Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Πομπέο: Να πάτε στην Χάγη για να μην πληγεί το ΝΑΤΟ.


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, επιβεβαιώνει με την επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για μια ακόμα φορά την τακτική των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία. Πολύ περισσότερο, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τις δυο πλευρές "να τα βρουν" και να λύσουν τις "διαφορές" τους με διεθνή διαιτησία. Κοντολογίς, εμμέσως πλην σαφώς, στη Χάγη. Ως εκ τούτου, και η υπογράμμιση του στην επιστολή του περί άρθρου 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Ειδικότερα, στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μ.Πομπέο, μεταξύ των άλλων, αφού επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι οι λύσεις πρέπει να εξευρεθούν με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Το άρθρο 33 περί "Ειρηνικής Διευθέτησης Διαφορών" του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρει: "1. Σε κάθε διαφορά που η παράτασή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσπαθούν πρώτα από όλα να λύσουν τη διαφορά τους με διαπραγματεύσεις, έρευνα, μεσολάβηση, συνδιαλλαγή, διαιτησία, δικαστικό διακανονισμό, προσφυγή σε τοπικούς οργανισμούς ή συμφωνίες ή με άλλα ειρηνικά μέσα της εκλογής τους. 2. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν το κρίνει αναγκαίο, θα ζητά από τους διαδίκους να λύνουν τη διαφορά τους με τέτοια μέσα".
Άραγε, ο Μ.Πομπέο έστειλε την επιστολή του για να προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ως επιβεβλημένο αντάλλαγμα άλλωστε για τη συμφωνία  μαμούθ για τις αμερικανικές βάσεις, ή για να κάνει στους Έλληνες μάθημα ειρηνικής επίλυσης των διαφορών; Λες και οι Έλληνες είναι αυτοί που προκαλούν και όχι η αναθεωρητική, επιθετική Τουρκία.

Η κυβέρνηση, βέβαια, σιωπά για όλα αυτά, ενώ περιφέρει την επιστολή Πομπέο και τη διαφημίζει ως ... τεράστια επιτυχία. Ούτε καν μπήκε στον κόπο να προβληματιστεί για την απαράδεκτη στα διεθνή διπλωματικά δεδομένα στάση των ΗΠΑ, να στέλνει επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, και όχι ο ίδιος ο πρόεδρός της δύναμης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να περιοριστεί στο να στείλει επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του, Ν.Δένδια.

Σχολιάζει, ωστόσο, ο συντάκτης του δημοσιεύματος: "Πρόκειται προφανώς για μια απάντηση στα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Τραμπ να έχει στενές σχέσεις με τον Τούρκο ηγέτη. Παράλληλα , όμως, διατηρεί ίσες αποστάσεις, καλώντας την Ελλάδα να χειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα βλάψει το NATO . Έχουμε καταστήσει σαφές σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο ότι θα πρέπει να εργασθούν από κοινού για να επιλύσουν τις διαφορές τους και θα πρέπει να αποφύγουν να κάνουν βήματα τα οποία θα αντιμετωπισθούν ως προκλήσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου