Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Η διάσκεψη του Βερολίνου είχε σαν αποτέλεσμα... μία τρύπα στο νερό του Αιγαίου.


Οι ηγέτες των χωρών και των οργανισμών που πήραν μέρος στη Διάσκεψη ήρθαν σε συμφωνία για την ειρήνευση στη Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει πρόνοιες για την πολιτική μετάβαση της χώρας, «τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων, τη διατήρηση της εκεχειρίας και τη συνέχιση του διαλόγου». Δηλαδή...αμπελοσοφημένες αποφάσεις.

Προγραμματίστηκε σύνοδος στη Γενεύη μεταξύ των αλ Σαράτζ και του Χαλίφ Χάφταρ, των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων για την ηγεσία της Λιβύης. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη λύση της εκεχειρίας, που ήταν άλλωστε και το στοίχημα, όπως και στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στον τερματισμό της στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη που πλήττεται από δεκαετή εμφύλιο.Δηλαδή... ρητορικές αναφορές . Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο των προσδοκιών, παρότι ο πήχης βρισκόταν ήδη χαμηλά. Πολλά θέματα παραπέμπονται σε επιτροπές για το μέλλον, ενώ δύσκολα οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές θα υποχωρήσουν από τις αξιώσεις τους.
Η συμφωνία του Βερολίνου είναι μια εύθραυστη εκεχειρία στη Λιβύη, της οποίας η τήρηση εναπόκειται προς το παρόν μόνο στη καλή πίστη των Χαφτάρ και Σάρατζ, αφού απουσιάζουν οι μηχανισμοί ελέγχου. Η Διάσκεψη άνοιξε έναν δρόμο, δύσβατο και αβέβαιο, στον οποίο εν εδρεύουν πολλές παγίδες και πολλοί κίνδυνοι.Στα λίγα που «πέτυχε», συμπεριλαμβάνονται: 1 Η παράταση της εκεχειρίας. 2 Η αυστηρή τήρηση του εμπάργκο όπλων και ο τερματισμός της στρατιωτικής παρέμβασης ξένων δυνάμεων στη Λιβύη. Όμως χώρες όπως η Τουρκία το έσπαγαν με την πρώτη ευκαιρία. 3 Η συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη του τερματισμού του εμφυλίου πολέμου, υπό τον συντονισμό και την επιτήρηση Ευρωπαϊκών δυνάμεων.  Η Μέρκελ και ο Γκουτέρες απέφυγαν πάντως να σχολιάσουν την μορφή που θα έχει ενδεχόμενη αποστολή επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός  εφόσον αυτή επιτευχθεί  διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μεταγενέστερο στάδιο.
Στην παρούσα φάση η Τουρκία σίγουρα δεν βγαίνει χαμένη από τις εξελίξεις, αφού ακόμη και αν προκύψει στη Λιβύη μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπου ο Χαφτάρ θα έχει τον πρώτο λόγο και πάλι ο Σάρατζ και οι σύμμαχοί του θα έχουν παρουσία, άρα μέσω αυτών και η Αγκυρα.
 Το πόσο...επιτυχημένη ήταν η διάσκεψη του Βερολίνου για το  Λυβικό πρόβλημα αποδεικνύει μία δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας παραδέχθηκε το προφανές: Οτι διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών του λιβυκού εμφυλίου δεν έγινε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αναχωρώντας ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν σοβαρό διάλογο κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.
«Ή διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ».

 Την ίδια στιγμή έρχονται οι πρώτε αναφορές για επανέναρξη των συγκρούσεων στα περίχωρα της Τρίπολης που σημαίνει πως ο στρατάρχης Χάφταρ δεν έχει συμφωνήσει να αναγνωρίσει την κυβέρνηση Σάρατζ και να παραδώσει ουσιαστικά τα όπλα προς όφελος του Βερολίνου και κυρίως της Άγκυρας. Ειδικά γύρω από την πρωτεύουσα που πολιορκούν από τον Απρίλιο οι δυνάμεις του Χάφταρ, η αιματοχυσία (και αμάχων) είναι συνεχής και είναι απορίας άξιον πως θα σταματήσει μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
 
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ! Μια αγέλη λύκων με έναν Αδόλφο για τη βρώμικη δουλειά... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου