολή «no fly zone» πάνω από τη Λιβύη.
«Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα επιβάλει η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, με πιθανή βρετανική υποστήριξη, θα προσπαθήσει να σιωπήσει τα όπλα και να υπαγορεύσει την πορεία του πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη»; αναφέρει η εφημερίδα 
Μια τέτοια κίνηση θα είναι «βούτυρο στο ψωμί» της Άγκυρας, αφού το σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή θα εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης Σαράτζ, η οποία πιέζεται από την προέλαση του Χαφτάρ. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για μία κοινή κυβέρνηση με την οποία ο σχεδιασμός της τουρκολιβυκής ΑΟΖ θα παραμείνει όπως ακριβώς είναι. 
Ο Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα πως το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο στις 8 και 9 Ιανουαρίου. Εντωμεταξύ οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονται στα περίχωρα της Τρίπολης λίγα (10 έως 5) χιλιόμετρα από το κέντρο της, με τις αεροπορικές του δυνάμεις να βομβαρδίζουν συνεχώς .


Ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι πολυδιάστατες και πως οι διαδικασίες για τη συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είχαν ξεκινήσει από το 2012 επί Καντάφι αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν ενόσω ήταν εν ζωή. “Τώρα βρήκαν το πεδίο άδειο και βλέπετε ότι ορμούν και χτυπούν. Ό,τι και να κάνετε εμείς τις υπογραφές τις ρίξαμε, αυτή τη δουλειά την τελειώσαμε”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. "Επιπλέον το βήμα που κάναμε είναι πλήρως συμβατό με το διεθνές δίκαιο και με άλλες παρόμοιες εφαρμογές σε άλλα μέρη του κόσμου. Στη βάση του μνημονίου ασφάλειας και στρατιωτική συνεργασίας, πρώτα ο Αλλάχ μόλις ανοίξει η βουλή, η πρώτη δουλειά θα είναι να υποβάλουμε υπόμνημα για την αποστολή στρατού. Και με την έγκριση της βουλής μας θα έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης", πρόσθεσε.

Σε συνέχεια των δηλώσεων Ερντογάν, η Λιβύη διευκρίνισε πότε θα καταθέσει επισήμως αίτημα για στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγα της κυβέρνησης της Λιβύης (GNA) δήλωσε πως αυτό θα γίνει εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.
«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου