Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Μία επίσκεψη σε ακατάλληλη στιγμή.


Ο κ.Μητσοτάκης βρέθηκε χθες βράδυ στη δύσκολη θέση να ακούει τον Τραμπ να μιλάει ακατάπαυστα για θέματα όπως τα εσωτερικά του και η δολοφονία του Σουλεϊμανί, για το πόσο καλή συνεργασία έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία στη Συρία (εκεί που οι Τούρκοι έκαναν εισβολή) και ότι για το μέλλον της Λιβύης θα αποφασίσουν μαζί με την Τουρκία.
Αναρωτήθηκε μέχρι και γιατί να πληρώνουν για την ασφάλεια της Ουκρανίας οι Αμερικανοί και όχι η Γερμανία ή η Ελλάδα. Όχι μόνο δεν ακούσαμε την επίπληξη της Τουρκίας που περιμέναμε (;), αλλά μας είπε πόσο σημαντική χώρα είναι η Τουρκία για τις ΗΠΑ και πόσο καλά συνεργάζονται μαζί της.
 «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση» άρχισε να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- περιμένοντας από τον Τραμπ να καταδικάσει την προκλητική συμπεριφορά της.
«Ο Ερντογάν είναι φίλος μου» απάντησε καθαρά ο Ντόναλντ Τραμπ και εξήγησε στον Έλληνα Πρωθυπουργό πως το θέμα της Λιβύης θα το συζητήσει αλλά όχι μαζί του. Θα το συζητήσει με την Γερμανία, την Ρωσία και πρώτα-πρώτα με την Τουρκία.
Κατά τα άλλα ο «απρόβλεπτος» Τραμπ χρησιμοποίησε τον «προβλέψιμο σύμμαχο» Μητσοτάκη ως ντεκόρ για να απαντήσει στις ερωτήσεις για το Ιράν και την δολοφονία του Σουλεϊμανί που υποτίθεται ότι ήθελε να αποφύγει και γι’ αυτό δεν θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου.
Για ένα μεγάλο μέρος της άτυπης συνέντευξης τύπου δόθηκε στις περίφημες «κίτρινες καρέκλες» του Λευκού Οίκου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατράπηκε σε μέρος του ντεκόρ ώστε ο Ντόναλντ Τράμπ να δηλώσεις ξεκάθαρα την πρόθεσή του για περαιτέρω παρέμβαση στην Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες για πόλεμο, εφόσον το Ιράν κάνει οτιδήποτε μετά την επιχείρηση εξόντωσης του στρατηγού Σουλεϊμανί. Χαρακτήρισε την επιχείρηση των ΗΠΑ δικαιολογημένη, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις. Κατά την προσφιλή συνήθεια των ΗΠΑ όμως υποστήριξε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι εμπιστευτικές και δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια,  αν και θα υπάρξει ενημέρωση του Κογκρέσου.
Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε την πιθανότητα να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ προκαταβάλλοντας ότι αυτό είναι για το καλό του Ιράκ. Επισήμανε,δε, παράλληλα ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει επενδύσεις και έργα στην περιοχή και πρέπει να αποζημιωθούν γι’ αυτό. Μάλιστα όταν δημοσιογράφος ανέφερε ότι ίσως έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα αυτό ο πρόεδρος Ερντογάν ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κρίνει με βάση τις προτεραιότητες που έχει ο ίδιος σε σχέση με το Ιράν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη δύο φορές: Μία για να δηλώσει πως η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή και μία ακόμη για να επισημάνει ότι η Ελλάδα θα ήθελε να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 αν και πρέπει να γίνει κατανοητό από την αμερικανική πλευρά πως η χώρα βγαίνει από μία περίοδο με σημαντικές δημοσιονομικές δυσκολίες. 
Η « αξιοπρεπής» επίσκεψη Μητσοτάκη έγινε σε «ατυχή», χρονική στιγμή επειδή ο Τραμπ άνοιξε μόλις τώρα νέα μέτωπα, με αποτέλεσμα τα ελληνοτουρκικά να φαντάζουν «δευτερεύοντα» για τους Αμερικανούς, στην συγκεκριμένη συγκυρία. 

Κατά τα λοιπά σε 17 λεπτά δηλώσεων με τον Τραμπ ο Μητσοτάκης μίλησε 1.09 και δέχθηκε τα συγχαρητήρια για τα άψογα αγγλικά του.




Μητσοτάκης και Τράμπ. Οταν σε φτύνουν και νομίζεις ότι ψιχαλίζει.




Σεπτέμβριο 2019, Ηνωμένα 'Έθνη Νέα Υόρκη, ήταν να γίνει συνάντηση Τραμπ με Κυρ. Μητσοτάκη. Αναβλήθηκε επειδή λίγη ώρα πριν, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ανακοίνωσαν την έναρξη διαδικασιών γιά ''καθαίρεση'' του πρόεδρου.
 
7 Ιανουαρίου 2020, συνάντηση Τραμπ με Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο (παρουσία και 'Αδωνι) και λίγες ώρες μετά ''άρχισαν τα όργανα'' με Ιράν, αφού πύραυλοί του χτύπησαν βάσεις στο Ιράκ που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες.

 

5 σχόλια:

  1. Βρήκαν την ''δικαιολογία'' στην Αθήνα, μοιράζοντας ''κουτόχορτο'': Δεν θα γίνει κοινή συνέντευξη τύπου Τραμπ-Μητσοτάκη, ''γιά να μην θέσουν ερωτήσεις οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι στον πρόεδρο ΗΠΑ γιά θέμα Ιράν''. Μάλιστα... Φαίνεται θα νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους.
    Στις καθιερωμένες κοινές συνεντεύξεις με ξένους ηγέτες (με εξαίρεση Τραμπ-Μητσοτάκη), ΠΑΝΤΑ οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι κάνουν δύσκολες (ή μη) ερωτήσεις στον -κάθε- πρόεδρο, γιά εσωτερικά θέματα. Αλλά, υπάρχει και η εναλλαγή. Μία ερώτηση Αμερικανός δημοσιογράφος, μία δημοσιογράφος από την άλλη πλευρά (στην προκείμενη περίπτωση 'Ελληνας). Δηλαδή, τα κυβερνητικά ''παπαγαλάκια'' μας λένε ότι οι 'Ελληνες απεσταλμένοι και ανταποκριτές θα ρωτούσαν τον...Τραμπ γιά...Ιράν;;;
    Εντάξει, μας πείσατε... Ασχοληθείτε τώρα με το φόρεμα της Μαρέβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερώτηση...-Τι γνώμη έχετε για την δολοφονία Σουλειμανί και την απόφαση Τράμπ, μιας και γενικά η Ελλάδα ιστορικά έχει στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο;
    -Ήμαστε σύμμαχοι με την Αμερική και ήμαστε μαζί του για αυτήν την απόφαση...
    Πάνε οι στενοί δεσμοί...
    Αντί να απαντήσει το ζαβό κάτι σε στυλ "συνιστάται ψυχραιμία, η διπλωματική οδός είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθούν τα προβλήματα κλπ κλπ", δημιούργησε εχθρούς στην γειτονιά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξερω αν σας ενδιαφερει εγω παντως δεν καθισα να τη δω. Χθεσινη συνεντευξη του Τζημερου στον Ιωσηφ Παπαδοπουλο χωρις περιστροφες.
    https://www.youtube.com/watch?v=v9yVo08JFl0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κανείς Ευρωπαίος ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Μακρόν ούτε καν ο Τζόνσον δεν επικρότησε τη δολοφονία του Σουλεϊμανί που έγινε με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Το έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδόξως, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε υποστήριξη για την επιβολή των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο από εκείνον που τους καταστρατηγεί παγκοσμίως και με τον πλέον απροσχημάτιστο και κυνικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παρευρεθει και το κοντοκλωτσι τσι βγαινιωs ο βαψωμαλλιαs μανωλιδηs;

    ΑπάντησηΔιαγραφή